top of page

KOKOSOVO OLJE NI ZDRAVO!

Res, res, ... res ni zdravo.


Začelo se je okrog leta 2013, ko je prišlo do povečanja interesa za LCHF in Keto diete, prav tako Paleo načina prehranjevanja. Takrat so ljudje (predvsem v Ameriki) deviško kokosovo olje pričeli uporabljati povsod. Dodajali so ga "bullet-proof" kavi, z njim so kuhali, reševali so vse težave - od izpuščajev, ran, bolezni, celo za umivanje zob, oziroma grgranje kokosovega olja kot sredstvo za razkuževanje ustne votline... za vse je bil odgovor "use coconut oil".


Da je kokosovo olje v polnem zamahu prišlo do naše male deželice pod Alpami je preteklo precej vode. Kot že prej omenjeno, so se ljudje na to čudežno zadevo zanašali predvsem za namene izgube odvečnih kilogramov. Hočeš hitro izgubiti kilograme? Jej veliko maščob, uporabljaj kokosovo olje in ne jej OH. Precej se je pisalo o čudežnih učinkih, tudi o dvigu imunskega sistema.



Vendar ...


Lani poleti je American Heart Association objavila novo poročilo, da naj bi kokosovo olje vsebovalo preveč nasičenih maščob. Slučajno imam en kozarec BIO kokosovega olja doma. Na deklaraciji so navedene povprečne prehranske vrednosti makrohranil in energijske vrednosti. Na 100 g izdelka dobimo vrednost 900 kcal, vrednost maščob v izdelku je 99.9 g, od teh je NENASIČENIH (tistih zdravih) le 9 g. Nenasičene maščobe sploh niso navedene, ni pa treba biti hud matematik, da ugotovimo dejstvo, da 100 g kokosovega olja vsebuje 90.9 g NASIČENIH mačob.


Še vedno velja, da kokosovo olje koristi naši koži, našim lasem, ... za zunanjo uporabo.


Trend zdrave prehrane

se tako vrti naprej in "zdrava" in "varovalna" živila se kar naprej spreminjajo. Še nedolgo nazaj je veljalo, da jajca in maslo povzročajo srčno žilne bolezni, za kar pa je pravzaprav kriv sladkor.

Še večji krivci za nalaganje strupov v naših celicah so "brezkalorijski" nadomestki sladkorja, sintetični produkti, ki jih človeško telo ne zazna kot hrano in se proti njim bori - predlagam branje takih in podobnih člankov na internetu.


Katera pa so najbolj trendna in zdrava živila leta 2018?


SIREK

Še eno od pseudo žit, ki ponovno pridobiva na veljavi. Je brez glutensko žito (v bistvu trava), ki se že tisočletja uporablja v različne namene.

Sirek večinoma zelo dobro prenaša vročino in sušo, zato je ekonomsko najpomembnejši v suhih predelih Afrike in Srednje Amerije, kjer je pomemben vir hrane predvsem za reven sloj prebivalstva. Poznamo več vrst sirka, le ena, Sorghum bicolor, pa je ekonomsko pomembna, Sirek se uporablja predvsem kot žito, krma za živali, za izdelavo sirupa, melase in alkohola (sladki sirek), posušena stebla se uporabljajo v gradbenišvtu ter za izdelavo sirkovih metel in krtač.

Iz zrnja se v različnih delih sveta pripravlja kruh, kuskus, tortilje in druge izdelke iz moke. Zrnje sirka lahko ekspandiramo - kot koruzo (pokovka). Sirkov sirup se uporablja kot sladilo, lahko pa se iz njega vari tudi pivo in žgane pijače. V zadnjih desetletjih se sirek goji tudi za proizvodnjo bioetanola. Nova tržna niša?



KIMCHI

Najpomembnejša priloga v Koreji. Gre za fermentirano, zelo pekoče kislo zelje. Vsebuje zdrave bakterije, ki naj bi pomagale pri človeški mikroflori, probiotike, zaradi močne začinjenosti nas "pogreje". Najpogosteje je narejen iz kitajskega zelja, začinjen pa s čilijem, mlado čebulo, ingverjem, česnom in posebno sestavino "jeotgal"- močno slane morske sadeže, spremenjene v pasto. Receptov za kimchi je ogromno. V naši kuhinji je pa odlična alternativa za kimchi kar "navadno" kislo zelje. Meni te paste iz morskih sadežev ne dišijo preveč ...


GRŠKI JOGURT

Prednosti grškega jogurta o opevane povsod kamor vtipkate "greek yoghurt". Letos je zopet na vrhu najboljših živil. Ampak, a je res tako zelo zdrav? Res je, da ima največjo vsebnost beljakovin v razmerju z OH, prav tako nima maščob. Ampak fermentirana hrana je najboljša iz domače kuhinje. Za zdravo črevesje bi jaz vseeno naredila jogurt doma - ni težko.



KEFIR

Je še kdo, ki nikoli ni delal domačega kefirja? Zrnca kefirja spreminjajo mleko v kefir, sladko smetano spremenijo v odlično domačo gosto kislo smetano. Prednosti uživanja kefirja so res neskončne. Če te "rzenkast" okus praznega kefirja moti, ga zmiksaj z najljubšim sadjem - garantiram, da bo odličen. Letos ga bomo torej delali tudi zaradi trenda, ne?


KOLERABICA


Ta mali zeleni gomolj v sebi skriva več vitamina C kot pomaranče. Surovo jo na tanke palčke narezano dodajamo v solate, kuhamo jo v juhah, pripravljamo v pirejih, lahko jo pečemo, ... Možnosti so neskončne.








DEAKTIVIRAN PIVSKI KVAS


"nutritional yeast" je zelo priljubljena začimba predvsem pri veganih, ko z njim "dodajajo" okuse hrani - zelo pogosto nadomesti okus po siru. Je prehranski dodatek, ki poudarja umami okus (okus mesa). Prav tako pa ima deaktiviran pivski kvas enako kemijsko sestavo kot mononatrijev glutamat.

Je pa ta začimba glede na svojo sestavo zelo bogata z beljakovinami.


ČIČERIKA


Krasen vir vlaknin in odličen vir rastlinskih beljakovin v tej stročnici.

Dodaja se v solate, iz nje se dela humus, juhe, pripravlja se jo kot prigrizek (skuhano začinimo in zapečemo v pečici).



ČEŠNJE

Protivnetni učinki teh sadežev samo še dodajajo vrednost. Češnje so naravni vir melantonina (tisti, ki bi radi bolje spali). Možnosti uporabe češenj v prehrani prepuščam vam, jaz jih najraje jem sveže, narabutane, ali pa predelane v domačo marmelado.



Torej - to je vojska, ki jo bomo na policah večkrat srečali v tem letu.



Priporočam, da pred brezglavim zaganjanjem v "zdravo prehrano" poiščete tako pozitivne kot negativne lastnosti živil, ki jih boste na novo uporabljali v prehrani. Iz lastne izkušnje vam povem, da je še tako mogočna "super hrana" lahko za nakoga strup.

To se je meni zgodilo s kvinojo.

Vsi opisujejo pozitivne učinke in veliko vsebnost beljakovin teh malih zrnc, jaz pa imam nanjo močno alergijo. Kako je to izgledalo? En obrok kvinoje mi je uničil dva dni s krči, bolečinami, slabostjo, vse možne prebavne težave in hudim glavobolom.


Še vedno velja, da je lokalno najboljše.


Recent Posts

See All
bottom of page