top of page

NAJBOLJ ENOSTAVNE SOLATE

Včasih je zunaj prevroče in nam težko kosilo enostavno ne prija. Poletje pa je tudi čas, ko imamo svežih sestavin na pretek. Zakaj se torej ne bi poigrali z različnimi solatami in solatnimi krožniki?



Solate so osvežujoči dodatki k drugim jedem, so bogate z vitamini in minerali, v jedilnik pa prinašajo mnoge pozitivne spremembe.


Kako pripravljamo surove solate?

Vsako surovo solato operi v večji količini hladne vode. Pri tem jih ne stiskaj in pazi, da vodni curek ne pada direktno na solato. Oprane daj na cedilo, da se dobro odcedijo.


Za pripravo solat uporabljaj keramično, kamnito, plastično ali emajlirano posodo.



Solato lahko pripravimo na najmanj dva načina; na navadni način jo pripravimo tako, da na solato damo sol, olje in kis ter dobro zmešamo, drug način pa so solate z raznimi marinadami, ko solat načeloma ne mešamo, le polijemo jih z marinado ali majonezno mešanico - npr. mesne solate, jajčne solate in velike sestavljene solate.


Eno tako solatno marinado najdeš tukaj. Lahko pa narediš kaj takega:

  • solatna mešanica: kis ali limonin sok, olje, sol, poper, česen in gorčica po okusu. V lončku dobro stepeš in poliješ po solati.

  • smetanova solatna mešanica: olje, kis, sol, strt česen, drobnjak, gorčica in žlica goste kisle smetane - dobro stepeš in poliješ po solati.

  • solatna mešanica s slanino: prekajeno slanino zreži na majhne kocke in jo rumeno ocvri. Na še vročo polij kis, premešaj in s tem zabeli solato


ENOSTAVNE SOLATE


ZELJNA SOLATA

Od zeljne glave odlušči posamezne liste, izreži rebra ter po več listov skupaj trdno zvij in nareži na zelo tanke rezance, dodaj na liste zrezan topel krompir, strt česen, potresi s soljo, zabeli s kisom in oljem.



KUMARE V SOLATI

Kumare olupi in jih nareži na tanke liste (lahko naribaš), potresi s soljo, popopraj in dodaj tanko narezano čebulo, zabeli z oljem in kisom - dobro premešaj.



STROČJI FIŽOL V SOLATI

Mlado stročje brez razvitega zrnja obreži na obeh koncih - če so stroki predolgi, jih prereži na pol. Zalij jih z vrelo vodo in kuhaj. Voda mora nepretrgoma vreti dokler fižol ni popolnoma kuhan. Par minut pred koncem kuhanja fižol osoli. Kuhanega odcedi in še na vročega stresi na tanko narezano čebulo. Po potrebi dosoli, polij z oljem in s kisom in dobro premešaj.




RUSKA SOLATA

1/2 kg kuhanega zelenega graha, 3 na kocke narezani kuhani korenčki, 2 na kocke narezani kuhani rdeči pesi, kuhana na kocke narezana zélena, 2 na kocke narezana kuhana krompirja, 2 kisli kumarici, žlica kaper, žlica kaviarja, 2 rezini prekajenega svinjskega stegna (gnjat), 2 trdo kuhani jajci, sol, poper, kis, 4 žlice majoneze.


Na kocke narezano zelenjavo in na kocke narezano meso premešaj, dodaj na grobo sesekljane kapre in kuhan grah. Mešanico posoli, popraj, prelij s kisom, dodaj kaviar in v vse skupaj primešaj še 4 žlice majoneze.


SOLATA IZ GOVEJEGA MESA (IZ JUHE)

1/2 kg kuhane govedine, solj, olje, kis, 1/2 kg kuhanega krompirja, 1/2 kg kuhanega stročjega fižola, 3 paradižniki, 3 zelene paprike, 2 stroka česna, pol čebule, 3 trdo kuhana jajca, poper.


Govedino nareži na majhne rezine ali na majhne kocke, posoli, popraj in meso zabeli z oljem in kisom.

Na liste narezan kuhan krompir ravno tako soli, popraj in zabeli z oljem in kisom. Enako stori s stročjim fižolom.

Nareži paradižnik na tanke rezine, papriko nareži na kocke, stri česen in na tenko razreži čebulo. Jajca nareži na kocke.

Vse skupaj zmešaj v večji skledi in po potrebi dodaj še malo kisa.



KROMPIRJEVA SOLATA

1 kg kuhanega krompirja, 3 jajca, 2 kisli kumarici, sol, poper, kis, olje, 2 žlici majoneze.


Na liste narezan krompir posoli in popraj, polij z oljem in kisom, na drobno nareži kumarici in dodaj še na kocke narezana jajca. Vse skupaj premešaj in na koncu dobro vmešaj še majonezo.



Za dober štart v počitniške piknike in družinska kosila bo.




Dober tek!




Recent Posts

See All
bottom of page