top of page

SLANKOTI

Razmišljam, da pri nas resnično ne pojemo veliko kruha. Takrat, ko pa se nam zalušta, eden od nas skoči preko ceste do lokalnega peka. Težava nastane, ker ta kruh ostaja - dve, tri šnite se porabijo, ostalo čaka ... Največkrat dočaka, da ga posušim in predelam v drobtine...



Je pa druga zgodba z določenim pekovskim izdelkom - to pa otroka obožujeta. Meni so pa žal samo slani ... in prazni ... Pa sem šla že pred leti malo raziskovat. Takrat sem ugotovila, da sir na njih v resnici sploh ni sir :) . A to veš? Druga stvar pa, da jih v resnici sploh ni težko pripraviti. Mlečno kvašeno testo pa lahko uporabiš tudi za pripravo kajzeric, žemelj, hot-dog štručk,... Najbrž bi tudi burger buns ratale, če na koncu dodaš sezam. Ampak tega danes ne bom pekla.


Danes pečem slankote. 


Sestavine za testo: 

  • 650 g moke

  • žlica soli

  • kocka kvasa (niso mi sponzor, zato ne bom pisala katerega sem jaz uporabila ;) )

  • 3 dcl (najbolje svežega) mleka

  • 1 lonček grškega jogurta

  • žlička sladkorja

  • 1 dcl olja (glasujem za olivca - ampak ne tistega rezkega)

Sestavine za "sir": 

  • 2 veliki žlici moke

  • 1 velika žlica soli

  • par žlic vode 

Gre pa takole: 

Najprej naredi kvasec: mlačno mleko, kvas in žlička sladkorja. Premešaj in pusti na miru 10 min. Mimogrede: tekočina za kvasec mora biti mlačna (nekje od 34 °C do 37 °C) , z mrzlo tekočino kvasovke ne reagirajo, pretopla jih pa ubije.  V večjo posodo vsuj moko, posoli rob (da ne pride v stik s kvascem, nisem čist ziher, baje se snovi ne marata (ask google ;) )), dodaj vzhajan kvasec, jogurt, narahlo premešaj in dodaj še olje. Testo lahko mešaš na roke - "klofaj" s kuhalnico, ali pa na stroj - s kavljem. Vsekakor pa mešaj, oziroma pusti, da se meša vsaj 10 min (da se razvije gluten in končni izdelek ne bo zbit). Testo je mehko, mokro.

Po cca 10 minutah mešanja zvrni testo na dobro pomokano delovno površino (miza, pult) in ga parkrat pregneti.

Položi nazaj v pomokano posodo in ga pokritega pusti vzhajati približno 45 min, lahko tudi dlje.


Segrej ventilatorsko pečico na 200 °C, če imaš navadno, lahko na 210 °C. Pripravi pekač s peki papirjem.


Vzhajano testo še enkrat zvrni na pomokano delovno površino in ga razdeli na 8 delov (lahko trgaš kroglice, lahko krog narežeš na osmine ...). Vsak kos testa tanko razvaljaj v trak dolžine pekača. Trak zvij v dolgo rolo in jo položi na pekač. Malo poglej slikici surovih, tam se vidi kako naj bi izgledali. Lahko jih pa samo zrolaš kot kačo iz plastelina, bo tudi ok.  Nadaljuj, dokler na pekaču nimaš vseh rol.

Odloži v pečico in peci 20 minut.

Vmes pripravi "sir": zmešaj moko in sol, dodaj vodo. Dobiti moraš približno tako gosto maso, kot za puding (...prašek, sladkor, par žlic mleka...).

Po 20 minutah vzemi izdelek iz pečice, sedaj so role zlato rjave. Na pekaču vsako posebej premaži z oljem in poškropi s "sirom". V tem momentu lahko dodaš še sezam, mak, .... Peci še 5 minut.


Počakaj, da se ohladijo na "nebomispeklojezika" temperaturo in navali. Najboljši so sveži.

Naslednji dan niso več tako zelo dobri - so le brez konzervansov in vseh dodatkov.

Voila! Helenine čarovnije!

Recent Posts

See All
bottom of page