top of page

TEHNIKE KUHANJA - SOUS VIDE

Čeprav je se ta tehnika kuhanja v svetovno znanih kuhinjah uporablja že precej časa, je ta nepogrešljiva tehnika priprave hrane do nas navadnih smrtnikov prišla šele pred kratkim.


"sous vide" v francoščini pomeni "v vakuumu", kar nam že razkrije celotno skrivnost popolno pripravljenih jedi svetovno znanih chefov. Skrivnost kuhanja sous vide je kuhanje sestavin v vakumu, pri želeni temperaturi točno določen čas.

S to tehniko lahko mirno pozabite surovo ali prepečeno hrano, s to tehniko bo hrana vedno popolna.V čem je torej trik priprave hrane na način sous vide?

Sestavine zapakiramo v vakumske vrečke in jih damo v vodno kopel. Vsa skrivnost je v dobro nadzorovani temperaturi, ki nam bo na krožnik pomagala dostaviti sočne in okusne jedi.

Tako pripravljena hrana popolnoma ohrani okuse in nam pomaga doživeti resnično razkošje jedi.


V resnici pa vakuum niti ni nujno potreben pri pripravi hrane na ta način.

Nadomestek za vakumsko zapakirano vrečko je lahko tudi "zip lock" plastična vrečka, ki se jo da neprodušno zapreti ali pa dovolj velika vrečka za zamrzovanje, ki jo lahko na vrhu zavežemo v tesen vozel.


Obstajajo, seveda, drage naprave za sous vide kuhanje, ki resnično poenostavijo tak način kuhanja, saj natančno uravnavajo temperaturo vodne kopeli, ravno tako pa tudi čas.

Ampak ... niso pa nujno potrebne.Tak način kuhanja lahko enostavno izvajamo z domačo pečico - velika prednost je, če je opremljena z digitalnim termometrom.


Poleg pečice za sous vide način kuhanja potrebujemo še večjo (vsaj 5 litrov) ognjevarno posodo in termometer za meso, ki bo ravno tako zdržal večje temperature v pečici.


Torej ...


KUHANJE SOUS VIDE Z DOMAČO PEČICO


Potrebuješ:

  • 1 zip lock plastično vrečko

  • 1 lonec z najbolj vročo vodo, kar gre iz pipe

  • termometer, ki bo zdržal vročino pečice

  • pečico


  • marinirane sestavine za pripravo obroka in par kapljic olivnega olja


Priprava:

Pečico segrej na željeno temperaturo - pri sous vide je to običajno med 50 in 90 stopinjami Celzija.

Na štedilniku segrej vodo za 10 stopinj več, kot je segreta pečica.

V segreto vodo položi napolnjeno in dobro zaprto zip lock vrečko, ki ji prej odstraniš čimveč zraka.

Lonec z vodo daj v segreto pečico in peci/kuhaj določen čas, da se sestavine ustrezno toplotno obdelajo.Pomembno je, da v vrečke vlagaš manjše kose, s sous vide tehniko v eni uri pač ne moreš pričakovati, da bo nastala popolna sočna svinjska pečenka.


Lahko pa na ta način pripraviš odličnega lososa - iz filjev, ki imajo običajno okrog 250 g.

File rahlo osoliš in ga premažeš z olivnim oljem.

V dobro zaprti vrečki ga sous vide kuhaš na 50 stopinjah 50 minut (ampak nikoli več kot 2 naenkrat).


Piščančja prsa so tudi ena takih sestavin, ki ob predelavi hitro postanejo "žaganje", ki ga nihče več noče jesti. Če si želiš sočnega mesa, polnega okusa, piščančja prsa pol ure pred kuhanjem natri s soljo in japonskim sakejem. Pusti, da stoji 30 minut in jih šele nato premaži z olivnim oljem, vloži v vrečko in kuhaj na 65 stopinjah 1 uro. Govoriva seveda o eni polovici piščančjih prsi, s kožo, brez kosti, ne celem kosu.


Poširana jajčka ti bodo s tehniko sous vide vedno uspela!

Pečico segrej na 85 stopinj (ker se bo shladila, ko bomo odpirali vrata pečice). Lonec vode na štedilniku segrej na 73 stopinj. Počasi v vodo vlagaj jajca eno po eno, največ 6 naenkrat. Pečico nastavi na 70 stopinj in kuhaj 23 minut.

Kuhana jajčka previdno izlušči iz lupine.Kuhanje s tehniko sous vide bo ob natančno določeni temperaturi in času dalo natančne rezultate, kjer ne bo več potrebno skrbeti, če je zrezek na sredini prepečen ali je suh, surov ali celo zažgan.

Hrana se kuha v lastnem soku in tako ohranja vso sočnost in hranilno bogastvo.


Dober tek!

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page