top of page

ČESNOVA JUHA

Še ena iz opusa kremnih juh, ki jih pri nas obožujemo.

Brez skrbi - ne pušča neprijetnega vonja.



Prvo česnovo juho sem jedla v restavraciji Subito pod Kolosejem. Ta restavracija že dolgo ne obstaja več, meni pa se vsake toliko časa še vedno zalušta česnove kremne .


Nekaj dejstev o česnu: "velja za eno najučinkovitejših naravnih zdravil za odpravljanje črevesnih zajedalcev ter lajšanje težav z dihanjem in prebavo. Sestavine v česnu so koristne za srce, ker znižujejo krvni tlak, preprečujejo nastajanje holesterola v jetrih, znižujejo raven škodljivega holesterola in dvigujejo ravni koristnih lipoproteinov. Česen znižuje povišan krvni tlak, saj kot diuretik spodbuja izločanje urina in širi krvne žile. Visok holesterol pa znižuje približno tako uspešno kot zdravila na recept. Že polovica česnovega stroka na dan lahko zniža visok holesterol za 9%. Česen zavira nastajanje krvnih strdkov in povečuje hitrost, s katero se le-ti razkrajajo. Ker česen pripomore k redkejši krvi, lahko prepreči težave s krvnim obtokom, pri  kapi, boleznih srca in trombozi.Česen ima tudi antibiotično delovanje in učinkuje proti bakterijam, virusnim ter glivičnim okužbam.(nahod, gripa, vnetje ušes, vnetja ustne votline, blaži katar). Česen pripomore k ravnotežju črevesne flore. Preprečuje nastajanje črevesnih plinov, raznih krčev, drisk in širjenje škodljivih sestavin. Česen lahko celo pomaga preprečevati in zmanjševati Alzheimerjevo “senilnost”. Ker ima česen antioksidativno lastnost, pomeni, da deluje tudi kot zaščita pred rakom. Česen uravnava sladkor v krvi in tako blaži starostno sladkorno bolezen." (vir: internet)


Juha paše v največji vročini in v najhujšem mrazu, tu sploh ni debate. Poleti lahke in hitro pripravljene, pozimi pa vroče in hitro pripravljene.


Česnova juha je narejena o res preprostem receptu, z okusom za pet zvezdic. Je kremasta in aromatična, hkrati pa dobro zbudi okušalne brbončice.

Če želiš juho servirati na bolj fin način, v vsak krožnik juhe z žlico nalij malo smetane, na sredino pa položi pečen strok česna.


KREMNA ČESNOVA JUHA


Potrebuješ:

• 4 ali 5 glavic česna

• 2 žlici masla

• sol in sveže mlet črni poper po okusu

• 3 velike čebule

• 5 večjih na kocke narezanih krompirjev

• 1 vejica timijana

• 1 lovorjev list

• 1 liter jušne osnove, lahko tudi le vode

• 500 ml smetane za kuhanje


Priprava:

Pečico segrej na 200 ° C. Česnovim glavicam odreži vrh, začini s soljo, poprom, olivnim oljem in timijanom. Zavite v aluminijasto folijo peci približno pol ure. Iztisni stroke česna iz lupine in jih shrani.



V velikem loncu, na srednji temperaturi, segrej maslo. Dodaj narezano čebulo; znižaj temperaturo, pokrij in kuhaj 10 minut - občasno premešaj. Po 10 minutah odkrij in praži še približno 5 minut - večkrat premešaj!



Dodaj krompir, lovorjev list in pečene česnove stroke, praži 3 minute nad srednjo temperaturo.

Zalij s toplo jušno osnovo / vodo in zavri. Kuhaj cca 30 minut, da se krompir skuha - občasno premešaj.


Ko je krompir kuhan, juho odstavi in pusti, da se malo ohladi. Odstrani lovor in timijan. S paličnim mešalnikom spasiraj v gladek pire, zalij s smetano za kuhanje in še enkrat zavri.

Pusti, da se rahlo ohladi, nalij v skodelice - zraven lahko postrežeš jušne kroglice, krutone, tudi popečen kos kruha.



Dober tek!

Recent Posts

See All
bottom of page