top of page

KAKO OČISTITI PRALNI STROJ

Verjetno kdaj pa kdaj okrog pralnega stroja opaziš grozen vonj po vlagi, ki se sčasoma še poslabša. Še slabše je, če začnejo vonj prevzemati tudi obleke. Do tega vonja pride, ker ima pralni stroj na vratih izredno močno tesnilo (kar je dobro, ker med pranjem ne želiš, da bi voda tekla po tleh). Toda, če močno tesni, v njem pa so mokre obleke, se razvije neprijeten vonj.



Danes sem pripravila par navodil kako enostavno očistiti pralni stroj.


Sestavine, ki jih potrebuješ za čiščenje:

  • Alkoholni kis

  • pralna soda


Navodila:

Prva stvar, ki jo moraš storiti, je očistiti filter pralnega stroja. Moj pralni stroj sicer filtra nima, pri svojem pa vseeno preveri, če ima na dnu vratca, v notranjosti teh vratc pa cev in filter.



Torej...

Vzemi cevko in jo fiksiraj v plitvo posodo (lahko posodo od sladoleda). Na pol odvij pokrovček filtra in pusti, da se voda odteče. - ta voda grozno smrdi, res grozno smrdi.

Ampak delava nekaj dobrega za stroj, zato je vredno malo potrpeti...


Ko je vsa voda izpraznjena iz cevi, lahko filter odstraniš v celoti; ob stroj za vsak slučaj položi staro frotirko, ker se kljub vsemu še vedno lahko ulije nekaj tiste smrdljive vode.


Ko je filter odstranjen, ga postavi v posodo (znova uporabi posodo za sladoled) in ga prelij s kisom. Pusti, da se namaka 15-30 minut.


Filter dobro speri z navadno toplo vodo in obriši s papirnato brisačko.

Ponovno vstavi filter v stroj in dobro zapri vratca. Sedaj imaš mir za 3 - 6 mesecev, odvisno koliko perete pri vas doma.


Zdaj je čas, da očistiš notranjost pralnega stroja.


Odstrani obleko iz bobna. V predalček za pralni prašek vlij kis. Nastavi program z vsaj 60 stopinjami in pusti, da se program konča.

Ko je program končan in stroj opran s kisom, v predalček za pralni prašek vsuj 1 lonček pralne sode. Ponovno vključi stroj na vsaj 60 stopinj.



V redu, skoraj si na cilju!

Zadnja stvar, ki jo moraš narediti, je, da spereš notrajnost in zunanjost pralnega stroja.

V ta namen lahko uporabiš DIY čistilo. Če ne želiš uporabiti čistila, priporočam čiščenje z navadno vodo. Poskrbi, da dobro očistiš notranjost vrat, ker se tam nabirajo ostanki mila. Ravno tako dobro očisti tesnilo.



Tako! Pralni stroj je svež in čist!


Da ohraniš svežino čim dlje, priporočam, da so vrata pralnega stroja odprta ko stroj ni v uporabi. To bo omogočilo nemoten pretok zraka, morebitni ostanki vode pa bodo izhlapeli.


Recent Posts

See All
bottom of page