top of page

3. teden SHRAMBA IN PREDALI S HRANO (12.01.2021 – 18.01.2021)

52 tednov za moj dom


Izziv tega tedna je urediti shrambo, začimbe in druge dele stanovanja za shranjevanje hrane tako, da zlahka najdeš tisto, kar potrebuješ, da ohraniš stvari sveže in varne pred škodljivci.

Ta izziv lahko delaš ne glede na to, če ima tvoj dom posebno shrambo (kar si jaz zelo želim, da bi enkrat imela), ali imaš stvari zaradi pomanjkanja prostora shranjene v omaricah in predalih.

Vsi imamo doma vsaj manjše zaloge hrane, ki jo imamo nekje shranjene.


Tako kot sem že rekla, če imaš prostor, ki je namenjen temu, ti močno zavidam ;)

V nasprotnem primeru pa moramo pač biti malo bolj kreativni z omaricami in drugimi prostori v kuhinji ali v drugih delih hiše, da shranimo stvari, ki s katerimi pripravimo hrano za družino.


Si na novo tukaj? Izziv »shramba in predali s hrano« je del 52 tednov za moj dom. (Klikni povezavo, če želiš izvedeti, kaj se bo dogajalo in kako izgledajo pretekli tedni, če bloga še ne bereš redno.



1. korak: PREGLEJ VSE STVARI IN ODSTRANI PREHRANSKE IZDELKE, KI JIM JE POTEKEL ROK UPORABE


Prvi korak v tem tednu je razbremenitev prostorov za shranjevanje hrane in odstranjevanje stvari, ki tja ne spadajo. Tudi odstranjevanje hrane, ki je ti in tvoja družina ne boste in je ne nameravate jesti.

Jaz tak krog delam približno na 4-5 mesecev in sem včasih resnično presenečena, kaj vse najdem v shrambi.

Ko stvari počistim, običajno pridobim več prostora, zaradi česar se potem tudi veliko bolje počutim.

Za ta korak najprej vzemi vse stvari iz shrambe in vseh drugih prostorov za shranjevanje hrane (če imaš več prostorov, kjer hraniš hrano) in si dobro poglej vsako stvar, ki je prišla na plan. Odloči se, ali stvar obdržiš, ali pa se je znebiš.


Danes imam zate še razpredelnico, kamor vpišeš vsebino shrambe in količino. Razpredelnico jaz nalepim na notranjo stran vrat omarice in sproti kljukam kaj in koliko je v omari.

shramba - seznam
.pdf
Download PDF • 21KB

Če je izdelek neodprt in mu še ni potekel rok uporabe, vendar pa veš, da ga ne boste pojedli, ga podari. En način je, da odneseš take stvari v trgovino, kjer imajo pripravljen voziček za suho hrano, ki jo potem razdelijo organizacijam (npr. Lidl, Hofer, ...), lahko pa daš tudi posameznikom, ki so v pomanjkanju, ali pa prijateljem, za katere veš, da take stvari jedo in jim bodo prišle prav.


Če po tem prvem sortiranju ugotoviš, da je v tvoji shrambi precej take hrane, ti predlagam, da se enkrat na teden lotiš jedilnika za naslednjih par dni in to hrano vseeno poskusiš vključiti v jedi. Recepte najdeš v kuharskih knjigah in na internetu – vtipkaš / poiščeš besedo (npr. kvinoja – to je ena taka stvar, ki pri nas nikakor ne bo šla), potem pa med recepti najdeš takega, ki ti ustreza.

Ta preprost način ti bo pomagal prihraniti nekaj denarja in porabiti že kupljeno hrano.


2. korak: Kategoriziraj kar ti je ostalo


Naslednji korak v izzivu je kategoriziranje hrane, ki ti ostane.

Tu je nekaj najpogostejših glavnih kategorij, vendar pa stvari kategoriziraj tako, kot se tebi zdijo najbolj smiselne, glede na to kaj tvoja družina rada kuha.


• Suhe stvari, kot so moka, sladkor, sol, kava itd.

• Konzervirana hrana (paradižnik, zelenjava, kompoti, vložena hrana ...)

• Posušena hrana, kot so testenine, riž, fižol in zrna

• Predmeti v škatlah, kot so kosmiči in granole, pa tudi prigrizki

• Začimbe

• pijače

• zelenjava, na primer krompir in čebula, ki je ne hraniš v hladilniku ali zamrzovalniku

• Hrana in priboljški za hišne ljubljenčke



Ko vse urediš po kategorijah, lahko ugotoviš, da imaš nekaterih stvari na zalogi po več kosov. To je čisto ok, če jih lahko porabiš preden se pokvarijo – tudi take je smiselno vključiti v jedilnik in jih tako porabiti čim prej. Če pa veš, da je tega preveč, neodprte podari naprej.


3. korak: Naredi seznam stvari shrambe, da točno veš kaj je v njej


Kliknite tukaj za brezplačno tiskanje:

shramba - seznam
.pdf
Download PDF • 21KB




Naslednji korak je seznam stvari v shrambi.

V pomoč ti je lahko moj seznam, ki si ga lahko natisneš, ali pa si ustvari svojega (mogoče kar beležko), kamor vpisuješ stvari in njihovo količino.

Če hrano obdržiš in je ne zavržeš v enem od zgornjih korakov, predvidevam, da je to hrana, ki jo dejansko mislite pojesti. Ta hrana je na torej na seznamu vsebine shrambe.

S tem seznamom sedaj lahko tudi preprosto načrtuješ jedilnik za vnaprej.


seznam, ki si ga lahko natisneš v obliki pdf

S takšnim seznamom se ti nikoli več ne bo zgodilo, da bi ti osnovnih stvari (ker stvari, ki so ti ostale v shrambi po teh korakih dejansko so) zmanjkalo.


Če kakšno stvar res redno uporabljaš in ima sorazmerno dolg rok uporabe, je mogoče smiselno, da imaš v domači shrambi vsaj dva kosa. Tega, ki je v uporabi in enega na zalogi.

Takoj, ko odpreš tistega na zalogi, ga napiši na nakupovalni listek. Nikoli več se ti ne bo zgodilo, da bi ti npr. moke, sladkorja, kave, testenin, paradižnikove omake zmanjkalo.

Tak sistem je super za stvari, ki se ne pokvarijo hitro, za hitro pokvarljive izdelke to ni.

Je pa krasno tudi za toaletni papir, brisačke ...


4. korak: Organiziraj in pospravi hrano


Zdaj, ko imaš vse popisano in razvrščeno po kategorijah, je čas, da vse pospraviš nazaj v shrambo.

Če imaš vhodno shrambo, je to super! Če moraš pa stvari razporediti po omaricah in predalih pa pazi, da izbiraš tako območje, kjer ni velikih temperaturnih razlik, ker bi se hrana tako hitreje pokvarila. Izbiraj hladnejša in suha mesta.


Skupine predmetov po kategorijah

Tako, kot sva prejšnji teden pri izzivu organizacije kuhinjskih omar razmišljali o conah v kuhinji , moraš tudi ta teden enako obravnavati shrambo.

Pomisli na cone v shrambi – kam lahko kaj gre. Stvari postavljaj na police po takem sistemu, kot v prejšnjem tednu stvari v kuhinji (najbolj uporabljane, redko uporabljane ...)

Tak način bo obdržal podobne stvari skupaj, kar bo olajšalo iskanje in iskanje po namenu uporabe.


Poskusi postaviti stvari, ki jih kupujemo na kg nekje na sredinske police (moka, sladkor, sol, riž, makaroni ...). Najlažje stvari postavi višje, ker jih je lažje spraviti iz polic, ne da bi se zraven bala, da bi kaj padlo in se poškodovalo. Pločevinke in kozarce postavljaj na sredino ali bolj spodaj.

Več kot očitno pa moraš stvari, ki jih pogosto uporabljaš postaviti tako, da imaš do njih najlažji dostop.

Če imaš v shrambi dovolj prostora, lahko sem shraniš tudi kakšne redkeje uporabljane aparate in lonce – da počistiš prostor na pultu in v omari.


Lokacija prigrizkov v domu, kjer so otroci

Kategorija prigrizkov je pomembna sploh, če imaš otroke.

Kam postavljaš prigrizke je odvisno od vaše družinske situacije; če imaš majhne otroke, bodo prigrizki verjetno nekje umaknjeni, da jih otroci sami ne dosežejo. Če so pa v tvojem domu starejši otroci, pa bo verjetno košara s prigrizki nekje nižje. Na dosegu roke je fino, če so kakšni zdravi prigrizki (oreški, suho sadje ...). Na tak način mogoče potem ne izberejo samo manj zdravih priboljškov, hkrati pa jim pustimo, da so samostojni in sami jemljejo stvari, ko so jim všeč.

O tem se odloči tako, kot najbolj ustreza tvoji družini.



Posode za shranjevanje hrane

Ni nujno, da je tvoja shramba videti kot iz Pinteresta, da bi bila funkcionalna. Sama dajem velik poudarek posodam za shranjevanje hrane. S tem mislim predvsem na to, da stvari pretresem v steklene kozarce in plastične doze s pokrovi.

Prvič zato, da tako preverim, da nisem domov iz trgovine prinesla tudi moljev (moka, polenta, zrnje ...), drugič pa zato, ker mi lepo izgleda, pa še točno količino ugotovim na prvi pogled.

Stvari, ki morajo »dihati« (npr. čebula, krompir, česen) seveda ne moreš zapreti v steklene kozarce. To shranimo v košare.


Nalepke so tvoji prijatelji

Ne glede na to, ali shranjuješ vsebino v posodah ali v originalni embalaži, nalepke so super stvar.

Uporabiš lahko izdelovalca etiket, na primer Dymo (jaz sem ga srečala v Muellerju in je na šoping seznamu), lahko uporabiš permanentni marker, lahko delaš s kredami ...


Prvič, etikete so pomembne, če stvari vzameš iz embalaže, da ne razmišljaš, kaj je tam. – tako se ti ne more zgoditi, da sladkor zamenjaš za sol, sodo bikarbono za pecilni prašek ...

Ko pretreseš stvari iz embalaže je super, če zraven napišeš tudi rok uporabe in kdaj je bila stvar odprta, da lahko porabiš preden se pokvari.

Drugič, označevanje polic ali košaric, ki vsebujejo podobno kategorijo predmetov je odličen način, da poskrbiš, da se stvari hitro najdejo in da jih tudi drugi postavijo na isto mesto, kjer so jih našli.



Upoštevaj pravilo »zadnji noter, zadnji ven«

Ko organiziraš shrambo, upoštevaj pravilo »zadnji noter, zadnji ven«.

Tako so shranjena tudi živila v trgovinah – živilo z najdaljšim rokom uporabe je shranjeno najbolj zadaj, živilo z najkrajšim pa spredaj, da ga najhitreje prodajo. Na tak način bi morali imeti shranjene stvari tudi doma.

To velja za vsa živila, še posebej pa za tista, ki so shranjena v kozarcih in pločevinkah.

Če ti na primeru pokažem: npr. paradižnikove pasate – jaz jih imam doma vedno na zalogi vsaj 5, ker jih res stalno uporabljam. -->> Na novo kupljene postavim najbolj zadaj, sprednje pa razvrstim po datumu spredaj. Ko potrebujem, najprej vzamem tisto, ki ima najkrajši rok uporabe.

Tako se mi nikoli ne zgodi, da bi imela pretečene paradižnikove pasate.


Shranjevanje in organizacija začimb

Veliko ljudi po mojem mnenju malo zanese pri organiziranju začimb. Na trgu je ogromno raznih stojal in organizatorjev, s katerimi se lahko počutiš kot Jamie Oliver v kuhinji. Če nimaš ogromno prostora, dobro razmisli, če so taka stojala sploh smiselna. Če si spet navlečeš stojalo z začimbami na prazen pult tudi ni ok – razen, če res uporabljaš vseh 20 začimb vsak dan v tednu.

Pomembno je predvsem, da začimbe hraniš v neprodušni embalaži in tam, kjer so pri roki, ampak ne preblizu vročine.

Moje imam shranjene v omari nad napo, kjer smo s tem namenom naredili prostor okrog široke cevi že pri izrisu kuhinje. Prej neuporaben prostor smo zaprli in ločili z ozkima poličkama in tako dobili prostor za majhne kozarčke.

Začimbe kupuj v manjših količinah, tudi če so stroški na enoto višji, ker zelo hitro izgubijo okus in jih je treba pogosteje menjati.

Upoštevaj koliko začimb imaš in koliko jih dejansko uporabljaš.


5. korak: razmisli o rešitvah za več prostora v shrambi, za shranjevanje začimbe in hrane


Ko delaš 4. korak tega izziva, razmisli o rešitvah, ki ti lahko omogočijo več prostora in bi mogoče potem lažje opravila svoje delo.

Kar ti bo najbolj ustrezalo, je seveda odvisno tudi od postavitve tvoje kuhinje, tvojih želja in tega, kaj v tvoji družini največ porabite.

Nekaj smiselnih rešitev za izkoriščanje prostora:

• Plastične ali steklene posode z dobrimi pokrovi, ki tesnijo in hrano ohranijo dlje časa svežo – idealni so prozorni, da hitro vidiš kaj je v posodi / kozarcu.

• Košare za shranjevanje, s pokrovi ali brez njih

• vrtljivi krožniki

• Plastične košare za razvrščanje podobnih predmetov (Ikea ima na primer toliko dobrih rešitev, da komaj čakam, da dobimo spletno trgovino ;) primer

• Stojala za začimbe ali organizatorji (različne vrste, na primer za na steno, za na vrata vrataomarice, pod police, magnetni trakovi ...) primer


sanjska shramba :D

Tako! Mislim, da je to v grobem vse, kar se tiče shrambe in predalov za hrano


Povej mi - kako ti gre? Je preveč? Povej mi svoje ugotovitve, ideje, izboljšave - lahko v komentarjih, lahko na sporočilo, lahko tudi na mail.

Pošlji mi kakšno before / after sliko, teh se sploh veselim. Če mi zraven napišeš, da dovoliš objavo, jih bom delila v story na instagramu (www.instagram.com/helenine_carovnije )

Če sodeluješ v teh mojih #52tednovzamojdom se sedaj res že trudiš, da bo tvoj prostor bolj organiziran. Sedaj je čas, da se tudi pohvališ.


izziv naslednjega tedna

Počasi delamo na svojih domovih, po en del naenkrat.

Ta teden se ukvarjaj predvsem z urejanjem shrambe in predalov s hrano, ne pozabi pa tudi na čist pult in kuhinjsko korito iz prvega tedna (to ostane za sproti - vsak dan, medtem, ko so urejene omarice in predali iz drugega tedna omejeni na manjkrat :)

Želim si, da veš, da bo kuhinja v planu še nekaj tednov, zato kar lepo počasi in temeljito.

Naslednji teden se bo začelo organiziranje prostorov za shranjevanje hladne hrane – na vrsto prideta hladilnik in zmrzovalnik.

Zato, ker smo v kuhinji vsak dan aktivni in pogosto potrebuje našo pozornost, sem ji namenila največ časa.


Hvala, ker si z menoj!

Prav neverjetno je kakšen odziv sem dobila na prve zapise letos. Zelo sem vesela, da navdušenje nad urejenim domom tako raste.

Vesela sem, da mi dovoliš, da ti pomagam pri urejanju doma. Hvala, ker mi zaupaš.



Helena



Recent Posts

See All
bottom of page