top of page

TESTO ZA TESTENINE Z RUMENJAKI

Delam masleno kremo za torte in mi ostajajo rumenjaki, ... ne morem vedno delati krofov, sladoleda in podobnih reči iz ostankov.


Velikokrat naredim domače testenine; rezance za juho še največkrat, velikokrat pa tudi široke rezance, metuljčke, raviole z različnimi nadevi ...

Testo najraje delam z rokami, brez mešalca. Seveda ni popolnoma nič narobe, če bodo tvoji rezanci narejeni z mešalcem, da se razumeva. Mene gnetenje in oblikovanje testa pomirja, zato ročno.


pasta, home made pasta, pasta life, egg, yolk, artisan pasta, rezanci, široki rezanci, testenine, domače testenine, pašta, tagliatelle

Vse kar potrebuješ za pripravo testa za testenine je: moka, rumenjaki, olje in voda.

Štartamo?


TESTO ZA TESTENINE Z RUMENJAKI


Sestavine:

  • 230 g moke (tip 500)

  • 9 rumenjakov

  • 1 velika žlica olivnega olja

  • 0.5 dcl vode

Priprava:

Vse sestavine v veliki skledi zmešaj skupaj, da se približno držijo skupaj.

Stresi testo na pomokano površino in vgneti testo, ki bo prožno in svetleče, ne sme pa se lepiti na roke.

Če se ti zdi, da je premokro, dodaj malo moke, sicer pa predlagam, da še naprej gneteš in s tem ustvarjaš gluten, ki bo poskrbel za odlično testo.


Gneti 7-10 minut (odlična vaja za roke in živce, preverjeno).


Oblikuj v kepico in z dlanjo poravnaj v disk.

Zavij testo v prozorno folijo in ga daj v hladilnik za vsaj pol ure.

V hladilniku testo lahko hraniš do 3 dni (dlje odstoji, boljše je), lahko pa ga zamrzneš - tako ga hrani do 3 mesece. Testo odtajaš v hladilniku čez noč.Vzemi testo iz hladilnika in ga pusti na mizi 10 minut, da se malo segreje.

Testo razvaljaj čim tanjše, veliko pa je odvisno od tvojega pripomočka za izdelavo testenin (jaz imam Ampio, vse delam z rokami).


Razvaljaj na tanke krpice, jih pomokaj in daj sušit (čez stol, na tkanino, ...)


Za testenine, kot so pappardelle in fettuccine so testene krpice lahko nekoliko debelejše - na moji Ampii je to stopnja 6 (debelina debelejše rjuhe), za krpice za lazanje naredi še malo tanjše debeline (debelina tanke rjuhe; stopnja 7), za raviole in rezance za juho pa morajo biti testene krpice tako tanke, da lahko skozi vidiš črke na časopisu (stopnja 9).


Testenine lahko režeš z nožem, s kolescem, ali pa z napravo za izdelavo testenin.

Krpice morajo biti čvrste in ne preveč suhe, še vedno prožne. Dobro jih pomokaj, prav tako pomokaj rezilo.Sveže testenine pomokaj in večkrat premeči z rokami, da se ne sprimejo. Pomokaj jih in jih dobro zapri - v hladilniku jih lahko hraniš par ur, lahko pa jih tudi zamrzneš (tako se ohranijo do 1 meseca).

Zmrznjenih testenin ne tajaj, skuhaj zmrznjene v vreli slani vodi.


predlog za kosilo: široki rezanci z ratatouille-jem

Dober tek!


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page