top of page

TIRAMISU

NAJBOLJŠA SLADICA VSEH ČASOV

... moja najljubša, moževa najljubša, otroka obožujeta to zmes klasičnega italijanskega hedonizma.   Vedno uspe, nima zapletenih sestavin, hitro je narejeno,

... a sem omenila kavo? No, tudi zaradi kave je na seznamu prvih 10, ko se grem sladice. 

Predstavljena sladica je narejena po klasičnem italijanskem receptu. Razne variacije na temo, kot so jagodni tiramisu, jabolčni tiramisu, tiramisu brez jajc, tiramisu brez maskarponeja, v moji kuhinji na noben način niso TIRAMISU. 


Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo: 

- 6 rumenjakov čimbolj svežih jajčk

- 200 g sladkorja

- vanilija

- 500 g maskarpone sirčka

- 2,5 dcl sladke smetane

- 1 paket Savoiardi piškotov

- 3 dcl močne črne, nesladkane kave

- 2 pokrovčka ruma

-  kakav za posip (2 žlici)

Priprava: 

Skuhaj močno, grenko kavo in ji vmešaj rum, pusti ob strani.  Rumenjake s sladkorjem stepaj z mešalnikom na visoki hitrosti vsaj 10 minut, da nastane bleda pena in se zrnca sladkorja vsaj približno raztopijo. V zmes sladkorja in rumenjakov vmešaj vanilijo in maskarpone - mešaj z mešalnikom do gladkega.  Posebej pripravi stepeno smetano in jo vmešaj v prej pripravljeno osnovno mešanico. 


Sedaj pride na vrsto sestavljanje sladice. 

Pripravi si primerno posodo, v mojem primeru je uporabljan stekleni pekač velikosti približno 20x30 cm.  V krožnik nalij za en prst kave, da lahko pomakaš piškote. Pomoči vsak piškot posebej (zelo na kratko, z vsake strani, ker se ti bo drugače podrl) in jih v eno vrsto zloži na pripravljeno posodo, enega ob drugega.  Na pripravljeno piškotno podlago z žlico naloži polovico pripravljene kreme (približno za en prst debelo) in jo lepo zagladi. Na to plast kreme ponovi postopek s piškoti in še enkrat s kremo.  Sladico posuj z grenkim kakavom in postavi za par ur v hladilnik. 


*** Za tiste, ki imate predsodke pred surovimi rumenjaki: lahko pripravite zmes rumenjakov in sladkorja (zabaione), ki jih med mešanjem segrevate na pari, da se enakomerno segrevajo dokler se ne stopi ves sladkor, vendar jih ne smete skuhati.

Recent Posts

See All
bottom of page