top of page

Jedilnik 28.2.2022 - 6.3.2022

Za ta teden sem pripravila enostavne in slastne ideje za družinske obroke. Različni okusi in za vsakega družinskega člana nekaj.


Vključila sem različno hrano in tipe obrokov, najdeš tudi nekaj brzinskih idej za tiste najbolj bizi dneve.


Preizkusi recepte, kot so lazanja, enolončnica z lečo, stroganoff, krompirjev golaž, piščanec v sirovi omaki, …


PREDNOSTI NAČRTOVANJA OBROKOV

Vsak teden planiram kosila za tekoči teden. Delam jedilnik. Nekateri ljudje so še vedno mnenja, da je to izguba časa in da ni vredno, vendar gre v resnici za zelo enostavno opravilo, ki je gotovo v 5-10 minutah.

Denar in čas, ki mi ga teh 5-10 minut na teden prihrani, je vredno tega truda.

  • PRIHRANI ČAS

  • PRIHRANI DENAR

  • ZMANJŠA ODPADKE

  • POMAGA TI USTVARJATI BOLJ ZDRAVE OBROKE

  • ZMANJŠA OBUP Z DNEVNIM ISKANJEM IDEJ KAJ SKUHATI

  • JEDILNIKE LAHKO RECIKLIRAŠ IN PONAVLJAŠ NA PAR TEDNOV



PONEDELJEK

Lazanja - Lazanjo pripravljam s kupljenimi testeninami, izberi tiste, ki se ti tisti trenutek najbolj dopadejo. Nikoli jih prej ne pokuham, vedno zlagam suhe, direktno iz škatle. Lazanjo lahko pripraviš tudi vnaprej in jo do peke shraniš v hladilniku, ali pa jo zamrzneš. Ravno tako lahko zamrzneš tudi že pečeno (priporočam zamrzovanje po porcijah, da lahko segreješ posamezne kose, da ni treba vsega)


TOREK

Telečja obara - Na maščobi prepraži čebulo, da postekleni.Dodaj na koščke narezano meso, na koščke narezano korenje, peteršiljevo korenino in gomolj zelene. Posoli in praži toliko časa, da se posuši ves mesni sok. Ob strani v kozici svetlo rumeno prepraži moko, jo zmešaj z mesom in zelenjavo in prilij 1 liter in pol kropa. Kuhaj do mehkega. Približno 15 minut pred koncem kuhanja dodaj še na cvetke narezano cvetačo, približno 2 minuti pred koncem pa še grah in limonin sok.


SREDA

Pečen piščanec s sladkim krompirjem - Najprej olupiš gomolje in jih narežež na 0,5 cm debele rezine, premešaš z rokami in enakomerno naložiš na pekač (na peki papir). ⁣Vklopiš pečico, vanjo porineš pekač s sladkim krompirjem in pečeš 15 minut. ⁣Medtem pripraviš piščanca - najprej posoliš, dodaš 1 žličko timijana in poliješ z oljem. Dobro premešaj, da so vsi kosi mesa enakomerno začinjeni. ⁣Po 15 minutah dodaš meso na rezine sladkega krompirja in pečeš 40-45 minut - odvisno od velikosti kosov mesa. ⁣Zraven kuham še zelenjavo na sopari - brokoli in grah. ⁣


ČETRTEK

Stroganoff - (ta recept so objavili tudi v reviji Jana) Stroganoff delaš v dveh posodah - ena večja ponev in ena posoda, ki bo preživela vročino pečice. Lahko tudi na štedilniku kuhaš, ampak bo več dela z mešanjem. Vsak element posebej najprej pražiš na ponvi in odlagaš v večjo posodo. Na koncu pa vse sestavine povežeš s pasato in vodo. Vse skupaj pokriješ in daš v pečico za dve do tri ure.



PETEK

Krompirjev golaž - Hitro je narejen, zahteva minimalno truda in minimalno sestavin za veliko okusa. Res ni nič posebnega za pripravo, vendar mi je hudo, ker počasi roma v pozabo slovenske klasične kuhinje.


SOBOTA

Piščanec v sirovi omaki s testeninami - Eno od kosil je tudi piščanec v sirovi omaki s širokimi rezanci, oziroma piščančji frikase. Široke rezance imamo zelo radi, kljub temu pa se le redko spomnim nanje. Trik, da se kuhani ne zlepijo skupaj je, da odcejene premešam s kocko masla, če tega ne storim imam na krožnikih čez par minut zlepljeno kepo.




NEDELJA

Kaneloni - Najprej je potrebno narediti rahle palačinke, ki jih nadevaš s poljubnim nadevom (moji imajo najraje šunka - sir kombinacijo), nato pa jih lepo zapakiraš, da sir ne steče ven in spaniraš z drobtinicami. Kosilo je brez težav lahko brezglutensko, le navadno moko zamenjaj za tisto brez glutena, prav tako drobtine uporabi tiste brez glutena.



Za zajtrk pa lahko spečeš te rogljičke:

Rogljički, ki jih lahko danes pečeš so pa kvašeni. Lahko so sladki, lahko slani, lahko z marmelado, lahko s salamo in solato. ⁣ Lahko jih spečeš takoj, lahko pa testo pustiš vzhajati. Če jih spečeš takoj, za vse skupaj potrebuješ le pol ure. A ni to super? Lahko so sveže pripravljeni in dišijo iz pečice medtem, ko se člani družine šele počasi prebujajo.⁣ Magična sestavina je kislo mleko, lahko pa uporabiš tudi kefir. ⁣

Dober tek!

Recent Posts

See All
bottom of page