top of page

5. teden: recepti in kuharske knjige

52 tednov za moj dom


Izziv tega tedna je organizirati recepte in kuharske knjige v svojem domu, da jih je enostavno najti in lahko služijo svojemu namenu, da ti pomagajo pri pripravi hrane v tvoji kuhinji.

Vem, da se lahko nekaterim ta izziv zdi ogromen, drugim pa lahek kot vetrič. Res je samo odvisno koliko kuharskih knjig imaš ali koliko receptov se je nabralo in čakajo, da jih preizkusiš in / ali vključiš v kakšno organizacijsko shemo.


Ne glede na to, ali ti naloga vzame malo ali veliko časa, je pomemben cilj tega tedna vzpostaviti dober sistem organiziranja receptov in sploh začeti proces organizacije. Moraš pa vedeti, da bo to ponavljajoč in neprekinjen postopek, ko se bodo dodajali novi zanimivi recepti.


Ta teden je ustvarjalnost na drugem mestu. Lahko sicer narediš krasne ročno narejene kartice, vendar je prioriteta bolj ta, da se ustvari funkcionalen in delujoč sistem za tvoje recepte.


old cooking recipe on an old cooking book
stara kuharska knjiga

1. korak: Razmisli o tvojih razlogih za shranjevanje receptov in kuharskih knjig in jih potem ustrezno razvrsti


Ko mora nekdo razmišljati o tem, kako organizirati recepte, je to najbrž zato, ker jih ima veliko (preveč).


Prvi korak v tem izzivu organiziranja receptov in kuharskih knjig je razmisliti o razlogih in motivaciji za shranjevanje receptov, nato pa svoje recepte razvrstiti v eno od kategorij/razlogov za shranjevanje, ki jih opisujem v nadaljevanju.


Praktično: Jedi, ki jih najbolj pogosto pripravljamo v družini. Recepti, ki jih imamo v družini najraje.

Sentimentalno: Ohranjanje družinske zgodovine s starimi recepti in družinskimi priljubljenimi recepturami, ki se prenašajo iz roda v rod.

Navdih: Želja po preizkušanju novih stvari, izboljševanju ali širjenju svojih kuharskih sposobnosti, lahko tudi izboljševanje receptov po katerih že kuhaš.

Fantazija: Zabavno je sanjati o kul jedeh, ki jih nikoli ne boste poskusili, ampak videti so pa tako super


Če želiš čim bolj funkcionalno uporabiti svoje recepte in ustvariti delujoč organizacijski sistem, moraš razmisliti, v katero kategorijo se uvršča vsak recept in kuharska knjiga. Menim, da je najtežje razlikovati med zgoraj naštetima zadnjima kategorijama - navdihom in fantazijo.


Če pa se iskreno pogovarjaš s seboj o tem, v katero kategorijo kaj spada, ti to lahko precej pomaga pri naslednjem koraku v tem izzivu.

Kategoriziraj vse recepte in sproti odstranjuj tiste, ki jih v vaši družini nihče ne bo delal.


2. korak: Zmanjšaj količino svojih receptov in kuharskih knjig, ter poišči pravi prostor za vsako kategorijo


Drugi korak pri izzivu Organiziranje receptov in kuharskih knjig je, da se znebiš receptov ali kuharskih knjig, ki jih ne boste več uporabljali in poskrbi, da bodo recepti na pravem mestu v tvojem domu.


Spodaj so moja splošna pravila o vsaki kategoriji receptov in kaj moraš z njimi narediti:


Praktična kategorija: tisti recepti, ki jih dobro poznate ti in ​​tvoja družina

Očitno je, da receptov in kuharskih knjig, ki jih z družino uporabljate redno in ste z njimi že prej uspešno kuhali pač ne smete zavreči. Namesto tega bi morali biti ti recepti z lahkoto dostopni v vaši kuhinji, da jih lahko po potrebi vsi hitro najdete. (V 4. koraku je o tem napisanega več)


Kategorija sentimentalnih receptov: družinska zgodovina in tradicija

Ta naslednja kategorija receptov, na primer tiste starodavne in cenjene stare družinske liste, kartice, zvezke,... z rokopisom babice, prababice, stare tete ... sploh ne bi smelo biti v kuhinji. To pa zato, ker običajno to niso recepti za praktično uporabo, ampak za ohranjanje spominov in družinske zgodovine.

Kuhinja zanje res ni ravno varen kraj. Tam je lahko vroče in vlažno, predmeti v kuhinjah pa so lahko mokri, se razlijejo, lahko so celo mastni. To pa absolutno ni prostor za tako občutljivo papirnato družinsko dediščino.

Vzemi si čas in te predmete shrani v beležko ali album in jih shrani v ustreznejši prostor v hiši.

Če v družini še vedno uporabljate enega ali več od teh receptov, naredite fotokopijo strani ali kako drugače prenesite kopijo recepta v kategorijo zgoraj omenjenih praktičnih receptov, da ti ni treba skrbeti, da bi se izvirnik uničil ali poškodoval med kuhanjem.


Kategorija navdiha: Stvari, ki jih želiš nekoč poskusiti, pa jih do sedaj še nisi

Najprej se moraš odločiti, ali je recept nekaj, kar boš res poskušala nekoč narediti ali ne. Če tega res nikoli ne misliš poskusiti, izgleda pa res super, si oglejte spodnje predloge za kategorijo fantazijskih receptov.

Po drugi strani pa, če ni super, ampak le še en recept za mesno štruco, ki ga nisi preizkusila, čeprav ga imaš v knjižici že 5 let, je to recept od katerega bi se bilo najbolje ločiti.


Ta kategorija je malo bolj zapletena, ker obstajajo upravičeni razlogi, da si sem shraniš nekaj preizkušenih receptov. Ti lahko na primer vključujejo učenje novih kuharskih veščin ali tehnik, dodajanje v tvoj repertoar jedi, da bodo vaši obroki zanimivi, ali uživanje česa bolj zdravega ali v skladu z novimi prehranskimi omejitvami družinskega člana itd.


Ti negativni občutki so nekaj, česar se danes želim znebiti, zato je ta postopek lahko tako enostaven in svoboden kot metanje receptov v smeti. Ne pozabi, da če ga res želiš poskusiti pozneje, je najverjetneje že na internetu, zato ga boš lahko znova našla, ko ga boš želela!


Poleg tega si ti recepti morda zaslužijo prostor v vaši kuhinji. Odvisno je od tega, koliko prostora imaš tam, glede na funkcije tvoje kuhinje (glejte 1. izziv za osvežitev kuhinjskih funkcij) in koliko stvari bo ustrezalo prostoru, ki si ga namenila za kuharske knjige in recepte. (Glej korak 3 spodaj za debato o tem, kako organizirati recepte iz te kategorije.)

ipad with a recipe, wooden spoon, kitchen tool, limes, white and green
recepte lahko shranjuješ tudi na tablici

Kategorija fantazijskih receptov: Osupljivi recepti, a bodimo realni, nikoli jim ne bo namenjeno, da jih narediš!

Ne pravim, da moraš te recepte odstraniti iz svoje zakladnice. Morda je pa tvoj hobi, da jih zbiraš - hobi: zbiram lepe recepte in lepe fotografije hrane. Če se s tem redno ukvarjaš - super, močno podpiram. Počni to dalje.

Nimajo pa taki recepti potem kaj delati v kuhinji - to ni prostor za hrambo hobi programa.

Le v kuhinji ne mešaj receptov, ki se jih enkrat mogoče lotiš, z recepti, ki nimajo niti najmanjše možnosti. Take recepte lahko odlično shranjuješ na Pinterest boardih.

Ustvari board z recepti in jih pripenjaj tja - tako v tvojem domu nikoli ne bo nereda z nerabljenimi recepti.


Če pa ti kategorija fantazijskih receptov povzroča krivdo in slabo vest, ker jih pač ne misliš pripravljati, jih zavrzi.

Kdo pa pravi, da moraš narediti te recepte? Nihče! Če te ne delajo srečne, nimajo kaj početi v tvojem domu. (#mariekondomoment :D )