top of page

ŠPARGLJEVA PITA (QUICHE)PO MOJE

Prejšnji teden sem preživela na kratkih počitnicah na otoku Rabu. Jadranska magistrala pelje od Rijeke do Stinice - vmes podari pogled na ogromen otok Krk, ki mu sledijo Sveti Grgur, Prvič in Goli otok, za njimi pa se dviguje otok Rab. Iz celine je videti kot Goli in Prvič - pust, dolgočasen kup skal, v resnici pa je mnogo več. Ampak nisem danes tu, da pišem o lepotah Raba, ste pa vsi lepo vabljeni, da ga kdaj obiščete.




Divji šparlji ravno tako rastejo tam - zaenkrat sem ugotovila, da jih lahko najdem v hribovitem delu otoka, to je na Kamenjaku in v gozdu Dundo, ki je tudi naravni rezervat.


V Dundovem sem jih šla nabirat tudi sama in kdor jih je kdaj nabiral, ve, da stvar še zdaleč ni enostavna. Prebiti se je treba skozi grmovje, vmes od starih vej stakneš nešteto prask, po mlade poganjke je potrebno segati zelo globoko v grmovje ...Če imaš tako srečo, kot jo imam očitno jaz, vmes srečaš še kakšno kačo, oziroma štiri ...



Torej, iz teh okusnih mladih poganjkov je sedaj potrebno narediti okusen obrok. Rada delam brez odvečnega kompliciranja, z minimalno količino sestavin. En recept za njoke s špargji najdeš tukaj.


Nastala je rahla, puhasta slana pita, ki sva si jo privoščila za pozen zajtrk, oziroma zgodnje kosilo.

Z navedenimi sestavinami sem napolnila pekač velikosti 19x13 cm, kar je idealno za dve osebi. Za večji pekač priporočam, da količine podvojiš in kakšno minuto dlje pečeš.


ŠPARGLJEVA PITA


Potrebuješ:

  • 1/2 zavitka listnatega testa

  • 100 g špargljev, divjih ali gojenih

  • 1 žlička masla, 1 žlica olivnega olja

  • 4 jajca

  • 2 žlici ribanega parmezana (ali drugega sira)

  • 1 skodelica smetane za kuhanje

  • sol, poper



Priprava:


Pečico segrej na 200 C.

Listnato testo skupaj s pek papirjem razporedi po pekaču.


Šparglje nareži na manjše koščke in jih popraži na mešanici masla in olivnega olja. Lahko malo soliš. Proti koncu praženja dodaj še vršičke špargljev in jih na hitro popeci. Odstavi ponev.


Pripravi mešanico jajc, smetane za kuhanje, naribanega sira in popra. Vse sestavine stepaj z metlico.


Na podlago iz listnatega testa razporedi prepražene šparglje in vse skupaj zalij z jajčno zmesjo.




Jed se peče približno 20 - 25 minut, oziroma dokler rahlo ne naraste in se vrhnja plast ne obarva zlato rjavo.


Postrezi toplo.


Dober tek!






Recent Posts

See All
bottom of page