top of page

kaki kokos - kakijeva sestavljanka



creamy persimmon dessert
Kakijeva sestavljanka

Če me prijateljica ne bi spomnila na kakije, bi jih najbrž čakala do novembra. Vanila kakije lahko jem tako, kot poleti lubenico - za zajtrk, kosilo, malico in večerjo. Mehke kakije, ki nezreli "kosmatijo" jezik, tistih pa tudi zrelih ne maram preveč. Te uporabim za sladice.


creamy persimmon dessert
kakijeva sestavljanka

Hranilna vrednost kakijev: Visoka vsebnost vitamina A pove, da je kaki prava zakladnica, saj ponuja kar 55% priporočene dnevne vrednosti, količina vitamina C je približno 21% priporočene dnevne vrednosti, vsebuje tudi visoko vrednost mangana, ki je med drugim odgovoren za zdravo sluznico in kožo, ščitil pa naj bi tudi pred rakom pljuč in ustne votline.


Kakiji vsebujejo zelo veliko vlaknin, z uživanjem teh sadežev tako poskrbimo za našo zdravo prebavo. Vitamini B-kompleksa pa skupaj z bakrom in fosforjem stabilizirajo metabolni sistem.


Sadež odlikuje nizka vrednost kalorij in maščob, prisotnost vseh vrst fitohranil, flavonoidov in antioksidantov, beta karotena, likopena, luteina in kriptoksantina. Vsebnost zeaksantina pa pomaga našim očem v boju proti sivi mreni.


persimmon - fruit for gods
kaki - sadež bogov

Na spletu je polno "receptov" za kakije s smetano. Ker mi to ni všeč, vseeno pa mi je všeč plastenje, sem pogruntala svojo kakijevo sestavljanko.


KAKIJEVA SESTAVLJANKA


Potrebuješ (za 4 lončkE):

  • 2 zrela kakija (ne vanila, raje izberi mehke in zelo zrele)

  • žlička vanilijevega sladkorja

  • 370 ml sladke smetane

  • 90 g kokosove smetane (iz tetrapaka)

  • 200 g ABC sira

  • 80 g sladkorja v prahu

  • 2 žlici kokosove moke

  • polovica zavitka maslenih piškotov

Priprava:

Najprej iz kakijev izloči sredico in odstrani morebitne koščice. Spasiraj s paličnim mešalnikom, začini z vanilijevim sladkorjem in odloži v hladilnik.



ABC sir sobne temperature penasto vmešaj skupaj s sladkorjem v prahu.

Siru in sladkorju prilij sladko in kokosovo smetano. Najprej na nizko hitrost, da se vse poveže, potem pa pojačaš, da se smetana stepe in dobiš gosto kremo. Kremi vmešaj dve žlici kokosove moke.



Grobo nadrobi piškote in jih enakomerno razporedi v kozarčke.

V tako pripravljene kozarčke nadevaj kremo, po njej pa polij še kakijev pire.


Postavi v hladilnik za minimalno 2 uri, da se krema strdi.


time for a refill - creamy persimmon dessert
čas za refill

Dober tek!

Recent Posts

See All
bottom of page