top of page

velikonočni zajci - bagels

Velika noč bo letos spet v enem čudnem času. Kar pa ne pomeni, da ne moremo narediti tako, da nam je še vedno lepo in so prazniki vseeno prijetni.Letos sem z dekoracijo začela na balkonu. S prvimi toplejšimi dnevi sem uredila kot, kjer imamo dva težka kovana stola in mizico. Navlekla sem en kup vej, jih okrasila s plastičnimi pirhi, narezala sem veje, ki bodo vsak čas zacvetele, v trgovini s poceni dekoracijo sem kupila 3 lampijone in lovilca sanj, jim dodala še metre lučk in par blazin. Svečke prižigam skoraj vsak večer, sedaj pa dopolnjujem vrt z začimbami.


Velika noč - da bo tudi v kuhinji vse tip top in primerno okrašeno, sem letos naredila en manjši eksperiment. Vedno bolj me vleče v peko z drožmi. Zabavno je, vmes z lahkoto malo pozabiš na vse skupaj, pa vedno je nekaj "živega" v kuhinji.


Naredila sem drožZajce, ki so v bistvu bagelni (res grozna beseda, ampak ne vem, če naš jezik že pozna prevod) - bagels.


Bistvo teh štručk je na hitro kuhano testo v vodi s sodo bikarbono.Kako vzgajati droži danes ne bom razlagala - za to je strokovnjak Anita Šumer in njena Drožomanija. Tudi strokovnih imen postopkov se jaz nisem naučila - delam popolnoma po navdihu in čisto nič ne kompliciram.


Torej ...


DrožZajci


za 8 zajcev:

  • 500 g moke

  • 100 g puhastih droži

  • 10 g soli

  • 3 dcl vode


Najprej zmešaš skupaj moko, vodo in sol. Pustiš cca pol ure. Ko si osnova dobro odpočije, vgneteš droži. Dobro pregneteš in narediš kepo.


Kepo daj v posodo in dobro pokrij, da se ne suši.

Na cca 20 min malo pregneti testo. To delaj cca 1 uro, 1 uro in pol.

Po 1 uri in pol oblikuj kepo in pusti vzhajati pokrito na pultu (jaz sem zamesila zvečer in pustila na pultu čez noč)


Zjutraj vzhajano testo stresi iz sklede in ga razdeli na 8 delov - jaz sem oblikovala kepice težke cca 110 g.Vsako kepico testa oblikuj v kačo - cca 35 - 40 cm dolgo. 2 cm odreži in oblikuj kroglico (to bo zajčev rep). Kačo oblikuj v črko U, na spodnji del postavi kepico testa in okrog nje prekrižaj krake kače, nato prekrižaj še enkrat, da dobiš zajčja ušesa.


Postopek ponovi z vsemi testenimi kepicami.


Oblikovane zajce pokrij z vlažno krpo in pusti vzhajati še cca 1 uro na sobni temperaturi.


Zavri približno 3 litre vode in v to stresi 120 g sode bikarone.Pečico segrej na 230 stopinj Celzija.


V vrelo vodo previdno položi po 4 oblikovane zajce naenkrat - kuhaj cca 30 sekund do 1 minute.

Previdno poberi iz vode, odcejene polagaj na pekač, ki je pokrit s peki papirjem.

Posuj jih z grobo soljo, lahko s sezamom, makom ...


Ko so vsi zajci na pekaču, jih peci na 230 stopinj 15 minut.


Z zajci lahko narediš sendviče s hrenom in velikonočno šunko, lahko jih postrežeš s šparglji in holandsko omako (recept pride) ...


Dober tek in mirne praznike 🐣

Recent Posts

See All

1 Comment


Helena
Helena
Mar 29, 2021

🐣🐰

Like
bottom of page