top of page

cimetove rolice, ki jih bomo vsi pekli to jesen

Družba, dobro jutro! Danes z vami delim najbljubši recept za cimetove rolice, ki razveseljujejo mojega starejšega sina. Jedel bi jih od januarja do decembra. Lansko leto je za svoj rojstni dan prosil, če mu namesto torte naredim ravno te, cimetove rolice.



Kolačke lahko naredite tudi veganske, bom napisala nadomestke zraven. Moram pa opozoriti, da pridejo bolj zbiti in manj vzhajajo. So pa ravno tako slastni.

Če se ti zdi, da je količinsko preveč kolačkov za enkrat, jih z lahkoto zamrzneš.
Zamrzneš jih pa lahko na dva načina:
- takoj, ko jih narežeš na kolute - daš jih na peki papir in na ravno površino, da zamrznejo, kasneje jih preložiš v vrečko in zapreš.
- pečene in ohlajene - ravno tako najprej zamrzneš kolačke položene na ravno površino in na peki papir, zmrznjene pa preložiš v vrečko.

Doma pečene dobrote so čudovite, dom diši po mešanici masla in sladkorja, cimet pa doda tisto piko na i, da je peka teh kolačkov res "hygge".

"okus je pomembna sestavina sloga hygge, saj je ta pogosto povezan s hrano. Toda takšne jedi ne smejo biti preveč nove, drugačne ali kakorkoli izzivalne. Vedno morajo imeti okus po nečem domačem, sladkem in prijetnem." (Hygge umetnost dobrega življenja po dansko, Meik Wiking, 2016)

Cimetove rolice so najboljše sveže, še tople, vendar so ravno tako slastne tudi odtajane in na hitro pogrete v mikrovalovki. ... s skodelico vročega čaja v drugi roki ... ... sem že lačna ...


CIMETOVE ROLICE


Potrebuješ (za 15 - 18 rolic)

za testo:

  • 1 vrečko suhega kvasa (pol kocke svežega)

  • 3 dcl polnomastnega mleka - za vegansko verzijo uporabi rastlinsko mleko (priporočam mleko iz indijskih oreškov)

  • 80 g sladkorja

  • ½ žličke soli

  • 1 žlica mletega kardamoma (res obvezna sestavina - dobiš v večjih trgovinah in trgovinah z zdravo prehrano)

  • 680 g moke

  • 170 g mehkega masla - za vegansko verzijo uporabi vegansko maslo


za nadev

  • 250 g mehkega masla - za vegansko verzijo uporabi vegansko maslo

  • 200 g rjavega sladkorja

  • 1 žlica grenkega kakava

  • 3 žlice cimeta v prahu


za premaz

S čopičem premaži z mešanico stepenega jajca in 1 žlice mleka. Vegansko verzijo pa premaži s toplim rastlinskim mlekom, v katerega je vmešana žlica veganskega masla.


Pečene premaži s sladko vodo in jih posuj s kristali sladkorja.



Postopek:


1. Segrej mleko in vmešaj kvas in sladkor. Zlij v večjo posodo ali v posodo mešalnika. Dodaj sol, kardamom in postopno še moko - mogoče ti ne bo potrebno porabiti čisto vse. Testo mora biti mehko in ne lepljivo. Na koncu dodaj še maslo in ga fino vgneti v testo - gneti dokler ni testo mehko in gladko (10 min z mešalnikom).


2. Testo naj pokrito vzhaja na toplem približno 1 uro.

3. V skledo zmešaj vse sestavine za nadev - dobiš kremo.

4. Na pomokani površini razvaljaj testo v obliko pravokotnika, velikosti približno 60x40 cm in približno 0.5 cm na debelo.

Enakomerno razmaži nadev.


5. Po širši stranici zvij testo v rolado in ga z ostrim nožem nareži na približno 3 cm široke kolute.

6. Odloži rolice na pekač, obložen s peki papirjem in pusti, da vzhajajo še 45 minut, da dosežejo dvakratni volumen. Veganska verzija ne vzhaja tako zelo.


7. S čopičem premaži vzhajane rolice s stepenim jajcem.

8. Peci na 220 stopinj C približno 10 min, lahko tudi na 200 stopinj 15 minut. Pazi na nadev, ker hitro uide in se lahko zažge.


9. Pripravi sladko vodo (4 žlice vode, 2 žlici sladkorja v prahu) in sladkorne kristale.

10. S čopičem premaži sveže pečene rolice in jih posuj s kristali sladkorja.


Tako, kot sem napisala že v uvodu - najboljše so še tople direktno iz pečice, super pa so tudi odtajane in pogrete v mikrovalovki.



Dober tek!

Recent Posts

See All
bottom of page