top of page

6. teden - Načrtovanje obrokov in nakupovalni seznam

52 tednov za moj dom


Izziv v tem tednu je, da se naučimo načrtovati obroke in ustvariti učinkovit nakupovalni seznam, da ne bomo v trgovini za vsako malenkost.

Osebno mi je v interesu obisk živilske trgovine le dvakrat do trikrat na mesec in nič več. Takrat se trudimo nakupiti vse, kar potrebujemo za naprej. Tu pa prav pride temeljito načrtovanje obrokov.Nobeden od spodaj navedenih korakov ni neka nora znanost, vse pišem iz izkušenj. Povem ti tudi, da je načrtovanje obrokov kar težko začeti in vztrajati pri tem, ker postopek vključuje veliko različnih faktorjev.


Čeprav lahko ta izziv začneš kadarkoli, sem čakala do zadnjega, da s tem nekako zaključim kuhinjo. Drugi izzivi so bili kot neko tlakovanje poti do sem. Zato, ker je lažje začeti načrtovanje obrokov, če:Si na novo tukaj? Izziv »Načrtovanje obrokov in nakupovalni seznam« je del 52 tednov za moj dom. (Klikni povezavo, če želiš izvedeti, kaj se bo dogajalo in kako izgledajo pretekli tedni, če bloga še ne bereš redno.


Ne obupaj, če nisi opravila vseh zgoraj omenjenih izzivov. Še vedno lahko načrtuješ obroke. Ko se boš lotila tudi teh področij, ti bo veliko lažje. Organiziranost na zgoraj omenjenih delih ti bo vsekakor olajšala odločanje o tedenskem seznamu obrokov.


Prednosti oblikovanja jedilnika: zakaj bi to morali delati prav vsi


Preden sem se poglobila v korake tokratnega izziva načrtovanja obrokov in nakupovalnega seznama, sem želela na kratko tudi razložiti, zakaj mislim, da je načrtovanje obrokov tako pomemben del organiziranega življenja in zakaj sem ga vključila v izziv 52 tednov za moj dom.


Vsi moramo jesti, zato ni nobeno presenečenje, ko pozno popoldne končno vsi pridemo domov in je cela družina lačna.

Ker se to zgodi, če si tega želiš ali ne, ne glede na to, ali si zaposlena ali ne, je moja filozofija, da je bolje biti pripravljena, saj bo pripravljenost in organizacija proces priprave hrane naredila manj stresen in mogoče, upam, celo prijeten.


Ko boste tudi v tvoji družini že nekaj časa načrtovali obroke, tako kot moja družina že par let (vsaj večino časa), boste vsi opazili tudi te dodatne pozitivne strani:

  • Nobene panike in stresa, ko je čas za kosilo, saj je veliko stvari in predpriprav (na primer nakupovanje živil, odločitev kaj bo za kosilo itd.) že opravljeno preden je sploh čas za začetek kuhanja

  • Lahko se bolj osredotočiš na kvalitetno prehrano in prehranske potrebe svoje družine, pa tudi na njihove želje in želje glede okusa

  • Pomaga vam prihraniti denar, saj ne jeste več tako pogosto zunaj, načrtujete nakupe s pomočjo reklam in kupujete sezonsko hrano1. korak: Odločite se, kako pogosto želite načrtovati obroke


Obstaja veliko različnih načinov za načrtovanje zdravih obrokov in nobeden od njih ni napačen. Pomembno je le, da katera koli metoda, ki jo izberete za postopek, dobro deluje za tebe in tvojo družino.


Zato so prvi trije koraki tega izziva pravzaprav vsi predhodni koraki, ki vam pomagajo pri odločitvi, katero metodo bi izbrali za načrtovanje obrokov.


Prva odločitev bo, kako pogosto želite načrtovati obroke, kar vpliva na to kako pogosto greste v trgovino z živili in kakšne vrste obrokov boste kuhali (sveža hrana, shramba in zamrzovalnik).


Nekatere jedi izbiramo tedensko, nekatere jemo vsaka dva tedna, nekatere enkrat na mesec.


Če ste pri načrtovanju jedilnika novi, predlagam, da začnete s tedenskim načrtom. V moji družini še vedno uporabljamo to metodo, saj gremo približno enkrat na teden, enkrat na 10 dni v trgovino, zato ne misli, da je to način samo za začetnike.


Ta način planiranja obrokov predlagam za začetnike in tudi tiste, ki se k načrtovanju obrokov vrnejo. Lažje je načrtovati krajši interval.

Če pa si mnenja, da tak način ni dovolj za vaše potrebe in želje, pa lahko vedno preizkusiš nov časovni interval.


2. korak: Premislite, katere obroke (in prigrizke) boste načrtovali


Drugi korak tega izziva je razmisliti o tem, katere obroke in prigrizke želiš načrtovati.

Mnogi na primer načrtujejo samo kosila in vsak teden za zajtrk in večerjo kupijo žitarice, kruh, salamo ... Po drugi strani pa drugi načrtujejo vse obroke in tudi prigrizke za teden vnaprej. To je lahko še posebej pomembno, če mora kdor koli v družini nositi obroke za s seboj na delo, v šolo ...


Spet ni pravilnega ali napačnega načina. Poleg tega ni razloga, da ne morete spremeniti načina, kako to počnete v različnih obdobjih med letom ali v različnih letnih časih.


Na primer, med šolskim letom z možem ponavadi načrtujeva samo en glavni obrok dneva z idejo, da bomo naslednji dan za malico pojedli ostanke (načrtovane ostanki). Poleti pa, ko smo vsi več časa doma, lažje načrtujemo vse tri glavne obroke, pri čemer načrtno skuhamo več in tako porabljamo načrtovane ostanke.


načrtovalnik obrokov
.pdf
Download PDF • 36KB

<<<<-- Tu si lahko preneseš enostaven načrtovalnik obrokov3. korak: Skupaj se odločite in naredite načrt obrokov


Zdaj, ko so sprejete prve odločitve je čas, da dejansko sestavite svoj načrt obrokov.