top of page

mesečni načrt za čiščenje


Skoraj je že december in začenja se najbolj pisano in dišeče obdobje leta. Če me spremljaš na Instagramu, potem veš, da so moji dnevi sestavljeni tudi okrog opravil doma - rada ohranjam čist in urejen dom. S teboj pa sem že delila tudi dnevne, tedenske in mesečne predloge (ki jih ravno tako najdeš na Instagramu - v highlights CLEANING ali PREDLOGE).


Danes pa sem pripravila zate decembrski plan kako ohraniti čist dom z minimalno truda.

Dnevna opravila se ponavljajo - ne moremo mimo njih.

Vsak dan postelji postelje in pobriši pult in vse mize (jedilna, klubska, pisalna), vsak dan posesaj po tleh in pospravi kramo, ki se nabere po različnih mestih v stanovanju - npr. pospravi vžigalnik iz dnevne sobe, če je ostal na mizi od prižiganja svečk, pospravi igračke, ki ležijo po tleh tja kamor spadajo. Če se popršiš s parfumom v hodniku, da odnesi nazaj na svoje mesto v kopalnici...

Vsak dan tudi preglej perilo - to pomeni, da pogledaš po prostorih, če je kdo pustil viseti nošeno perilo, če kje ležijo nogavice ... in odnesi vse skupaj v koš za perilo. Ko se nabere za en stroj pisanih / belih kosov perila, zaženi pralni stroj in sproti operi. To pomeni tudi, da sproti pospravljaš iz sušilnega stroja in po potrebi zlikaš, nato pa zloženo perilo zložiš po omarah.


Večja dnevna opravila se menjajo: brisanje prahu, bolj temeljito čiščenje kopalnice in kuhinje, menjava posteljnine in pranje brisač (to ne pomeni, da brisače uporabljaš cel teden ;) ) in pomivanje tal.


Naredila sem preglednico za 4 tedne - opravila med tednom, ker vikende izkoriščam za počivanje, za kak izlet in za druženje. Zadnji teden decembra ti pa prepustim, da ga organiziraš po svoje - te pa vabim, da slediš vsaj dnevnim opravilom tudi takrat.


Ker pa ta opravila vzdržujejo samo nek osnovni red, imam zate še mesečna opravila, ki jih vključi v svojem ritmu:

- sesanje in čiščenje omaric in predalov (omarice za čevlje, predali v kuhinji, kopalnici, predali v garderobni omari)

- čiščenje luči - plafonjere, viseče luči, lestenci, namizne svetilke - pobriši prah in obriši z mokro krpo, ob tem obriši še stikala in vtičnice (na njih se zelo rad nabere prah), hkrati očisti še telefone in daljinske upravljalce.

- 1x na mesec bolj temeljito očisti preproge (jaz jih nimam), zavese (tudi teh nimam) in večjo posteljnino (večina blazin gre lahko v stroj, prav tako debele odeje (koutri) in pregrinjala).

- 1x na mesec očisti pečico (ali s pirolizo, ali s čistili)

- na večjih aparatih 1x na mesec zaženi samočistilne programe (če nimaš programov, na pralnem stroju zaženi program na 60 stopinj, vzemi vse obleke iz bobna in naj stroj opere sam sebe - za večji učinek v boben vrzi 1 - 2 tableti za pomivanje posode, pomivalni stroj pa ravno tako praznega na najvišji temperaturi s posebnim čistilom, ki je namenjeno prav čiščenju pomivalnega stroja - sušilnemu stroju pa s sesalcem s krtačko dobro očisti vse filtre).

- vsaj 1x na mesec očisti hladilnik in zmrzovalnik - odstrani vso hrano, spotoma preglej roke uporabe in prebriši vse poličke in predale (lahko očistiš tudi v pomivalnem stroju).

- spoliraj lesene površine (če imaš v stanovanju pravi les, drugače pa temeljiteje prebriši stranice vseh omar)

- odstrani madeže po stenah in po pohištvu (vsakemu se lahko zgodi, da se obregne ob steno in tam ostane madež - nežno ga očisti z mokro gobico, odstrani packe na pohištvu (sedežna, stoli, pisarniški stoli), prebriši tudi prstne odtise, če jih najdeš na površinah.

- enkrat na mesec posesaj vzmetnice in jih obrni.

- enkrat na mesec očisti vsa okna




predloga december
.pdf
Download PDF • 138KB

Dnevna in tedenska opravila so napisana v kvadratkih. Mesečna opravila pa na seznamu spodaj, zraven imaš tudi kvadratke, da lahko obkljukaš že narejene.


mesečna opravila, urejen dom, čiščenje, načrt, urejen dom veselja, odhrčkavam, tina simčič, uredidom, uredi dom, helenine čarovnije, organizacija doma, moj dom
mesečna opravila

mesečna opravila
.pdf
Download PDF • 102KB


Želim ti urejen in prazničen december!


Helena



Recent Posts

See All
bottom of page