top of page

4. teden: hladilnik in zmrzovalnik (19.01.2021 – 25.01.2021)

52 tednov za moj dom


Izziv tega tedna je organizirati hladilnik in zamrzovalnik v tvojem domu.

Ti dve napravi sta običajno najpogosteje v uporabi in z lahkoto postaneta neorganizirani, če nimaš sistema, da postavljaš stvari na enako mesto, kot jih dobiš.


Ta teden fokus ne bo samo na organizaciji stvari, ampak tudi na preprostih navadah, ki jih lahko začnemo (ali pa vzdržujemo), da bosta hladilnik in zamrzovalnik tipi-top.



1. korak: Pripomočki, ki jih potrebuješ, preden začneš tedenski izziv


Pred začetkom predlagam, da nabereš nekaj pripomočkov, med drugim:

Velika vreča za smeti za odmetavanje stare ali pretečene hrane

  • Kuhinjsko korito polno vroče milnice

  • Prazen pomivalni stroj, v katerega bodo šle prazne plastične posode za shranjevanje, prazni kozarci, ki jih je mogoče shraniti

  • Permanentni marker in nalepke za označevanje

  • Sredstva za čiščenje hladilnika in zamrzovalnika

  • Hladilno torbo z vložki (pingvini) za hrano, ki ne more čakati na sobni temperaturi

Tega izziva se lahko lotiš kadarkoli, vendar je meni najlažje tik preden gremo v trgovino po tedensko zalogo hrane. Hladilnik in zamrzovalnik sta takrat precej prazna in je vse skupaj veliko lažje.


2. korak: Pospravi sprednji in zgornji del hladilnika

Večina tega izziva je namenjena vsebini hladilnika in zamrzovalnika. Preden pa začneva z glavnim delom, si je vredno vzeti nekaj minut, da pospraviš zunanjost hladilnika.

Umetnost tvojih otrok ne rabi biti na stalni razstavi - pospravi v mapo, če shranjuješ izdelke. Tudi vsa obvestila o zdravniških pregledih ni nujno, da so na hladilniku (pri nas imamo na hodniku "pin it" tablo).

Datume, ki so pomembni, si zapisuj v planer.

Kar mora biti nujno shranjeno, pa sploh ne paše na vrata, ampak v mapo / datoteko / predal.

Sprednja stran hladilnika ne sme biti izložba za take stvari. Ravno tako zmanjšaj količino magnetkov na vratih hladilnika. Pospravi jih na drugo mesto - v kakšno škatlo, če ti veliko pomenijo.

Manj nereda na zunanji strani hladilnika bo dopolnilo preostalo kuhinjo, še posebej zdaj, ko imaš na voljo ves ta čisti prostor na kuhinjskem pultu iz prvega dela izziva in pospravljene predale in shrambo iz drugega in tretjega dela izziva.


Si na novo tukaj? Izziv »hladilnik in zamrzovalnik« je del 52 tednov za moj dom. (Klikni povezavo, če želiš izvedeti, kaj se bo dogajalo in kako izgledajo pretekli tedni, če bloga še ne bereš redno.



3. korak: PREGLEJ VSE STVARI IN ODSTRANI PREHRANSKE IZDELKE, KI JIM JE POTEKEL ROK UPORABE

Čeprav je izziv namenjen organiziranju hladilnika in zamrzovalnika, sem razmišljala, da bo vseeno bolje, če se vsakega dela lotiš posebej in ne hkrati. Njprej se popolnoma posveti hladilniku, ko s tem končaš pa še zamrzovalniku.

Kar se pa zamrzovalnika tiče, pa govorim o tistem, ki je čisto majhen na vrhu hladilnika, samostojena omara, skrinja, lahko pa tudi del pokončnega hladilnika.

Poskrbi, da se znebiš vseh stvari, ki jim je pretekel rok uporabe, stvari, ki jih ne mislite pojesti in stvari, ki so samo še znanstveni eksperiment - "koliko časa, preden kdo opazi"

Za tedenski izziv moraš res vzeti iz hladilnika (nato pa še iz zamrzovalnika) vsak predmet posebej in se odločiti, ali ga obdržiš ali ne. Tudi tiste začimbe na vratih hladilnika ...

Dobro preglej vse datume na kozarcih in steklenicah in pomisli tudi koliko časa že so tam.

Naredi si tabelo in tja vpisuj stvari, ki so v hladilniku (zamrzovalniku). Napiši si kaj je šlo v hladilnik, koliko tega in do kdaj je rok uporabe.

Sproti pa sestavljaj jedilnik tako, da se najprej pojedo že pripravljeni obroki / ostanki.

Na tak način čuvamo tudi naše dinarčke ;)


4. korak: Hitro očisti hladilnik in zamrzovalnik

Četrti korak pri organiziranju hladilnikov in zamrzovalnikov je čiščenje notranjosti teh aparatov, medtem ko vse zložiš iz njih.

Očistiti je treba morebitno razlitje, odstraniti kakšno lepljivo nesnago in drugo umazanijo ob robovih. Meni gredo blazno na živce tudi čudne vonjave.

Predlagam, da za čiščenje hladilnika in zamrzovalnika uporabiš pasto iz sode bikarbone in vode, saj tako najlažje očistiš in odstraniš vonjave. Vzemi skodelico sode bikarbone in počasi dodajaj vodo in sproti mešaj, da dobiš pasto. Pasto nanesi na površino in zdrgni. Ostanke pospraviš z mokro krpo.


Če se po hladilniku razlije mesni sok, moraš uporabiti razkužilo - sama odstranim tudi polico in jo operem v pomivalnem stroju. Predale in police operi v vroči milnici, ki jo imaš pripravljeno v kuhinjskem koritu. Pri tem koraku je fino upoštevati dva varnostna elementa.

Najprej izklopite hladilnik, preden ga začneš čistiti, saj je to električna naprava. Drugič, če imate steklene police ali predale, delaj zelo previdno glede nenadne spremembe temperatur, ker steklo lahko poči.


Vsake toliko časa je dobro zamrzovalnik popolnoma izklopiti in odtajati morebiten led (tudi za zmanjšanje računa za elektriko je to dobro).



5. korak: V hladilnik in zamrzovalnik zloži vse po conah

Naslednji korak pri organiziranju izziva hladilnika in zamrzovalnika je, da dejansko začneš organizirati predmete, ki ti ostanejo in razmišljanje o tem, kako najbolje izkoristiti prostor.

Kategoriziraj predmete, ki jih je treba postaviti nazaj v hladilnik in zamrzovalnik, nato pa poskusi organizirati in določiti cone, v katere bodo razvrščeni predmete.


Organiziranje hladilnih polic, predalov in vrat

Ne natrpaj svojega hladilnika do zadnjega kotička. V njem mora biti dovolj prostora za prosto kroženje zraka, da se predmeti lahko učinkovito hladijo.

Pri urejanju hladilnika upoštevaj pravila varnosti hrane.

Kaj naj ostane na vratih Vrata hladilnika so območje, kjer se ob vsakem odpiranju tega velikega aparata pojavijo najpogostejša nihanja temperature. Zaradi teh temperaturnih razlik tam hrani dolgoobstojne predmete, kot so brezalkoholne pijače in hrano z dolgim rokom uporabnosti, na primer začimbe. Čeprav je na vratih običajno pripravljen prostor za odlaganje jajc, ti priporočam, da ta shranjuješ v kartonski škatli in na eni izmed polic v hladilniku.

Kaj postaviti na zgornje police Zgornje police hladilnika so najprimernejše za visoke predmete in ostanke obrokov. Lahko tudi za jogurte, sire ... V bistvu stvari, ki so že kuhane ali pa jih ni treba kuhati. Vsi hladilniki nimajo popolnoma enake postavitve, lahko pa prilagodiš police v hladilniku, kar ti bo rešilo težavo, če si želiš, da so npr. višji predmeti na zgornji polici.

Mleko pa postavi v zadnji del hladilnika, ker je tisti del običajno najhladnejši.

Shranjevanje mesa: Kuhane in že pripravljene stvari imej na višji polici, meso pa na nižjih policah, ker od njega lahko kaplja. Si pa ne želiš, da mesni sok napacka še drugo hrano.

Nekateri hladilniki imajo lasten predal za meso, drugi pa ne. Če imate predal za meso, je običajno eno najhladnejših mest v hladilniku.

Ne glede na to, ali za meso uporabljaš predal ali spodnjo polico, poskrbi, da bodo ti prostori pogosto očiščeni, meso pa zavijaj v folijo / vrečke / shranjevalne posode / pladnje. Do uporabe pa naj bo meso zaprto.

Shranjevanje sadja in zelenjave: Večina hladilnikov ima posebne predale za sadje in zelenjavo. Predali so najbolj primerni zato, ker ohranjajo vlago. Predale lahko zaščitiš s papirnatimi brisačkami in tako preprečiš nabiranje umazanije na dnu.


Na katere cone razdeliš hladilnik, je odvisno tudi od tega koliko in kakšne stvari kuhaš in kaj tvoja družina je.

Nekaj con:

  • ostanki (običajno določena polica ali del police)

  • Prostor za odmrzovanje stvari iz zamrzovalnika ali mariniranje hrane (običajno prostor za držanje v posodi ali skledi)

  • Mleko in druge pijače (običajno na določeni polici)

  • Sveži pridelki (običajno v predalih za sadje ali zelenjavo)

  • drugi mlečni izdelki (običajno na polici)

  • Meso in siri (meso gre lahko v svoj predal in ga hraniš v najhladnejšem delu hladilnika, kosilo in siri pa v posodi za pripravo kosila - na polici)

  • Jajca (čeprav imajo vrata hladilnika prostor zanje, je najbolje, da jajca hraniš v škatli na polici)

  • Začimbe (običajno na vratih hladilnika)

  • prigrizki (običajno v posodi na polici za lažji dostop otrok)


Razmisli o določitvi polic / delov polic za določene predmete, da te hitro dosežeš in jih enostavno vrneš nazaj.

Mogoče je smiselno tudi označevanje z nalepkami, da vsi člani gospodinjstva vedo kje kaj dobijo in kam je potrebno vrniti.

Mi uporabljamo tudi prozorne škatle za shranjevanje, kamor dajem sorodne predmete - na primer jogurte, skuto, kefir, smetano, maslo skupaj v eno, namaze, dodatke, marmelade v drugo ...


Nasveti in ideje pri organiziranju zamrzovalnikov

Medtem, ko hladilnik potrebuje prostor za dobro kroženje zraka, zamrzovalnik dejansko deluje bolje, ko je poln. Vseeno pa moraš imeti vse organizirano, tako da lahko hitro in brez premetavanja najdeš stvari. Tako kot pri hladilniku, tudi pri zamrzovalniku izdelke razvrsti po conah.

Tu je nekaj predlaganih kategorij:

• Meso in mesni izdelki (kosi mesa, hrenovke, klobase...)

• Perutnina

• morski sadeži

• Pečene dobrote (kruh, rogljički, razni žepki, ...)

• Sadje

• zelenjava

• zamrznjeni obroki


Ko stvari postaviš nazaj v zamrzovalnik, si tudi tu naredi evidenco, kamor vpiši ime izdelka, kdaj je bil zamrznjen, količino in do kdaj je uporaben.

Za zamrzovanje obrokov je mogoče smiselno uporabljati kvadratne in pravokotne oblike posodic, ker jih je lažje pospravljati eno na drugo in eno ob drugo. Okrogle so malo nepraktične, ker ne moreš izkoristiti vsega prostora.

Praktične so tudi prozorne škatle za shranjevanje, ki jih iz police lahko izvlečeš, vanjo pa shranjuješ sorodne izdelke, na primer zmrznjeno zelenjavo.


hladilnik in zamrzovalnik
.pdf
Download PDF • 37KB

6. korak: PREPROSTE REŠITVE IN TRIKI ZA LAŽJO ORGANIZACIJO


Za organiziranje polic in predalov v hladilniku in zamrzovalniku ti ni potrebno kupovati modne opreme in dragih predmetov. So pa nekateri lahko zelo koristni, zato ti predlagam nekaj rešitev, da ti bo lažje:

  • Izvlečni predali, prozorne škatle - omogočajo združevanje sorodnih predmetov, ko izvlečeš iz police, zlahka dosežeš predmete na zadnji strani predala / košare (glejte predloge zgoraj)

  • vrtljivi krožniki

  • košarica za na vrata hladilnika, kamor lahko enostavno zložiš vse začimbe in jih tudi enostavno prenašaš npr. na mizo.

  • Nalepke za označevanje živil

  • Plastične vrečke za zamrzovalnik (najboljše zame so Ikeine)

  • Zamrzovalne košare (še posebej uporabne v zamrzovalniku)

  • Vakuumski tesnilnik in vrečke za vakuumiranje

  • Alarm zamrzovalnika (opozori te, če se v zamrzovalniku začne dvigovati temperatura) - mi imamo vgrajenega že serijsko

7. korak: Preproste navade za vzdrževanje organiziranega hladilnika in zamrzovalnika


Na koncu, ko je vse organizirano in pospravljeno, si seveda želimo, da tako tudi ostane. Brez preprostih navad pa seveda ne bo šlo in bo hladilnik slej kot prej spet v takem stanju kot prej.

Ko rečem preproste, res mislim preproste in to take, ki sploh ne vzamejo veliko časa.


Ostanki

Bodite pozorni na ostanke obrokov in jih primerno shranite v posode. Če ostankov kasneje ne nameravate pojesti, jih ne shranjujte!

Če želiš prihraniti denar, kuhaj manj, da ne boste imeli ostankov za začetek, če jih ti ali tvoja družina ne mara. Če nameravate ostanke vseeno pojesti, jih vključi v načrt obrokov za teden - ali za večerje med tednom, lahko pa za novo kombinacijo pri kosilu naslednji dan.

Če bo v hladilniku določen prostor za ostanke, jih lažje opaziš in sproti porabiš.

Take stvari shranjuj v prozorne posode, da vsi hitro vidijo kaj je na voljo. Lahko uporabiš tudi piši/briši nalepke, kjer označiš datum in vsebino.

Mogoče še ideja, da vse, kar je ostalo od obrokov, napišeš na en list in ga obesiš na vrata hladilnika, da je vsem hitro jasno kaj je še za porabiti.


Tedensko očisti hladilnik ostankov in stare hrane

Tedensko načrtuj jedilnik za tekoči teden. Pregleduj hladilnik in zamrzovalnik iz česa lahko narediš kosilo in večerjo. Najprej porabi vse, čemur se bliža konec (svežina ali rok uporabe), šele nato nakupuj novo hrano. Sproti odstranjuj hrano, ki je ne bo nihče jedel.

Potem pa naredi "šoping listek" in prinesi domov hrano, ki jo potrebujete in jo boste zagotovo pojedli ali vključili v obroke.


Upoštevajte pravilo "zadnji noter, zadnji ven"

Prejšnji teden sem v izzivu organiziranja shrambe govorila o pravilu zadnji noter, zadnji ven. Organize Pantry Challenge razpravljal o zadnjem pravilu, zadnji ven. Tu velja isto načelo. Porabite starejše mleko, preden popijete novejše, ali starejšo zamrznjeno zelenjavo, preden uporabite novejše. To vam pomaga zagotoviti, da ne boste čakali tako dolgo, da bi pojedli nekaj, da bi se pokvarilo, preden pridete do tega. Ko hranite hladilnik in zamrzovalnik, si olajšajte sledenje pravilu, tako da novejše predmete postavite zadaj ali na dno zamrzovalnika, starejše predmete pa spredaj ali zgoraj, da jih je enostavno prijeti, ko jih potrebujete.


Jedilnik izdeluj na podlagi vsebine v zamrzovalniku in shrambi

Redno pregleduj vsebino shrambe in vsebino zamrzovalnika, sploh, če nakupuješ v večjih količinah in v akcijah. Če ne prazniš dovolj hitro akcijsko kupljenih izdelkov so v bistvu velik strošek. Velik strošek predvsem takrat, ko poteče datum uporabe in moraš stvar odstraniti v smeti. Je res?

Moja družina se je že navadila, da poskušam porabljati stvari, ki jih imamo na zalogi in tako za špecerijo ne porabimo več toliko denarja kot prej.

Ko gremo pa na dopust, pa večino take hrane odnesemo kar s seboj.


Sproti in redno vpisuj in briši izdelke na seznamu vsebine hladilnika in zamrzovalnika. Tako lahko res dobro izkoristiš vsebino shranjene hrane.


Dosledno označuj vse, kar gre v vaš zamrzovalnik

Tako, kot imamo za komercialno hrano, tako bi bilo dobro, da tudi za domačo hrano razviješ sistem označevanja vsega kar gre v zamrzovalnik. Čez 1 mesec ne veš več kdaj je šlo meso za zrezke notri in kdaj meso za golaž, niti kdaj so bile gobe pakirane in kdaj narejena goveja juha. S takim sistemom pozneje z lahkoto ugotoviš kaj držiš v roki in tudi, če to želiš pojesti, ne da bi ti bilo treba odpirati embalažo.



Seznam informacij, ki jih napiši na nalepke za zamrzovalnik:

• vrsta hrane

• Približne porcije hrane v posodi

• Datum, ko je bila stvar postavljena v hladilnik


Za pisanje na posodice in vrečke lahko uporabljaš permanentni flomaster, lahko pa lepiš papirnte nalepke.


Tako! Mislim, da je to v grobem vse, kar se tiče hladilnika in zamrzovalnika


Povej mi - kako ti gre? Je preveč? Povej mi svoje ugotovitve, ideje, izboljšave - lahko v komentarjih, lahko na sporočilo, lahko tudi na mail.

Pošlji mi kakšno before / after sliko, teh se sploh veselim. Če mi zraven napišeš, da dovoliš objavo, jih bom delila v story na instagramu (www.instagram.com/helenine_carovnije )

Če sodeluješ v teh mojih #52tednovzamojdom se sedaj res že trudiš, da bo tvoj prostor bolj organiziran. Sedaj je čas, da se tudi pohvališ.


izziv naslednjega tedna

Počasi delamo na svojih domovih, po en del naenkrat.

Ta teden se ukvarjaj predvsem z urejanjem hladilnika in zamrzovalnika. Ne pozabi na redno pregledovanje shrambe in predalov s hrano, ter na čist pult in kuhinjsko korito iz prvega tedna (to ostane za sproti - vsak dan, medtem, ko so urejene omarice in predali iz drugega tedna omejeni na manjkrat :)

Želim si, da veš, da bo kuhinja v planu še nekaj tednov, zato kar lepo počasi in temeljito.

Naslednji teden se bo začelo organiziranje receptov in kuharskih knjig.

Zato, ker smo v kuhinji vsak dan aktivni in pogosto potrebuje našo pozornost, sem ji namenila največ časa.


Hvala, ker si z menoj!

Prav neverjetno je kakšen odziv sem dobila na prve zapise letos. Zelo sem vesela, da navdušenje nad urejenim domom tako raste.

Vesela sem, da mi dovoliš, da ti pomagam pri urejanju doma. Hvala, ker mi zaupaš.


Hladilnik urejam ob: https://youtu.be/hOllF3TgAsM


Helena



Recent Posts

See All
bottom of page