top of page

ŠPECLI


Špecli so res ena enostavna in poceni hrana. Jajčni vlivanci bi jim tudi lahko rekli, ampak potem recepti ne bi bili tako posebno slišati :)


Uporabimo jih lahko za priloge k mesnim in zelenjavnim jedem, lahko jih uporabimo kot vložek v juhah, lahko pa iz njih naredimo glavno jed.
So zelo hitro pripravljeni in niso zahtevni za pripravo. Za pripravo sem si jaz kupila posebno kovinsko cedilo, ki je namenjena ravno temu - potiskanju testa skozi luknjice, da skuham špecle.


Jamie Oliver bi rekel: "Real homemade comfort food!"


Za pripravo potrebujemo le moko, jajca, sol in vodo - osnovne sestavine, ki so vedno na zalogi.

Špecli


Sestavine (za 4 osebe za prilogo):

  • 400 g moke

  • 4 jajca (M velikost)

  • 2 dcl vode

  • 1 žlička soli


Za kuhanje pa velik lonec osoljenega kropa.


Priprava:

Sestavine v posodi dobro premešaj z ročnim mešalnikom, da dobiš gosto testo. Testo ne sme imeti mehurčkov in ne sme biti pregosto. Testo ima pravo konsistenco, ko lepo počasi steče iz žlice. Če je testo pregosto dodaj malo vode, če je preredko, pa dodaj malo moke.

Testo seveda lahko narediš tudi s kuhalnico - ne potrebuješ mešalnika, vendar bo treba dlje časa mešati. Zavri velik lonec vode in dodaj žlico soli. Testo s pomočjo posebnega cedila potiskaj v vodo. Da se ti testo ne bo lepilo na cedilo, le-to pred uporabo splakni z mrzlo vodo. Testo lahko potiskaš tudi skozi dresirno vrečko z majhnim nastavkom - priporočam uporabo tiste iz močne gume ali posebnega blaga, ker se plastične lahko strgajo, v vodo pa ti bo padla cela kepa testa.


Špecli so kuhani, ko priplavajo na vrh. S pomočjo sita jih pobiraj iz vode, da se odtečejo.


Po želji jih lahko postrežeš k golažu, pečenki, zelenjavnim omakam ... Lahko jih tudi zabeliš z drobtinami in posladkaš s sladkorjem.

Dober tek!


Recent Posts

See All
bottom of page