top of page

PRALNI PRAŠEK in zakaj ga izdelujem sama




Najbolj enostaven in koži še najbolj prijazen pralni prašek je tisti, ki je narejen iz sestavin, ki so nam poznane in jih lahko najdemo tudi doma.



Nejc je otrok z atopijskim dermatitisom in njegova koža 9 mesecev na leto, v bistvu vse, razen poleti, "cveti". Vsi se trudimo, da je obleka, ki jo nosi dobro prelikana, da na njegovih oblekah ni agresivnega mehčalca, če pa že je, je pa v minimalni količini. Ravno tako pazimo s čim peremo obleke, ki jih nosimo, ker smo vsi štirje precej občutljivi na sestavine praškov. V najboljšem primeru naša koža reagira z rdečino in kratkotrajno srbečico ... V hujših primerih pa opeklinam podobna reakcija in praskanje do krvi...


Iz tega razloga sem že pred časom začela delati domači pralni prašek, ki sem ga s tedni redne uporabe dodelala do perfekcije :D .


Za vsako sestavino ti bom tudi napisala od kod je.

Prednost domačega pralnega praška je, da se ga porabi bistveno manj, ne zapacka cevi pralnega stroja in se predvsem zelo dobro izpere iz oblek, hkrati pa tudi odlično odstrani morebitne madeže, ne pušča neprijetnega vonja in ne uničuje tkanine. Super se obnese tako na 40 stopinjah C, kot na 90 stopinjah C.

Dobljena količina zadošča za 60 pranj običajnega perila, kar je prijazno tudi denarnici! Če obleke pereš le enkrat na teden, ti količina lahko zadošča za več kot 1 leto!


PRALNI PRAŠEK


Potrebuješ:

  • 1 kg (2 vrečki) pralne sode (Mueller)

  • 100 g sode bikarbone (Mueller)

  • 1 kg odstranjevalca madežev (npr. Dexal iz Eurospina)

  • 3 ploščice marseiskega mila (Mueller)

  • 1 skodelica Lenor Unsoppables zrn od Lenorja (Mueller) - če poznaš cenejšo alternativo, mi prosim javi


Priprava:


Pripravi si večjo posodo s pokrovom (moja je iz Ikee). Poskrbi, da je čista in suha.

Posebej si pripravi večjo skledo, vedro ali škaf - ravno tako čist in suh.


V večjo skledo, vedro ali škaf vsuj vse sestavine in na drobno naribaj vse 3 ploščice mila. Lahko si narediš delo in ribaš na roke, lahko pa narežeš na večje kose in jih zmelješ v multipraktiku. Dodaj še zrnca Unstoppables in dobro premešaj. Vse skupaj vsuj v tisto večjo posodo s pokrovom in dobro zapri.


Navodila za uporabo:

Prašek lahko takoj uporabiš - za eno pranje zelo umazanega perila uporabi približno 1,5 velike žlice pripravljenega praška (približno 70 g), za ostalo pa se drži merice 40 g. Jaz uporabljam merico, ki je bila priložena odstranjevalcu madežev - 1 merica za običajno pranje, 1,5 za zelo umazane obleke.

Pazi, da je prašek shranjen na suhem prostoru.


Mehčalec ob pranju oblek dodaj po želji - obleke čisto lepo dišijo tudi brez zaradi parfumiranih zrnc.




Za likanje



pa uporabljam destilirano vodo - ravno tako iz Eurospina (5 l skupaj), ki jo v

razmerju 1:1 zmešam s Coccolino Vaporesse dišečo destilirano vodo - ne vem, če se dobi v SLO, jaz sem si naredila zalogo v tujini. - ta trik mi je predlagala prijateljica Ana-Mari (hvala dušo <3 )







Recent Posts

See All
bottom of page