top of page

Kako narediti boljšo vodo brez dodanega sladkorja



Končno je pomlad. Prihajajo daljši, svetlejši in bolj topli dnevi, v katerih bomo ponovno bolj intenzivno skrbeli za svoje počutje in za svoj videz. Poleg rednega gibanja in kvalitetne prehrane je zelo pomembna tudi zadostna hidracija in s tem ustrezno čiščenje telesa. Še posebej bomo ciljali na to po prihajajočih praznikih. Svoja telesa napogosteje onesnažujemo s kavo, alkoholom, tobakom in hitro hrano. Ljudem, ki ne pijejo dovoljšnje količine tekočine se v celicah nalagajo škodljive snovi, kar lahko pospeši pojav različnih bolezni in neželjenega izgleda. V našem vsakdanjem življenju je voda najpomembnejši element, vendar se njene koristi pogosto spregledajo. Naše telo je v približno 70% sestavljeno iz vode. Bistvenega pomena je za vse telesne finkcije, npr. za prebavo, absorbcijo hranil in odplakovanje škodljivih snovi. Ti sama, čista voda ni všeč? Nič hudega! Beri dalje :)

kako narediti vodo boljšo brez dodatkov sladkorja





Potrebuješ vsaj 1 litrski vrč, 2 pesti različnega sadja, sveže liste zelišč (meta, melisa, rožmarin), kumaro in vodo.


Najprej nareži sadje (npr. maline, jagode, jabolka, limono, ...) na manjše koščke in kolobarje. Zelišča (meto, rožmarin,...) malo premečkaj med dlanmi.




Vse skupaj daj v vrč in prelij z vodo. Če ti okus ustreza, dodaj še kolobarje kumare. Fino premešaj in že lahko začneš uživati v čisto svoji vodi z okusom (in brez sladkorja).


Ko vodo spiješ ti ostane še slastna sadna malica.

Zelo pomembno je, da s pitjem vode začnemo že takoj zjutraj, ko vstanemo – 1 kozarec na tešče.


V povprečju odrasla oseba potrebuje za nemoteno delovanje približno 2-3 litre vode na dan. Še več vode potrebujemo v vročem vremenu in ob povišani telesni temperaturi, seveda pa tudi ob povečani športni aktivnosti. Prav tako večjo količino vode priporočajo, če telo zadržuje vodo (zatekanje nog in rok, zabuhlost obraza, težke noge, ...).

Takrat se poleg pitja vode priporoča tudi masažo s spodbujanjem pretoka limfe;



Kako deluje in zakaj je pomemben naš limfni sistem?

Skozi limfni sistem se s pomočjo krčenja žilnih sten in mišičja, ter razlike v tlaku, premika limfa. Limfni sistem omogoča premikanje tekočin samo v eni smeri, saj mu obratno smer preprečujejo zaklopke. Za pretok krvi po žilah skrbi srce, limfni sistem pa za svoje delovanje nima svoje črpalke. Njegovo delovanje stimulira veliko različnih elementov kot so peristaltika, arterijski pulz, interna stimulacija in gibanje. Limfni sistem je odgovoren za odnašanje odvečne vode in nekoristnih snovi iz našega tkiva do krvnega obtoka.

Sodobni način življenja in prehranjevanja povzroča velike obremenitve limfnega sistema z odvečno tekočino, toksinov v telesu in premajhno količino zaužite vode. To ima za posledico upočasnjeno delovanje limfnega sistema in upočasnjeni metabolizem. Limfna drenaža nam zviša raven energije, pospeši procese celične regeneracije, pomaga pri razstrupljanju telesa, pomaga pri imunski odpornosti.



– letos si zadajmo cilj, da bomo vsak dan popili dovolj vode in poskrbeli za urejen pretok limfe v telesu.



Recent Posts

See All
bottom of page