top of page

zamenjave za mlečne sestavine v receptih


S čim lahko nadomestim mlečne sestavine?

Recepte mnogih slaščic lahko enostavno priredimo in jih naredimo primerne za vegane ali osebe, ki ne prenašajo kravjega mleka, če vemo s katerimi sestavinami lahko zamenjamo mlečne sestavine.

MASLO ZAMENJAMO S SADNIM PIREJEM

Če pečemo kolače, lahko namesto masla uporabimo sadni pire - najbolje iz sadja, ki nam da gosto kašo, npr. banana, hruška, jabolko ... Potrebno pa je imeti v mislih, da moramo na račun sladkega sadja zmanjšati količino sladkorja v kolaču.

Kar se tiče razmerja med količino masla in sadja, je primerno 2:1, kar pomeni, da namesto 100 g masla potrebujemo 50 g sadnega pireja.RASTLINSKI NAPITKI (MLEKO RASTLINSKEGA IZVORA)

Namesto kravjega lahko uporabimo rastlinski napitek - sojino, kokosovo, riževo, mandljevo ... Tudi, če ne pečete za vegane ali alergike, lahko namesto mleka uporabite rastlinske napitke. Kolačem dajo drugačen okus, ki je mnogim zelo všeč.


Če je mleko v receptu za slane jedi, za pripravo uporabimo nesladkane različice rastlinskih napitkov.ZAMENJAVE ZA SLADKO IN KISLO SMETANO

Poleg obstoječih rastlinskih nadomestil za smetano, npr. riževa in kokosova smetana za stepanje, ovsena, sojina za kuhanje ipd., lahko v receptu namesto sladke smetane uporabimo kokosovo mleko ali spasiran avokado. Za še bolj poln okus pa lahko poskusimo pire iz indijskih oreščkov - potrebno jih je namočiti za par ur, dobro oprati in zblendati, pri tem pa dodajati jabolčni sok in ščepec soli, vse skupaj pa lahko obogatimo z okusom vanilije.Recent Posts

See All

コメント


bottom of page