top of page

52 tednov za moj dom

A si z menoj? Gremo v 2021 popolnoma organizirat dom! Jaz ga bom. Ne vse naenkrat, lepo postopoma, da se "navadim" na nove stvari. Tudi profesionalni organizatorji domov (sploh ne vem, če imamo v našem jeziku besedo zanje) se ne lotijo vsega naenkrat. Drugo so TV šovi, kjer vse poteka brzinsko - vprašanje pa je, če se kaj od narejenega na dolgi rok ohrani.


Torej - vsak teden nekaj, lepo počasi in do konca decembra 2021 popedenamo vse! Greš?


 

moja kuhinja

Da pa ne bo vsega preveč, ti danes zaupam smernice tam nekje do konca marca:

 1. teden - pult v kuhinji in korito (01.01. - 04.01.)

 2. teden - kuhinjske omarice in predali (05.01. - 11.01.)

 3. teden - shramba in predali s hrano (12.01. - 18.01.)

 4. teden - hladilnik in zamrzovalnik (19.01. - 25.01)

 5. teden - recepti (26.01. - 01.02.)

 6. teden - odpadki (02.02. - 08.02.)

 7. teden - revije (09.02. - 15.02.)

 8. teden - planiranje obrokov in nakupovanje hrane (16.02. - 22.02.)

 9. teden - pralnica in likalnica (23.02. - 01.03.)

 10. teden - urnik pranja perila (02.03. - 08.03.)

 11. teden - urnik čiščenja (09.03. - 15.03.)

 12. teden - jutranja in večerna rutina (16.03. - 22.03.)

 13. teden - klet (23.03. - 29.03)


 

1. teden - pult v kuhinji in korito (01.01. - 04.01.)


Ta teden bo vse v organiziranju kuhinje - oboje, "po tavečjem" in bolj natančno se poglobiva kako ohraniti prazne pulte in čisto korito.


Največji razlog, da je to del prvega tedna je v tem, da je kuhinja zelo pomemben prostor v stanovanju. Če v kuhinji vse "laufa", ima to pozitiven vpliv na vse prostore in v končni fazi res pozitivno vpiliva na nas. Kuhinja je srce doma.


Tako, začniva novo leto:


1 korak: razmisli kakšno funkcijo ima tvoja kuhinja


Preden greš v akcijo, se prepričaj, da greš z organizacijo v pravo smer.

To pomeni, da najprej določi kakšen je glavni namen tvoje kuhinje - zaveden in nezaveden namen, ravno tako pa določi kako jo želiš uporabljati v prihodnje.


POGOSTA UPORABA KUHINJE


Najbolj pogosta uporaba kuhinje:


Kuhanje in priprava hrane

 • prehranjevanje

 • Skladišče za hrano

 • Skladišče za recepte in kuharske knjige

 • Center za reciklažo (prostor, kjer je koš za smeti)

 • Prostor za učenje

 • Prostor za druženje

 • domača pisarna

 • Prostor, kjer odlagamo stvari, ko vstopimo v stanovanje (ključi, papirji, pošta, reklame, torba, šolske naloge, vrečke iz trgovine - pač vse, kar imamo v rokah, ko vstopimo v stanovanje.

Ključ do dobre organizacije prostora je v tem, da vse naredimo namensko.


Tvoja kuhinja ima seveda lahko toliko različnih namenov uporabe kolikor si ti želiš, če ima vsaka stvar svoj prostor in je tak tudi namen uporabe.

Ključ do dobre organizacije prostora je v tem, da vse naredimo namensko.


Npr., če imaš kuhinjo za odlaganje ključev, pošte in vseh stvari, ki pridejo skozi vrata, samo razmisli, če imaš res temu namenjen prostor in če za tebe deluje.

Če je to to, kar si želiš, naredi samo namenski prostor za to - npr. skledico za odlaganje ključev, fascikel za račune in pošto in naredi sistem, da tak red ohranjaš.


Če pa hočeš tak namen kuhinje odstraniti, ker - za primer - nimaš prostora, pa tak prostor ustvari drugje v stanovanju.

Če ti otroci, ki delajo domačo nalogo v kuhinji povzročajo stres pri pripravi večerje, prestavi otroke z delanjem domače naloge v drug prostor, da jedilna miza ne bo več namenjena učenju in delu za šolo. (npr. v sobo, kjer spijo)


Pri vseh je očitno, da je kuhinja osrednji prostor priprave hrane. Zato tega dela ne moremo prestaviti v drug del stanovanja ;) Iz tega razloga je to prednostni namen prostora. Drugi nameni do dodani, če imamo dovolj prostora za vse.


2 korak: Ustvari koristen prostor na pultu in izprazni jedilno mizo (kolikor se le da)


Ko določiš namen tvoje kuhinje, gremo pa v akcijo!

Ta teden je namenjen pultom in čistemu koritu, pa podlaga za naslednje tedne (saj boš zraven, a je tako?)


Zakaj je prazen pult sploh tako pomemben??


Predvsem sta pomembna dva razloga:

prvi je prostor za pripravljanje obrokov - osnovni namen kuhinje je priprava hrane.

Drugi je pa bolj duhovne narave. Ko vidimo prazen prostor in ne natlačenega z vsem mogočim, smo bolj umirjeni in nam pogled na poln pult ne povzroči več stresa.

Da se razumeva, ne govorim o popolnoma praznem pultu, ampak praznem kolikor se le da - nekateri imate na pultu dozice z kavo, sladkorjem, soljo, kakšne deske, male gospodinjske aparate ... Ni treba, da imaš pult tak, kot da nihče ne živi v stanovanju :)


Na pultu obdrži le tisto, kar pogosto uporabljaš - npr. kavomat, blender, če res ne gre drugače, seveda, tudi sladkor, kavo, sol, moko. Naj bo pa manj stvari na pultu, kot jih imaš sedaj.


Znebi se navlake ali pa pospravi stvari iz pulta, da bo tvoja kuhinja izražala namen, ki ga določiš

Ko se odločiš kakšen namen bo imela tvoja kuhinja, iz pulta zlahka umakneš stvari, ki v ta namen ne sodijo.

Če se ti dogaja, da imaš v kuhinji kupe papirjev, računov, reklam, za pisarno pa določiš drug primeren prostor, jih potem odstrani iz kuhinje in jim najdi primernejši prostor v prostoru, kjer si določiš pisarno.

Vsaj vsak teden, če ne dnevno, tudi poskrbi za to, da gredo papirji ven iz kuhinje, da se ti ne bodo spet nabirali.


TEŽJA NALOGA: pospravljanje krame iz pulta, ki sodi v kuhinjo in njen primarni namen


Odstranjevanje stvari iz pulta, ki tja ne sodijo, je v bistvu res lahka naloga. Veš, da obstaja primernejše mesto za vse tvoje stvari in ustvarjen imaš sistem, kako se teh stvari v prihodnosti tudi znebiti iz pulta, če se ti slučajno začnejo spet pojavljati.


Kaj pa vse tiste stvari, ki imajo mesto v kuhinji? Ki so namenjene kuhanju in pripravljanju obrokov, na primer mali gospodinjski aparati? Te stvari težje obvladamo, ker pač pašejo v kuhinjo, čeprav zavzamejo tako veliko prostora, da je včasih res težko najti dovolj površine za pripravo hrane in za kuhanje.


To so tiste vrste stvari, za katere moraš res razmisliti kolikokrat jih uporabljaš, da ugotoviš, če si res zaslužijo mesto na pultu. Seveda, če jih RES uporabljaš vsak dan, jim daj mesto na pultu - če je le dovolj prostora; govoriva o kavomatu, opekaču, blenderju - ampak res, če jih uporabljaš čisto vsak dan.

Zagotovo pa na pult ne sodijo stvari, ki jih ne uporabljaš vsaj 1x na teden.

Naredi prostor za take reči v omari, v shrambi, v predalu, v drugem prostoru, če stvari uporabljaš le parkrat na leto.


Postavi si pravilo - če uporabljam, mora biti nekje pri roki. Obratno pa, če tega ne uporabljam pogosto, naj bo odmaknjeno in naj ne krade prostora.


Znebi se naslednjih naprav:


Nekatere naprave, stvari, strojčki sploh ne bi smeli biti shranjeni, namesto tega bi se jih morali kar znebiti.

Par vodil, ki ti lahko pomagajo do lažje odločitve kdaj vreči v smeti, podariti, prodati ali dati v dobrodelne namene:

 • Prestaro (ta je malo relativna, ker je meni do lani dobro služil tudi 25 let star mlinček, preceni, če lahko uporabljaš staro, mogoče ni več varno in bi bilo fino zamenjati)

 • Pokvarjeno (strgan kabel, polomljena posoda, zažgano dno, počena skodelica ...)

 • Imaš dvojno (to se rado dogaja z blenderji, ker so povsod zraven, pa tudi dveh dozic za kavo ne potrebuješ, niti 6 pekačev)

 • Veš, da se stvar ne bo uporabljala, se ni uporabljala vsaj v preteklem letu (tu zmagajo predvsem naprave, ki jih ne moreš uporabljati za več namenov - naprava za jogurt, pekač za vaflje, 16 vazic, začimbe s pretečenim rokom ...)

Navadi se, da kuhinjsko mizo prazniš vsak dan


Dnevno se na jedilni mizi veliko dogaja. Za to mizo jemo, tam se dela tudi domača naloga, pa papirji se urejajo, piše se dnevnik ...

To je pač del življenja in to sprejmemo. Postane pa strašno naporno, ko se na mizi začnejo kopičiti stvari in krama, ki tja ne spada, ko si želimo za mizo početi kaj drugega.Rešitev? Dnevno si vzemi par minut in uredi vse, kar najdeš na jedilni mizi in stvari pospravi, odstrani ali umakni. Tako bo vedno prostor za večerjo, za naslednji družinski večer družabnih iger in za težave z matematično nalogo.


3 korak: Rešitve, kako pridobiti prostor na pultu

Včasih je pa uredu, če imamo določene stvari res "na roko". Npr velike ponve, nože, ... V omaricah lahko zasedejo ogromno prostora. Tu je nekaj ekspresnih rešitev, če imaš možnost seveda:

 • Kavlji in verige, ki jih pritrdiš na strop in nanje obesiš lonec in ponev

 • Blok za nože / magnetno držalo za nože na steni.

 • dodatne police (na steni ali pa v omari)

4 korak: Navadi se, da je kuhinjsko korito izpraznjeno in očiščeno vsaj 2x na dan.


Drugi del organiziranja kuhinje, ki gre poleg praznega pulta, je navada, da imaš kuhinjsko korito večino dneva prazno, brez posode in brez ostankov hrane.

Vem, da ima to vezo s samim čiščenjem kuhinje, ampak beri dalje zakaj to vključujem ravno v ta del.

Če imaš v koritu umazano posodo, je to skoraj kot povabilo na odlaganje krame in ostankov na pult, saj je kuhinja itak umazana.


A veš, da je tak simptom (umazano korito in posledično pult) povezano s teorijo razbitih oken?

Teorija razbitih oken je kriminološka teorija o postavljanju norm in signalnega efekta v urbanih okoljih, kjer sta prisotna nered in vandalizem ter povečana kriminaliteta in nesocialno vedenje. Po tej teoriji preprečevanje manjših zločinov, kot so vandalizem, pijančevanje v javnosti in neplačevanje cestnin, pomaga ustvariti okolje reda in zakonitosti in s tem preprečuje nastanek hujših zločinov.

V najinem primeru je preprečevanje nabiranja umazane posode v koritu "preprečevanje manjših zločinov"Nočem biti policaj za umazano posodo, ki bi te zmerjala za vsako umazano žlico v koritu...

Nasprotno! Mislim, da je kar sprejemljivo, če se dogovoriva, da je korito prazno vsaj 2x na dan - zjutraj po zajtrku in zvečer, preden gremo spat.


Ko enkrat redno in sproti pereš vso posodo (ali pa zlagaš v pomivalni stroj in ga redno vključiš in prazniš), greš pa lahko še po okolici korita in tam malo pospraviš - redno menjaj gobice in peri krpe, odstrani prazno embalačo in očisti vodni kamen.


POVEJ MI PROSIM, KAKO TI GRE Z UREJANJEM PULTA IN KORITA


Res si želim vedeti več o tem, kako ti je šlo pri hitri organizaciji ta teden.

Povej mi o napredku, pokomentiraj kaj bi lahko bilo bolje, lahko mi napišeš tudi ideje kako ti to delaš.

Obožujem prej/potem fotke in bi z veseljem videla tudi tvoje! Pošlji mi jih v inbox in mi napiši, če dovoliš objavo


Izziv naslednjega tedna:

Na organiziranju doma delam počasi, ena stvar naenkrat, da ni vsega preveč in se vmes ne obupa.

Kakorkoli - želim ti povedati, da bova v kuhinji še kak teden. Naslednji teden se ukvarjava s kuhinjskimi omaricami in predali (05.01. - 11.01.) - par tednov pa bo potem še delo na prostorih s shranjevanjem hrane.

Kuhinja res potrebuje čas, da jo uredimo, zato sem nama dala res dovolj časa in res ni potrebno narediti vsega naenkrat.


Se bereva!


Helena

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page