top of page

5. teden: recepti in kuharske knjige

52 tednov za moj dom


Izziv tega tedna je organizirati recepte in kuharske knjige v svojem domu, da jih je enostavno najti in lahko služijo svojemu namenu, da ti pomagajo pri pripravi hrane v tvoji kuhinji.

Vem, da se lahko nekaterim ta izziv zdi ogromen, drugim pa lahek kot vetrič. Res je samo odvisno koliko kuharskih knjig imaš ali koliko receptov se je nabralo in čakajo, da jih preizkusiš in / ali vključiš v kakšno organizacijsko shemo.


Ne glede na to, ali ti naloga vzame malo ali veliko časa, je pomemben cilj tega tedna vzpostaviti dober sistem organiziranja receptov in sploh začeti proces organizacije. Moraš pa vedeti, da bo to ponavljajoč in neprekinjen postopek, ko se bodo dodajali novi zanimivi recepti.


Ta teden je ustvarjalnost na drugem mestu. Lahko sicer narediš krasne ročno narejene kartice, vendar je prioriteta bolj ta, da se ustvari funkcionalen in delujoč sistem za tvoje recepte.


old cooking recipe on an old cooking book
stara kuharska knjiga

1. korak: Razmisli o tvojih razlogih za shranjevanje receptov in kuharskih knjig in jih potem ustrezno razvrsti


Ko mora nekdo razmišljati o tem, kako organizirati recepte, je to najbrž zato, ker jih ima veliko (preveč).


Prvi korak v tem izzivu organiziranja receptov in kuharskih knjig je razmisliti o razlogih in motivaciji za shranjevanje receptov, nato pa svoje recepte razvrstiti v eno od kategorij/razlogov za shranjevanje, ki jih opisujem v nadaljevanju.


Praktično: Jedi, ki jih najbolj pogosto pripravljamo v družini. Recepti, ki jih imamo v družini najraje.

Sentimentalno: Ohranjanje družinske zgodovine s starimi recepti in družinskimi priljubljenimi recepturami, ki se prenašajo iz roda v rod.

Navdih: Želja po preizkušanju novih stvari, izboljševanju ali širjenju svojih kuharskih sposobnosti, lahko tudi izboljševanje receptov po katerih že kuhaš.

Fantazija: Zabavno je sanjati o kul jedeh, ki jih nikoli ne boste poskusili, ampak videti so pa tako super


Če želiš čim bolj funkcionalno uporabiti svoje recepte in ustvariti delujoč organizacijski sistem, moraš razmisliti, v katero kategorijo se uvršča vsak recept in kuharska knjiga. Menim, da je najtežje razlikovati med zgoraj naštetima zadnjima kategorijama - navdihom in fantazijo.


Če pa se iskreno pogovarjaš s seboj o tem, v katero kategorijo kaj spada, ti to lahko precej pomaga pri naslednjem koraku v tem izzivu.

Kategoriziraj vse recepte in sproti odstranjuj tiste, ki jih v vaši družini nihče ne bo delal.


2. korak: Zmanjšaj količino svojih receptov in kuharskih knjig, ter poišči pravi prostor za vsako kategorijo


Drugi korak pri izzivu Organiziranje receptov in kuharskih knjig je, da se znebiš receptov ali kuharskih knjig, ki jih ne boste več uporabljali in poskrbi, da bodo recepti na pravem mestu v tvojem domu.


Spodaj so moja splošna pravila o vsaki kategoriji receptov in kaj moraš z njimi narediti:


Praktična kategorija: tisti recepti, ki jih dobro poznate ti in ​​tvoja družina

Očitno je, da receptov in kuharskih knjig, ki jih z družino uporabljate redno in ste z njimi že prej uspešno kuhali pač ne smete zavreči. Namesto tega bi morali biti ti recepti z lahkoto dostopni v vaši kuhinji, da jih lahko po potrebi vsi hitro najdete. (V 4. koraku je o tem napisanega več)


Kategorija sentimentalnih receptov: družinska zgodovina in tradicija

Ta naslednja kategorija receptov, na primer tiste starodavne in cenjene stare družinske liste, kartice, zvezke,... z rokopisom babice, prababice, stare tete ... sploh ne bi smelo biti v kuhinji. To pa zato, ker običajno to niso recepti za praktično uporabo, ampak za ohranjanje spominov in družinske zgodovine.

Kuhinja zanje res ni ravno varen kraj. Tam je lahko vroče in vlažno, predmeti v kuhinjah pa so lahko mokri, se razlijejo, lahko so celo mastni. To pa absolutno ni prostor za tako občutljivo papirnato družinsko dediščino.

Vzemi si čas in te predmete shrani v beležko ali album in jih shrani v ustreznejši prostor v hiši.

Če v družini še vedno uporabljate enega ali več od teh receptov, naredite fotokopijo strani ali kako drugače prenesite kopijo recepta v kategorijo zgoraj omenjenih praktičnih receptov, da ti ni treba skrbeti, da bi se izvirnik uničil ali poškodoval med kuhanjem.


Kategorija navdiha: Stvari, ki jih želiš nekoč poskusiti, pa jih do sedaj še nisi

Najprej se moraš odločiti, ali je recept nekaj, kar boš res poskušala nekoč narediti ali ne. Če tega res nikoli ne misliš poskusiti, izgleda pa res super, si oglejte spodnje predloge za kategorijo fantazijskih receptov.

Po drugi strani pa, če ni super, ampak le še en recept za mesno štruco, ki ga nisi preizkusila, čeprav ga imaš v knjižici že 5 let, je to recept od katerega bi se bilo najbolje ločiti.


Ta kategorija je malo bolj zapletena, ker obstajajo upravičeni razlogi, da si sem shraniš nekaj preizkušenih receptov. Ti lahko na primer vključujejo učenje novih kuharskih veščin ali tehnik, dodajanje v tvoj repertoar jedi, da bodo vaši obroki zanimivi, ali uživanje česa bolj zdravega ali v skladu z novimi prehranskimi omejitvami družinskega člana itd.


Ti negativni občutki so nekaj, česar se danes želim znebiti, zato je ta postopek lahko tako enostaven in svoboden kot metanje receptov v smeti. Ne pozabi, da če ga res želiš poskusiti pozneje, je najverjetneje že na internetu, zato ga boš lahko znova našla, ko ga boš želela!


Poleg tega si ti recepti morda zaslužijo prostor v vaši kuhinji. Odvisno je od tega, koliko prostora imaš tam, glede na funkcije tvoje kuhinje (glejte 1. izziv za osvežitev kuhinjskih funkcij) in koliko stvari bo ustrezalo prostoru, ki si ga namenila za kuharske knjige in recepte. (Glej korak 3 spodaj za debato o tem, kako organizirati recepte iz te kategorije.)

ipad with a recipe, wooden spoon, kitchen tool, limes, white and green
recepte lahko shranjuješ tudi na tablici

Kategorija fantazijskih receptov: Osupljivi recepti, a bodimo realni, nikoli jim ne bo namenjeno, da jih narediš!

Ne pravim, da moraš te recepte odstraniti iz svoje zakladnice. Morda je pa tvoj hobi, da jih zbiraš - hobi: zbiram lepe recepte in lepe fotografije hrane. Če se s tem redno ukvarjaš - super, močno podpiram. Počni to dalje.

Nimajo pa taki recepti potem kaj delati v kuhinji - to ni prostor za hrambo hobi programa.

Le v kuhinji ne mešaj receptov, ki se jih enkrat mogoče lotiš, z recepti, ki nimajo niti najmanjše možnosti. Take recepte lahko odlično shranjuješ na Pinterest boardih.

Ustvari board z recepti in jih pripenjaj tja - tako v tvojem domu nikoli ne bo nereda z nerabljenimi recepti.


Če pa ti kategorija fantazijskih receptov povzroča krivdo in slabo vest, ker jih pač ne misliš pripravljati, jih zavrzi.

Kdo pa pravi, da moraš narediti te recepte? Nihče! Če te ne delajo srečne, nimajo kaj početi v tvojem domu. (#mariekondomoment :D )green vegetables, veggies and egg, cooking ingridients
sestavine za preizkušanje recepta

Si na novo tukaj? Izziv »recepti in kuharske knjige« je del 52 tednov za moj dom. (Klikni povezavo, če želiš izvedeti, kaj se bo dogajalo in kako izgledajo pretekli tedni, če bloga še ne bereš redno.


3. korak: Ustvarite sistem za shranjevanje in organizacijo nepreizkušenih receptov

Tretji korak pri izzivu Organiziranje receptov in kuharskih knjig je ustvariti organizacijski sistem za tvoje še nepreizkušene recepte (ta kup nepreizkušenih receptov smo resno zmanjšali že v 2. koraku zgoraj).


Ne pozabi, da so to recepti, ki jih še nisi preizkusila, zato niti ne veš, ali ti bo recept všeč ali ne. Zato ne vlagaj veliko časa v kateri koli organizacijski sistem, niti ne kompliciraj pri načinu dodajanja novih receptov, ko se bodo pojavili.


Dve najpreprostejši rešitvi za organiziranje takih receptov vključujeta ustvarjanje datotek ali trde mape z različnimi mapami za nekaj širokih kategorij receptov (poskušaj imeti največ 5-7 kategorij, največ).

pile of papers
kup receptov ... se znaš rešiti tega?

Potem, ko najdeš nekaj, kar želš poskusiti, na primer v reviji ali recept od prijatelja, ga le shrani v pravo mapo in se s tem ne ukvarjaj več. Ne sili se, da za to kategorijo receptov delaš kartice in podobne zapletene stvari, ker ti garantiram, da se bo kup listkov z recepti in iztrganimi stranmi spet začel nabirati.


Ko se ti na primer pojavi želja, da preizkusiš nov recept za zajtrk, prebrskaj te recepte, izberi enega in skuhaj jed. Če ti na koncu jed ne bo všeč, ta kos papirja vrzi v smeti. Če pa ti bo všeč, pa si vzemi čas in recept primerno shrani v kategorijo preizkušenih in praktičnih receptov.


V resnici sploh ni nobene potrebe po skladiščenju toliko receptov, ki jih še nisi preizkusila. Bodi realna - zdaj imamo internet, zato ti ni treba vsega shraniti!

Postavi si pravilo, da se morajo recepti v tej kategoriji zmanjševati. Če narediš jedi v XY času (npr en teden, en mesec, eno leto - kar ti najbolj ustreza), recept enostavno vrzi stran.


Če imaš v tej kategoriji veliko receptov, jih moraš dejansko začeti uresničevati! To naj ti bo vodilo tudi pri načrtovanju obrokov. O tem ti povem pa v naslednjem zapisu.

Sčasoma se bi moral ta kupček receptov z veliko truda resnično bistveno zmanjšati.

4. korak: Ustvari sistem za shranjevanje in organizacijo tvojih preizkušenih receptov

Največkrat iščeš tiste preizkušene recepte. To so najbolj pomembni recepti, ki jih uporabljaš najpogosteje, zato v njihovo organizacijo vloži več dela in energije.


Ko si res prepričana, da ti je recept všeč, je čas, da jih združiš v enoten sistem, da bodo ti recepti skupaj. V ta namen lahko uporabljaš lepo potiskane fascikle ali pa mape, kot je npr. Akta. Lahko celo narediš sistem kartic, ki jih potem vlagaš v neko škatlo (na tak sistem ima recepte npr. Vita iz bloga Mama kuha)

primer kartic in škatle za recepte

Odloči se, kateri sistem organizacije receptov je pravi zate (vsi lahko delujejo, odvisno od tvoje osebnosti in ciljev sistema). Če pa imaš sistem že postavljen in si vanj vložila ogromno truda, ti iskreno predlagam, da se tega sistema držiš naprej - le izloči tiste recepte, ki ti niso všeč, oziroma spadajo v katero od ostalih treh kategorij. Spremembo seveda naredi, če tvoj stari sistem ne deluje.

Bistvo ni v tem, da ti naložim ogromno dela, da kopiraš recepte na lepe kartice, da posebej za ta namen odpiraš računalniško aplikacijo ... Bistvo je, da preprosto dostopaš do tvojih receptov.


Kategorije receptov

Ideje za organiziranje receptov v kategorije


Ne glede na metodo, ki jo uporabljaš za organizacijo receptov, je najbolje, da jih kategoriziraš tako, da lahko hitro in enostavno najdeš tisto, kar želiš in tisti trenutek potrebuješ.


Ustvarila sem seznam 18 predlaganih kategorij receptov, ki jih lahko uporabiš takšne kot so, ali pa ti pomagajo razmisliti katere kategorije najbolj ustrezajo tebi. Prilagam ti brezplačni print.


kategorije receptov
.pdf
Download PDF • 51KB

Ko razmišljaš kako vse razvrstiti, ti preglagam, da narediš zavihke (na mapah, na karticah,...) in tako hitro razdeliš recepte.


Nastavi svoj sistem za organizacijo receptov in ga postopoma dopolnjuj.

Med tem izzivom organiziranja receptov izberi kateri organizacijski sistem ti najbolj ustreza za tvojo zbirko receptov, nastavi kategorije in zberi zaloge receptov. Potem pa začni dodajati recepte v kategorije, vendar ne pretiravaj, če nimaš časa narediti vsega naenkrat ali pa je tega enostavno preveč, to počni postopoma.


Če imaš res 200 preizkušenih, odličnih receptov, bodi predvsem realna, koliko časa bo trajalo, da vse to vneseš v svoj enotni sistem, da bo sistem funkcioniral in bo organiziran. Predlagam, da ta teden nastaviš sistem, nato pa vsak teden med načrtovanjem obrokov v sistem dodajaš nove recepte in se tako ne počutiš preobremenjene in ne poskušaš narediti vsega naenkrat.


Katere kuharske knjige si zaslužijo mesto v tvoji kuhinji?Nekatere kuharske knjige si zaslužijo mesto v tvoji kuhinji, nekatere pa ne. Zagotovo pa si mesto zaslužijo tiste, ki jih uporabljaš mesečno, če ne celo tedensko.


Vendar pa kuhinje, kot sem že omenila, zaradi velike vročine, vlažnosti in umazanih nesreč dejansko niso prav odličen kraj za knjige in papir.


Zato, če že zbiraš kuharske knjige, predlagam, da zanje najdeš mesto na knjižnih policah zunaj kuhinje.

V kuhinji naj bo prostor predvsem za dejavnosti, ki se tam odvijajo in ohrani knjige v dobrem stanju s primernejšim shranjevanjem.


Upoštevaj te rešitve za organizacijo receptov

Zgoraj sem ti že v 4. koraku povedala, da ustvari sistem za organizacijo receptov, vendar ti tam nisem podala veliko smernic kateri sistem sploh izbrati.

Razlog je v tem, da lahko izbiraš med številnimi sistemi in vsi lahko delujejo.

Tu je na kratko nekaj glavnih:


Papirnati ali elektronski recepti?

Prvi pomemben razmislek je, ali si dejansko sploh želiš več imeti papirnate recepte. Vsekakor jih spravi v elektronsko obliko, če je to zate bolj smiselno.


Vsekakor je pozitivno, da se ukvarjaš z manj papirja. Vnos receptov v računalnik je pa lahko blazno dolgočasen postopek in med kuhanjem moraš seveda imeti dostop do računalnika (ali tablice), da bo elektronski sistem sploh praktičen.


Če ste zaskrbljeni, da bi nekaj razlili po elektroniki, je morda papir za vas še vedno boljša izbira. Pri papirju pa morate upoštevati tudi razlitja in zmešnjave. Zato predlagam, da uporabite zaščito za liste ali kaj podobnega pri kateri koli metodi, ki jo izberete, da razlitja ne uničijo ali naredijo nečitljivih kakršnih koli papirnatih receptov, ki jih imate.


Poleg tega je lahko odlaganje in shranjevanje receptov vsakič, ko kuhate, bolečina, če uporabljate papirni sistem in niste dosledni glede vračanja stvari na svoje mesto. Zato razmislite, kako boste dostopali do receptov v svojem organizacijskem sistemu, ko se boste odločali, katere uporabiti, in se prepričajte, da ustreza vaši osebnosti.


Tehnologija shranjevanja receptov: programska oprema in aplikacije

Če želiš v okviru izziva "52 tednov za moj dom" organizirati recepte v elektronski obliki, lahko izbirate med številnimi aplikacijami.


Prvič, če najdeš večino svojih receptov na spletu, jih lahko prek spletnih dnevnikov preprosto dodaš na nekatere boarde Pinteresta, kot sem ti že omenila. Poleg tega si lahko te recepte z navodili in fotografijami ogledaš na primer na svojem telefonu, tablici ali v Kindle ne da bi recept natisnili.


Nekateri priljubljeni programi ali internetni programi, ki jih mnogi uporabljajo, vključujejo:


Meni ljube aplikacije za urejanje zapiskov so:

- Evernote

- Notion

- Notes ...

Aplikacije imajo tudi to prednost, da so ti dostopne v telefonu tudi, ko si npr. v trgovini.Fascikli in mape

Če želite ohranjati vse recepte iz različnih virov, je sistem z mapami mogoče najboljši za shranjevanje.

Mape za shranjevanje receptov lahko kupiš z vnaprej pripravljenimi kategorijami ali pa si ga preprosto narediš s prozornimi mapami z luknjicami in z razdelilnimi zavihki. Mapo razdeliš v več kategorij (lahko uporabiš moj seznam kategorij) in recepte dodajaš v mapice.

Če imaš recepte različnih velikosti, jih preprosto prilepite na list papirja običajne velikosti, da jih lažje vložiš v prozorno mapo.


Kartice z recepti

To je pravzaprav moja najmanj priljubljena metoda, saj menim, da vzame največ dela, saj moraš ročno napisati ali vnesti vsak recept na kartico standardne velikosti (tisto, kar kupiš skupaj s škatlo za shranjevanje v knjigarnah), kar pa zahteva veliko časa. Nekateri imajo radi ta način in je še vedno zelo priljubljeni. Moja mama npr. je imela (mogoče ima celo še) res veliko škatlo teh kartic z recepti, ki jih je periodično pošiljalo neko podjetje.Tako! Mislim, da je to v grobem vse, kar se tiče organiziranja receptov in kuharskih knjig


Povej mi - kako ti gre? Je preveč? Povej mi svoje ugotovitve, ideje, izboljšave - lahko v komentarjih, lahko na sporočilo, lahko tudi na mail.

Pošlji mi kakšno before / after sliko, teh se sploh veselim. Če mi zraven napišeš, da dovoliš objavo, jih bom delila v story na instagramu (www.instagram.com/helenine_carovnije )

Če sodeluješ v teh mojih #52tednovzamojdom se sedaj res že trudiš, da bo tvoj prostor bolj organiziran. Sedaj je čas, da se tudi pohvališ.

izziv naslednjega tedna

Počasi delamo na svojih domovih, po en del naenkrat.

Ta teden se ukvarjaj predvsem z urejanjem kuharskih knjig in receptov. Urejanje hladilnika in zamrzovalnika ti je vzelo veliko časa, zato sedaj sproti upoštevaj navodila. Ne pozabi tudi na redno pregledovanje shrambe in predalov s hrano, ter na čist pult in kuhinjsko korito iz prvega tedna (to ostane za sproti - vsak dan, medtem, ko so urejene omarice in predali iz drugega tedna omejeni na manjkrat :)

Želim si, da veš, da bo kuhinja v planu še nekaj tednov, zato kar lepo počasi in temeljito.

Z naslednjim zapisom se bo delalo na planiranju obrokov.

Zato, ker smo v kuhinji vsak dan aktivni in pogosto potrebuje našo pozornost, sem ji res namenila največ časa.


Hvala, ker si z menoj!

Prav neverjetno je kakšen odziv sem dobila na prve zapise letos. Zelo sem vesela, da navdušenje nad urejenim domom tako raste.

Vesela sem, da mi dovoliš, da ti pomagam pri urejanju doma. Hvala, ker mi zaupaš.


Recepte urejam ob: https://youtu.be/OA0pVvUaLOs


Helena

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page