top of page

prsti zlobne čarovnice


Stare čarovnice so prekmalu pogledale iz svojih grobov, zato jim je bilo treba posekati prste, da niso ukradle sanj majhnim otrokom.


Komercialnih praznikov pri nas ne praznujemo. Vseeno pa ne morem mimo evforije, ki vsako leto močneje preži iz trgovinskih polic - pajki, čarovnice, zombiji, pošasti, ...

Od vsega tega kiča so mi še najbolj simpatične izrezljane buče in čarovnice (svoje k svojim ;) ). Konec oktobra praznuje rojstni dan tudi moj najmlajši otrok, zato še posebej uživam v ustvarjanju v kuhinji.


Po resnici ti povem, da nisem ravno za ljubke pajkce iz mafinov, mogoče tudi takih, ki lezejo po picah in so narejeni iz oliv, niti nisem za strahce iz pire krompirja, ki čepijo na raznih mesnih enolončnicah, ravno tako me ne pritegnejo sluzaste in s kričečimi barvami obarvane pijače ...


Zanimivi so mi strašljivi piškoti, žepki v obliki dlani, ki jo lahko prerežeš in iz nje priteče marmelada ... taki, čarovniški, a veš :D.


Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove.

Nekaj podatkov, če mogoče ne veš kaj Halloween sploh je:

Noč čarovnic (znana tudi po angleškem izrazu Halloween) je praznik, ki ga predvsem v Zahodnem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. V resnici predstavlja okrajšavo za »All Hallow's Eve« oziroma »Hallow Eve« (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi). Slavi se predvsem v angleško govorečem svetu, npr. na Irskem, v Združenih državah Amerike, v Kanadi, Angliji, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Nekako ustreza katoliškemu prazniku vseh svetih. V teh deželah se po običaju otroci preoblečejo v različne kostume (ponavadi čarovnice in pošasti) in hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije. Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je izrezovanje buč, v katere se potem vstavi sveča.


Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta (in hkrati tudi prehod iz sončne in toplejše polovice leta v temačno in hladnejšo), a proslava je bila namenjena bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti (Samhainu). Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup. (povzeto iz Wikipedia) ...



ČAROVNIŠKI PRSTI


Potrebuješ:

  • 250 g stopljenega masla

  • 130 g sladkorja v prahu

  • 1 jajce

  • 1 žlička vanilijevega ekstrata

  • 400 g moke

  • 2 ščepca soli

  • 60 polovičk olupljenih mandljev (30 celih mandljev)


  • rdeča marmelada za efekt krvi


Priprava:


Z mešalnikom penasto vmešaj maslo, sladkor v prahu in jajce. Narasli peni vmešaj vanilijo.

Pripravi moko in ji vmešaj sol.


Počasi vsuj moko v prej narejeno peno.


Piškotno testo za pol ure postavi v hladilnik.


Segrej pečico na 180 stopinj Celzija.



Na pekač, obložen s peki papirjem, oblikuj svaljke. Poizkusi jih oblikovati čim bolj realistično - ne sekiraj se preveč, tudi če bodo artritični :D

Jaz sem za merilo vzela moj mezinec - velikost in debelino.

Vzemi polovico mandlja in ga vtisni v vrh prsta (za noht). Oblikuj členke in z nožem nariši črte, da bo vse skupaj izgledalo še bolj resnično.



Med piškoti pusti vsaj 1 cm, ker malenkost narastejo in se razširijo.


Peci približno 10 min (dokler se konice ne obarvajo zlato rjavo). Ko so pečeni jih pusti, da se dobro ohladijo. Za večji efekt lahko odstraniš mandelj in na vdolbino naneseš marmelado in nato vstaviš mandelj nazaj na mesto.


Uživaj!



Za zraven pa lahko spečeš še bučke.



Recent Posts

See All
bottom of page