top of page

4. teden: hladilnik in zmrzovalnik (19.01.2021 – 25.01.2021)

52 tednov za moj dom


Izziv tega tedna je organizirati hladilnik in zamrzovalnik v tvojem domu.

Ti dve napravi sta običajno najpogosteje v uporabi in z lahkoto postaneta neorganizirani, če nimaš sistema, da postavljaš stvari na enako mesto, kot jih dobiš.


Ta teden fokus ne bo samo na organizaciji stvari, ampak tudi na preprostih navadah, ki jih lahko začnemo (ali pa vzdržujemo), da bosta hladilnik in zamrzovalnik tipi-top.1. korak: Pripomočki, ki jih potrebuješ, preden začneš tedenski izziv


Pred začetkom predlagam, da nabereš nekaj pripomočkov, med drugim:

Velika vreča za smeti za odmetavanje stare ali pretečene hrane

  • Kuhinjsko korito polno vroče milnice

  • Prazen pomivalni stroj, v katerega bodo šle prazne plastične posode za shranjevanje, prazni kozarci, ki jih je mogoče shraniti

  • Permanentni marker in nalepke za označevanje

  • Sredstva za čiščenje hladilnika in zamrzovalnika

  • Hladilno torbo z vložki (pingvini) za hrano, ki ne more čakati na sobni temperaturi

Tega izziva se lahko lotiš kadarkoli, vendar je meni najlažje tik preden gremo v trgovino po tedensko zalogo hrane. Hladilnik in zamrzovalnik sta takrat precej prazna in je vse skupaj veliko lažje.


2. korak: Pospravi sprednji in zgornji del hladilnika

Večina tega izziva je namenjena vsebini hladilnika in zamrzovalnika. Preden pa začneva z glavnim delom, si je vredno vzeti nekaj minut, da pospraviš zunanjost hladilnika.

Umetnost tvojih otrok ne rabi biti na stalni razstavi - pospravi v mapo, če shranjuješ izdelke. Tudi vsa obvestila o zdravniških pregledih ni nujno, da so na hladilniku (pri nas imamo na hodniku "pin it" tablo).

Datume, ki so pomembni, si zapisuj v planer.

Kar mora biti nujno shranjeno, pa sploh ne paše na vrata, ampak v mapo / datoteko / predal.

Sprednja stran hladilnika ne sme biti izložba za take stvari. Ravno tako zmanjšaj količino magnetkov na vratih hladilnika. Pospravi jih na drugo mesto - v kakšno škatlo, če ti veliko pomenijo.

Manj nereda na zunanji strani hladilnika bo dopolnilo preostalo kuhinjo, še posebej zdaj, ko imaš na voljo ves ta čisti prostor na kuhinjskem pultu iz prvega dela izziva in pospravljene predale in shrambo iz drugega in tretjega dela izziva.


Si na novo tukaj? Izziv »hladilnik in zamrzovalnik« je del 52 tednov za moj dom. (Klikni povezavo, če želiš izvedeti, kaj se bo dogajalo in kako izgledajo pretekli tedni, če bloga še ne bereš redno.3. korak: PREGLEJ VSE STVARI IN ODSTRANI PREHRANSKE IZDELKE, KI JIM JE POTEKEL ROK UPORABE

Čeprav je izziv namenjen organiziranju hladilnika in zamrzovalnika, sem razmišljala, da bo vseeno bolje, če se vsakega dela lotiš posebej in ne hkrati. Njprej se popolnoma posveti hladilniku, ko s tem končaš pa še zamrzovalniku.

Kar se pa zamrzovalnika tiče, pa govorim o tistem, ki je čisto majhen na vrhu hladilnika, samostojena omara, skrinja, lahko pa tudi del pokončnega hladilnika.

Poskrbi, da se znebiš vseh stvari, ki jim je pretekel rok uporabe, stvari, ki jih ne mislite pojesti in stvari, ki so samo še znanstveni eksperiment - "koliko časa, preden kdo opazi"

Za tedenski izziv moraš res vzeti iz hladilnika (nato pa še iz zamrzovalnika) vsak predmet posebej in se odločiti, ali ga obdržiš ali ne. Tudi tiste začimbe na vratih hladilnika ...

Dobro preglej vse datume na kozarcih in steklenicah in pomisli tudi koliko časa že so tam.

Naredi si tabelo in tja vpisuj stvari, ki so v hladilniku (zamrzovalniku). Napiši si kaj je šlo v hladilnik, koliko tega in do kdaj je rok uporabe.

Sproti pa sestavljaj jedilnik tako, da se najprej pojedo že pripravljeni obroki / ostanki.

Na tak način čuvamo tudi naše dinarčke ;)


4. korak: Hitro očisti hladilnik in zamrzovalnik

Četrti korak pri organiziranju hladilnikov in zamrzovalnikov je čiščenje notranjosti teh aparatov, medtem ko vse zložiš iz njih.

Očistiti je treba morebitno razlitje, odstraniti kakšno lepljivo nesnago in drugo umazanijo ob robovih. Meni gredo blazno na živce tudi čudne vonjave.

Predlagam, da za čiščenje hladilnika in zamrzovalnika uporabiš pasto iz sode bikarbone in vode, saj tako najlažje očistiš in odstraniš vonjave. Vzemi skodelico sode bikarbone in počasi dodajaj vodo in sproti mešaj, da dobiš pasto. Pasto nanesi na površino in zdrgni. Ostanke pospraviš z mokro krpo.


Če se po hladilniku razlije mesni sok, moraš uporabiti razkužilo - sama odstranim tudi polico in jo operem v pomivalnem stroju. Predale in police operi v vroči milnici, ki jo imaš pripravljeno v kuhinjskem koritu. Pri tem koraku je fino upoštevati dva varnostna elementa.

Najprej izklopite hladilnik, preden ga začneš čistiti, saj je to električna naprava. Drugič, če imate steklene police ali predale, delaj zelo previdno glede nenadne spremembe temperatur, ker steklo lahko poči.


Vsake toliko časa je dobro zamrzovalnik popolnoma izklopiti in odtajati morebiten led (tudi za zmanjšanje računa za elektriko je to dobro).5. korak: V hladilnik in zamrzovalnik zloži vse po conah

Naslednji korak pri organiziranju izziva hladilnika in zamrzovalnika je, da dejansko začneš organizirati predmete, ki ti ostanejo in razmišljanje o tem, kako najbolje izkoristiti prostor.

Kategoriziraj predmete, ki jih je treba postaviti nazaj v hladilnik in zamrzovalnik, nato pa poskusi organizirati in določiti cone, v katere bodo razvrščeni predmete.


Organiziranje hladilnih polic, predalov in vrat

Ne natrpaj svojega hladilnika do zadnjega kotička. V njem mora biti dovolj prostora za prosto kroženje zraka, da se predmeti lahko uč