top of page

TESTO ZA PICO

Testo za pico lahko narediš v dobri uri, lahko ga narediš z jogurtom in je narejeno takoj, lahko pa si vzameš več časa in narediš kvalitetno testo, ki bo okusno in bo zelo podobno tistemu, ki ga sedaj dobiš v novejših picerijah (pizza napoletana).


Par opomb preden začnemo:

Sama priprava testa: naredi ga par dni vnaprej in s tem zagotovi testu, da se dobro razvije.

Ključni element: Uporabljamo raztezanje testa, ne gnetenja. S tem pa pridobivamo mehurčke.

Nasvet: Pusti valjar v predalu, ga ne potrebuješ. Delamo z rokami.


Pica iz fermentiranega (kislega) testa


Za 3 pice premera cca 25 cm


  • 270 ml mlačne vode

  • 1/4 kocke svežega kvasa (10 g)

  • 170 g bele moke

  • 180 g krušne moke + še za pomokanje površine

  • 3 žličke soli

  • 30 ml olivnega olja + še malo za mazanje testa


  • Moka za pomokanje testa in površine


Priprava:

V manjšo skledo zmešamo vodo in kvas. Pustimo, da se začnejo delati mehurčki (kot pri radenski - ker naraslo ne bo -> premalo kvasa in preveč vode ;) ).


V skledo robota najprej zmešaj obe moki, dodaj kvasec in dobro mešaj 3 minute. Prekrij skledo s serveto in testo pusti počivati približno 15 minut.


Dodaj sol in spet pusti, da robot meša testo 5-7 minut. Nastati mora gladko in elastično testo.


Večjo stekleno ali kovinsko skledo namaži z olivnim oljem. Na pultu z mokrimi rokami raztegni testo in ga zloži najprej na 3 dele (kot pismo), nato pa dobljeni trak še na tri dele, da dobiš približen kvadrat. Nič ne gneteš, samo razteguješ in prekladaš.

Kvadrat testa položi v pomazano posodo in ga večkrat zasukaj, da bo enakomerno pomazano z oljem.

Pokrij posodo s prozorno folijo (ali pokrovom) in pusti, da na sobni temperaturi vzhaja. Naraste za približno 50% do 70%. Vzhaja naj približno 3 ure.


fermentirano testo za pico, pizza napoletana, kislo testo, pica napoletana, picerija ljubljana, homemade pizza, sourdough pizza, helenine čarovnije

Vzhajano testo potisni navzdol, ga še enkrat z mokrimi rokami raztegni in pregani (kot bi raztegovali žvečilko) in pregibaj po tretjinah (s tem dobivamo mehurčke v testu).

Testo zopet pokriješ, daš v hladilnik in nanj pozabiš za 1 - 2,5 dni. Če testo vmes naraste preko sklede, ga samo pritisni navzdol in vrni v hladilnik.


Čez dva dni testo razdeli na tri enake dele (približno 185 g na del).

Dobro pomokaj pult in z rokami nežno oblikuj čvrste hlebčke (šiv mora biti spodaj in tesno stisnjen, da se testo ne bo trgalo). Če se ti testo vozi po pultu, imaš spodaj preveč moke - odstrani je nekaj in nadaljuj z oblikovanjem.


Hlebčke testa naloži na z olivnim oljem namazan pekač. Vmes pusti dovolj prostora, da se hlebčki lahko razširijo. S čopičem jih nežno namaži z olivnim oljem in narahlo pokrij s prozorno folijo. Pusti na sobni temperaturi da narastejo (približno uro in pol do 3 ure).


Segrej pečico (moja ima program "stopnja za pico") na najvišjo temperaturo 240 - 275 stopinj običajno. (za 275 stopinj mora biti sveža po pirolizi, ker se bo v nasprotnem primeru zelo zelo kadilo - trust me - been there, done that). Če imaš šamotno ploščo, jo uporabi. Jaz sem jo pustila na morju, zato sem delala na narobe obrnjenem pekaču (originalni od pečice), ki se je grel skupaj s pečico (cca 1 uro).


Vzhajane hlebčke dobro pomokaj (če imaš, bo ostra moka super), pomokaj še delovno površino in z rokami začni oblikovati kroge.

Najprej z dlanjo pritisneš v sredino hlebčka, potem pa nežno oblikuješ krog s prsti, paziš pa na rob, da ga ne pritiskaš in mečkaš (da dobiš lep rob, ko bo pica pečena). Krog naj bo tanek in enakomeren, širine od 25 - 30 cm (lahko oblikuješ tudi direktno na peki papirju, kar ti bo kasneje močno olajšalo prenos v pečico). Razteguj po eno pico naenkrat (ena se peče, drugo razteguješ in nadevaš). NIKAKOR pa za raztegovanje ne uporabljaj valjarja.


Raztegnjeno testo namažeš s paradižnikom, obložiš pa po želji (ne nadevaj predebelo).Najlažje pico v pečico preneseš z večjo desko (tako jo tudi najlažje vzameš iz pečice).

Torej - Obloženo pico na peki papirju - preneseš na desko. Z desko preneseš pico do pečice - iz deske potegneš peki papir s pico na močno segreto površino (obrnjen pekač / šamotna plošča), zapreš pečico in pečeš cca 6-7 minut - obroč pice se napihne in pobarva.


Pečico odpreš in peki papir s pečeno pico potegneš na desko, s katero potem preneseš pico na mizo. (vmes smo že naredili drugo pico, ki jo sedaj že vložimo v pečico...).

Počakaš minuto, da se malo ohladi in pečeno pico razrežeš.


Dober tek!


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page