top of page

VLOŽENA RDEČA PESA

Letos jo vlagam drugič. Lansko leto je bil to cel podvig, en kup predpriprav za Nejčevo priljubljeno solato. Naredila sem je toliko, da sva jo imela do prejšnjega tedna - ravno prav bi lahko rekla.

V rdečo peso marsikdo dodaja različne začimbe; najpogostejši sta kumina in lovor. Meni nobena od teh ne zbuja nekega navdušenja, zato ju gladko izpustim. Ne maram skritih presenečenj, kot je na primer zrno kumine, ki ga pregrizneš ... a-a, hvala, ne.Klasična pesina solata, ki jo večina obožuje, se naredi takole:


VLOŽENA RDEČA PESA


Potrebuješ:


  • 1 kg gomoljev rdeče pese

  • 1 jušna žlica soli

  • 2 dcl vinskega kisa

  • 50 g sladkorja

  • 4 dcl vodePriprava:

Rdeči pesi odreži perje in jo operi. Gomolje kuhaj v velikem loncu (morajo biti pokriti z vodo) dokler niso kuhani (običajno 1 uro vre, preveri z nožem - če gre lepo skozi, je kuhano).

Peso pusti v vodi, da se popolnoma ohladi (predlagam čez noč).

Ohlajeno peso olupi in naribaj na obroče (lahko tudi na tenko narežeš, če imaš odličen nož in veliko potrpljenja).V večji posodi segrej kis, vodo, sol in sladkor in v vroče vloži naribano peso. Premešaj in pusti, da zavre.Ko zavre, s peso napolni prej pripravljene kozarce za vlaganje, zalij s kisom, v katerem se je kuhala pesa in jih dobro zapri.


Obrni zaprte kozarce na glavo in pusti, da se ohladijo.Če imaš več pese, količine ustrezno pomnoži.


Dober tek!


* meni je najboljša ob rižoti! Že od otroštva - pač pusti pink barvo na rižu, če kis kapne iz vilice :D


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page