top of page

3. teden SHRAMBA IN PREDALI S HRANO (12.01.2021 – 18.01.2021)

52 tednov za moj dom


Izziv tega tedna je urediti shrambo, začimbe in druge dele stanovanja za shranjevanje hrane tako, da zlahka najdeš tisto, kar potrebuješ, da ohraniš stvari sveže in varne pred škodljivci.

Ta izziv lahko delaš ne glede na to, če ima tvoj dom posebno shrambo (kar si jaz zelo želim, da bi enkrat imela), ali imaš stvari zaradi pomanjkanja prostora shranjene v omaricah in predalih.

Vsi imamo doma vsaj manjše zaloge hrane, ki jo imamo nekje shranjene.


Tako kot sem že rekla, če imaš prostor, ki je namenjen temu, ti močno zavidam ;)

V nasprotnem primeru pa moramo pač biti malo bolj kreativni z omaricami in drugimi prostori v kuhinji ali v drugih delih hiše, da shranimo stvari, ki s katerimi pripravimo hrano za družino.


Si na novo tukaj? Izziv »shramba in predali s hrano« je del 52 tednov za moj dom. (Klikni povezavo, če želiš izvedeti, kaj se bo dogajalo in kako izgledajo pretekli tedni, če bloga še ne bereš redno.



1. korak: PREGLEJ VSE STVARI IN ODSTRANI PREHRANSKE IZDELKE, KI JIM JE POTEKEL ROK UPORABE


Prvi korak v tem tednu je razbremenitev prostorov za shranjevanje hrane in odstranjevanje stvari, ki tja ne spadajo. Tudi odstranjevanje hrane, ki je ti in tvoja družina ne boste in je ne nameravate jesti.

Jaz tak krog delam približno na 4-5 mesecev in sem včasih resnično presenečena, kaj vse najdem v shrambi.

Ko stvari počistim, običajno pridobim več prostora, zaradi česar se potem tudi veliko bolje počutim.

Za ta korak najprej vzemi vse stvari iz shrambe in vseh drugih prostorov za shranjevanje hrane (če imaš več prostorov, kjer hraniš hrano) in si dobro poglej vsako stvar, ki je prišla na plan. Odloči se, ali stvar obdržiš, ali pa se je znebiš.


Danes imam zate še razpredelnico, kamor vpišeš vsebino shrambe in količino. Razpredelnico jaz nalepim na notranjo stran vrat omarice in sproti kljukam kaj in koliko je v omari.

shramba - seznam
.pdf
Download PDF • 21KB

Če je izdelek neodprt in mu še ni potekel rok uporabe, vendar pa veš, da ga ne boste pojedli, ga podari. En način je, da odneseš take stvari v trgovino, kjer imajo pripravljen voziček za suho hrano, ki jo potem razdelijo organizacijam (npr. Lidl, Hofer, ...), lahko pa daš tudi posameznikom, ki so v pomanjkanju, ali pa prijateljem, za katere veš, da take stvari jedo in jim bodo prišle prav.


Če po tem prvem sortiranju ugotoviš, da je v tvoji shrambi precej take hrane, ti predlagam, da se enkrat na teden lotiš jedilnika za naslednjih par dni in to hrano vseeno poskusiš vključiti v jedi. Recepte najdeš v kuharskih knjigah in na internetu – vtipkaš / poiščeš besedo (npr. kvinoja – to je ena taka stvar, ki pri nas nikakor ne bo šla), potem pa med recepti najdeš takega, ki ti ustreza.

Ta preprost način ti bo pomagal prihraniti nekaj denarja in porabiti že kupljeno hrano.


2. korak: Kategoriziraj kar ti je ostalo


Naslednji korak v izzivu je kategoriziranje hrane, ki ti ostane.

Tu je nekaj najpogostejših glavnih kategorij, vendar pa stvari kategoriziraj tako, kot se tebi zdijo najbolj smiselne, glede na to kaj tvoja družina rada kuha.


• Suhe stvari, kot so moka, sladkor, sol, kava itd.

• Konzervirana hrana (paradižnik, zelenjava, kompoti, vložena hrana ...)

• Posušena hrana, kot so testenine, riž, fižol in zrna

• Predmeti v škatlah, kot so kosmiči in granole, pa tudi prigrizki

• Začimbe

• pijače

• zelenjava, na primer krompir in čebula, ki je ne hraniš v hladilniku ali zamrzovalniku

• Hrana in priboljški za hišne ljubljenčke



Ko vse urediš po kategorijah, lahko ugotoviš, da imaš nekaterih stvari na zalogi po več kosov. To je čisto ok, če jih lahko porabiš preden se pokvarijo – tudi take je smiselno vključiti v jedilnik in jih tako porabiti čim prej. Če pa veš, da je tega preveč, neodprte podari naprej.


3. korak: Naredi seznam stvari shrambe, da točno veš kaj je v njej


Kliknite tukaj za brezplačno tiskanje:

shramba - seznam
.pdf
Download PDF • 21KB