top of page

PESINA JUHA

Kar dvakrat pogledaš na naslov, kaj? Pa ti povem, da je v tej juhi še en par nevsakdanjih sestavin - ampak do teh prideva v receptu.

Juhe so odličen začetek kosila (vsaj bistre juhe), goste kremne juhe pa so lahko že popoln samostojni obrok oziroma vsaj hitra malica. Enostavne so za pripravo, prav tako jih z lahkoto pripravljamo vnaprej in si jih nosimo s seboj v službe, na sestanke, na potovanja ... Idealne so za tako imenovani "meal prep", ko se lotimo tedenskega pripravljanja jedi vnaprej in hrano hranimo po porcijah v hladilniku ali zamrzovalniku.



Juhe lahko brez skrbi hraniš v hladilniku, torej na 6 - 8 stopinjah C, do 4 dni, v zamrzovalniku pa brez skrbi do 2 meseca. A ni to super? Enkrat narediš en večji lonec, razdeliš po porcijah in samo jemlješ iz skrinje, pogreješ in imaš kosilo ali malico v službi 1, 2, 3 pripravljeno.


Vloženo peso v solati obožujem, všeč mi je okus in všeč mi je barva. Ko sem bila še majhna punčka sem najraje jedla peso v solati in zmečkan krompir, ampak tako, da je kis iz pese pobarval krompir - ugani - ja, na roza. :) Pesinega soka pa ne maram. Čudno, a ne?


Nazaj k juhi ...



Nekaj časa nazaj sem iz trgovine prinesla kuhane gomolje rdeče pese. Ne vem zakaj, nakup iz navdiha ... čakali so v hladilniku, jaz pa nisem vedela, kaj naj z njimi. Na enak način sem po navdihu domov prinesla tudi sladki krompir ... Lahko bi naredila pire iz krompirja in solato iz pese, ampak to bi bil dolgčas...

Imam čebulo, česen, ker imam peso, potrebujem še kumino, mogoče bo paprika ok, zelenjavna osnova je vedno v skrinji ... hm ... juha bo ...


PESINA KREMNA JUHA


Potrebuješ:

  • 1 žlica olivnega olja

  • 1 večja čebula, na drobno narezana

  • 2 večja stroka česna, stisnjena

  • 0,5 kg rdeče pese, narezane na kocke

  • 2 srednje velika gomolja sladkega krompirja narezana na kocke

  • 0.5 l zelenjavne jušne osnove

  • 5 g mlete kumine (1 jušna žlica)

  • 1/2 žlice mlete paprike

  • sol po potrebi

  • 1 pločevinka kokosovega mleka (400 ml)


Priprava:


Na olju prepraži čebulo, praži približno 5 minut, da rahlo karamelizira. Po potrebi dolij par kapljic vode, da iz dna posode postrgaš zacvrto čebulo. Dodaj strte stroke česna in na hitro premešaj, da zadiši. Zalij z vročo jušno osnovo. Premešaj. Dodaj vso zelenjavo in začimbe. Dosoli po potrebi.

Premešaj in pokrij. Naj vre približno 15 - 20 minut, da se zelenjava popolnoma zmehča. S paličnim mešalnikom zmiksaj do gladkega in v juho vlij 1 pločevinko kokosovega mleka. Še enkrat dobro premešaj, zavri in pusti, da vre še približno 5 minut.


Še vroče postrezi. Po želji okrasi s praženimi bučnimi semeni, svežimi zelišči in žličko kokosovega mleka.



Dober tek!


Veganski obrok, brez glutena

Zadostuje za: 4 - 6 obrokov

Čas priprave: 10 min

Čas kuhanja približno: 30 min

Skupni čas: približno 40 min

 

Preizkusi recept, fotografijo na instagramu označi: #heleninecarovnije


Recent Posts

See All
bottom of page