top of page

6. teden - Načrtovanje obrokov in nakupovalni seznam

52 tednov za moj dom


Izziv v tem tednu je, da se naučimo načrtovati obroke in ustvariti učinkovit nakupovalni seznam, da ne bomo v trgovini za vsako malenkost.

Osebno mi je v interesu obisk živilske trgovine le dvakrat do trikrat na mesec in nič več. Takrat se trudimo nakupiti vse, kar potrebujemo za naprej. Tu pa prav pride temeljito načrtovanje obrokov.



Nobeden od spodaj navedenih korakov ni neka nora znanost, vse pišem iz izkušenj. Povem ti tudi, da je načrtovanje obrokov kar težko začeti in vztrajati pri tem, ker postopek vključuje veliko različnih faktorjev.


Čeprav lahko ta izziv začneš kadarkoli, sem čakala do zadnjega, da s tem nekako zaključim kuhinjo. Drugi izzivi so bili kot neko tlakovanje poti do sem. Zato, ker je lažje začeti načrtovanje obrokov, če:



Si na novo tukaj? Izziv »Načrtovanje obrokov in nakupovalni seznam« je del 52 tednov za moj dom. (Klikni povezavo, če želiš izvedeti, kaj se bo dogajalo in kako izgledajo pretekli tedni, če bloga še ne bereš redno.


Ne obupaj, če nisi opravila vseh zgoraj omenjenih izzivov. Še vedno lahko načrtuješ obroke. Ko se boš lotila tudi teh področij, ti bo veliko lažje. Organiziranost na zgoraj omenjenih delih ti bo vsekakor olajšala odločanje o tedenskem seznamu obrokov.


Prednosti oblikovanja jedilnika: zakaj bi to morali delati prav vsi


Preden sem se poglobila v korake tokratnega izziva načrtovanja obrokov in nakupovalnega seznama, sem želela na kratko tudi razložiti, zakaj mislim, da je načrtovanje obrokov tako pomemben del organiziranega življenja in zakaj sem ga vključila v izziv 52 tednov za moj dom.


Vsi moramo jesti, zato ni nobeno presenečenje, ko pozno popoldne končno vsi pridemo domov in je cela družina lačna.

Ker se to zgodi, če si tega želiš ali ne, ne glede na to, ali si zaposlena ali ne, je moja filozofija, da je bolje biti pripravljena, saj bo pripravljenost in organizacija proces priprave hrane naredila manj stresen in mogoče, upam, celo prijeten.


Ko boste tudi v tvoji družini že nekaj časa načrtovali obroke, tako kot moja družina že par let (vsaj večino časa), boste vsi opazili tudi te dodatne pozitivne strani:

  • Nobene panike in stresa, ko je čas za kosilo, saj je veliko stvari in predpriprav (na primer nakupovanje živil, odločitev kaj bo za kosilo itd.) že opravljeno preden je sploh čas za začetek kuhanja

  • Lahko se bolj osredotočiš na kvalitetno prehrano in prehranske potrebe svoje družine, pa tudi na njihove želje in želje glede okusa

  • Pomaga vam prihraniti denar, saj ne jeste več tako pogosto zunaj, načrtujete nakupe s pomočjo reklam in kupujete sezonsko hrano



1. korak: Odločite se, kako pogosto želite načrtovati obroke


Obstaja veliko različnih načinov za načrtovanje zdravih obrokov in nobeden od njih ni napačen. Pomembno je le, da katera koli metoda, ki jo izberete za postopek, dobro deluje za tebe in tvojo družino.


Zato so prvi trije koraki tega izziva pravzaprav vsi predhodni koraki, ki vam pomagajo pri odločitvi, katero metodo bi izbrali za načrtovanje obrokov.


Prva odločitev bo, kako pogosto želite načrtovati obroke, kar vpliva na to kako pogosto greste v trgovino z živili in kakšne vrste obrokov boste kuhali (sveža hrana, shramba in zamrzovalnik).


Nekatere jedi izbiramo tedensko, nekatere jemo vsaka dva tedna, nekatere enkrat na mesec.


Če ste pri načrtovanju jedilnika novi, predlagam, da začnete s tedenskim načrtom. V moji družini še vedno uporabljamo to metodo, saj gremo približno enkrat na teden, enkrat na 10 dni v trgovino, zato ne misli, da je to način samo za začetnike.


Ta način planiranja obrokov predlagam za začetnike in tudi tiste, ki se k načrtovanju obrokov vrnejo. Lažje je načrtovati krajši interval.

Če pa si mnenja, da tak način ni dovolj za vaše potrebe in želje, pa lahko vedno preizkusiš nov časovni interval.


2. korak: Premislite, katere obroke (in prigrizke) boste načrtovali


Drugi korak tega izziva je razmisliti o tem, katere obroke in prigrizke želiš načrtovati.

Mnogi na primer načrtujejo samo kosila in vsak teden za zajtrk in večerjo kupijo žitarice, kruh, salamo ... Po drugi strani pa drugi načrtujejo vse obroke in tudi prigrizke za teden vnaprej. To je lahko še posebej pomembno, če mora kdor koli v družini nositi obroke za s seboj na delo, v šolo ...


Spet ni pravilnega ali napačnega načina. Poleg tega ni razloga, da ne morete spremeniti načina, kako to počnete v različnih obdobjih med letom ali v različnih letnih časih.


Na primer, med šolskim letom z možem ponavadi načrtujeva samo en glavni obrok dneva z idejo, da bomo naslednji dan za malico pojedli ostanke (načrtovane ostanki). Poleti pa, ko smo vsi več časa doma, lažje načrtujemo vse tri glavne obroke, pri čemer načrtno skuhamo več in tako porabljamo načrtovane ostanke.


načrtovalnik obrokov
.pdf
Download PDF • 36KB

<<<<-- Tu si lahko preneseš enostaven načrtovalnik obrokov



3. korak: Skupaj se odločite in naredite načrt obrokov


Zdaj, ko so sprejete prve odločitve je čas, da dejansko sestavite svoj načrt obrokov.

Pri načrtovanju obroka morate opraviti naslednje naloge:


Korak A: Na kratko poglejte, kakšno hrano imate trenutno pri roki

Če želite prihraniti nekaj denarja in ne metati stran hrane, ki jo že imate, je najbolje, da najprej pregledate, kaj že imate v hladilniku, zamrzovalniku in shrambi in poskusite uporabiti čim več sestavin, ki so na zalogi. Pazite tudi, da hitro pokvarljivo in svežo hrano uporabite najprej.

Podobno je bilo razloženo tukaj.


Korak B: Oglejte si družinski koledar, da boste vedeli kdaj sploh potrebujete načrtovane obroke

Vaša družina je nedvomno zaposlena, saj je tako pri večini. Iz tega razloga je pomembno, da imate družinski koledar, kjer lahko spremljate vse dejavnosti, ki jih imajo družinski člani in urnik le-teh.


Poglejte v družinski koledar, da vidite, kaj se dogaja v dnevih, ki prihajajo. Ste sploh vsi doma ob istem času? Vsi jeste doma? Otroci jedo v šoli? Kdaj prihajate domov?

Vse to lahko vpliva na načrtovanje obrokov.


Za dneve, ko vsi zelo pozno prihajate domov in imajo otroci razne dejavnosti je smiselno, da uporabljate vnaprej narejene obroke (ki jih imate npr. shranjene v zamrzovalniku) ali pa načrtovane ostanke od prejšnjega dne.


Kakšen dan, ko ste doma malo več, pa lahko izkoristite tudi za pripravo večih jedi naenkrat in si tako naredite zalogo.


Korak C: Poglejte reklame preden greste v trgovino

Eden najboljših načinov za prihranek denarja pri nakupu živil je, da z načrtom obrokov lažje načrtujete nakup hrane, ki je trenutno v akciji.

Na primer, namesto da se ta teden odločite za piščanca, ker se sliši dobro, poglejte reklame trgovin in poglejte, kakšno meso je v akciji. Če je namesto piščanca cenejše goveje, izberite ta teden obroke z govedino in shranite recepte s piščancem za teden, ko je v akciji piščančje meso.


Korak D: Pomislite, katere recepte bi radi kuhali ta teden

Če upoštevamo vse zgoraj navedene korake, je zdaj čas, da se odločite, katere recepte in obroke želite pripraviti v naslednjih dneh.


Tu se marsikomu zatakne, vendar imam predlog, ki se ga je pametno držati. Pred časom smo urejali recepte.

Skupaj si oglejte tisto skupino receptov, za katere veste, da so preizkušeni in jih imajo vsi v družini radi.

Preglejte katere recepte lahko na podlagi sestavin, ki jih že imate doma, naredite.


Ustvarila sem obrazec za načrtovanje obrokov, ki ga lahko popišete z najljubšimi glavnimi jedmi in prilogami vaše družine. Nekaj idej jedilnikov imam že na blogu, ki vam lahko služijo kot navdih, da vam ne bo zmanjkalo idej, ko boste načrtovali obroke teden za tednom.


Če imate kup receptov, ki bi jih radi preizkusili, izberite vsaj enega, ki ga boste vključili v načrtovani teden, da boste lahko preizkusili tudi kaj novega.




Korak E: Zapišite svoj načrt


Nazadnje zapišite svoj načrt obrokov v obrazec / na koledar / na kos papirja ali pa na pripravljen obrazec, ki ga je skreirala Tjaša - nekaj, na kar lahko pogledajo vsi člani družine in tako točno vedo, kaj bodo jedli.


načrtovalnik obrokov
.pdf
Download PDF • 36KB

Za to nalogo sem ustvarila poseben obrazec, ki ga lahko natisnete: načrtovalnik obrokov, ki vam omogoča načrtovanje obrokov za cel teden, vsebuje pa tudi mesto za pisanje seznama živil, ki jih še potrebujete za pripravo.



V tem primeru ni boljšega ali slabšega načina - izberite tistega, ki najbolje ustreza vašemu življenjskemu stilu in sistemu načrtovanja obrokov.


opravila

V svoj koledar obvezno zapišite tudi, kaj morate storiti vnaprej za pripravo katerega od planiranih obrokov. Na primer, če morate meso vzeti iz zamrzovalnika, si to zabeležite, da ne pozabite opraviti teh časovno občutljivih opravil.


4. korak: Naredite si nakupovalni seznam


Uporabite svoje recepte in načrt obrokov, ki ste ga ustvarili v 3. koraku, da sestavite svoj seznam živil, to je 4. korak izziva.


Izpolnjevanja seznama živil ne bi smela biti težava, ko enkrat ustvarite načrt obrokov, saj morate le zapisati vse sestavine, ki jih potrebujete za pripravo načrtovanih obrokov, ki jih še nimate doma.


Poleg tega je tu še nekaj dodatnih nasvetov:

  • Svoj seznam lahko delate ves teden in zapisujete stvari, ki vam zmanjkajo ali vam jih bo zmanjkalo.

  • Super je, če pri tem sodeluje cela družina oziroma vsi člani gospodinjstva.

  • Seznam uredite po sektorjih v trgovini z živili v katero boste šli v nabavo, da boste lažje videli, kaj potrebujete. Pa še vse je po vrsti, ko se z nakupovalnim vozičkom sprehajate po trgovini. (vsaj eden od vas najbrž pozna vsaj eno trgovino v podrobnosti ;) )

  • Na svojem seznamu zapišite, katere kupone nameravate uporabiti - tedenske kupončke za 25%, 1+1, 10% na nakup ..., da jih ne pozabite uporabiti.



5. korak: Načrt obrokov je orodje za pomoč, vendar ne postanite popolnoma neprilagodljivi


Na začetku tega članka sem razložila nekaj koristi, ki sem jih odkrila pri načrtovanju obrokov.


Ugotovila pa sem, da ljudje včasih hitro opustijo načrtovanje (zdravih) obrokov, ker vmes pride življenje in jih malenkosti odvrnejo od načrta in se jim zato sistem zdi totalno neizvedljiv in nefunkcionalen.


Tudi mi kdaj ne načrtujemo obrokov, ker imamo družinsko dinamiko precej divjo. Izpustimo kak dan in gremo jest ven. Vendar se vedno vrnemo nazaj, ker se nam ta sistem pač zdi uredu.


Prepričana sem, da je eden od razlogov, da nam sistem uspeva ta, da glede tega ostajamo fleksibilni. Življenje se zgodi in včasih se vam ne zdi, da bi pojedli tisto, kar ste načrtovali, nekdo zboli, nekdo zamuja, zato morate svoje načrte pač spremeniti. Pravzaprav bi rekla, da je redek teden, ko med tednom zaradi spremenjenih okoliščin nekoliko ne prilagajamo svojega načrta.



Poskrbite, da bodo vaši obroki dovolj prilagodljivi, da boste lahko malo premikali stvari in prilagajali načrt tedenskega prehranjevanja tudi danim okoliščinam. Tako boste od načrtovanja imeli korist in ne nepotreben stres, da se ga morate za vsako ceno držati.

 

Povej mi, kako ti gre izziv pri načrtovanju zdrave prehrane in seznamu nakupovanja živil?


 

Tako! Mislim, da je to v grobem vse, kar se tiče načrtovanja obrokov in nakupovalnega seznama.


Povej mi - kako ti gre? Je preveč? Povej mi svoje ugotovitve, ideje, izboljšave - lahko v komentarjih, lahko na sporočilo, lahko tudi na mail.

Pošlji mi kakšno before / after sliko prejšnjih izzivov, teh se sploh veselim. Če mi zraven napišeš, da dovoliš objavo, jih bom delila v story na instagramu (www.instagram.com/helenine_carovnije )

Če sodeluješ v teh mojih #52tednovzamojdom se sedaj res že trudiš, da bo tvoj prostor bolj organiziran. Sedaj je čas, da se tudi pohvališ.


izziv naslednjega tedna

Počasi delamo na svojih domovih, po en del naenkrat.

Ta teden se ukvarjaj z utrjevanjem načrtovanja obrokov in planiranja nakupovalnih izletov. Urejanje hladilnika in zamrzovalnika ti je najbrž vzelo veliko časa, zato pa sedaj sproti upoštevaj navodila. Ne pozabi tudi na redno pregledovanje shrambe in predalov s hrano, ter na čist pult in kuhinjsko korito iz prvega tedna (to ostane za sproti - vsak dan, medtem, ko so urejene omarice in predali iz drugega tedna omejeni na manjkrat :)


Končno smo končali z organizacijo kuhinje, saj smo od prvega tedna do danes delali na različnih vidikih tega.


Naslednji velik del naših domov in življenja, na katerem bomo delali je nekaj, na čemer moramo verjetno bolj delati, kot nam je v resnici všeč - perilo. Začeli bomo z organizacijo perila.


Hvala, ker si z menoj!

Prav neverjetno je kakšen odziv sem dobila na prve zapise letos. Zelo sem vesela, da navdušenje nad urejenim domom tako raste.

Vesela sem, da mi dovoliš, da ti pomagam pri urejanju doma. Hvala, ker mi zaupaš.


Ta teden obroke načrtujem ob: https://youtu.be/OA0pVvUaLOs


Lp, Helena

Recent Posts

See All
bottom of page