top of page

PONAREJENI FRANCOSKI ROGLJIČKI

Vsi jih jemo! Prazne, z marmelado, s čokolado, sladke ali slane.  Jaz sem se lotila ponarejenih. Zakaj ponarejenih? Francoski rogljički so narejeni iz listnatega testa - tega se mi pa (še) ne da delati doma 😉, če ga kupim, ga moram pa v večini primerov najprej odtajati - za to pa nimam živcev. Ko hočem nekaj narediti, mora to biti takoj (po liniji najmanjšega odpora... )

Gremo delat! 


PONAREJENI FRANCOSKI ROGLJIČKI 


Potrebuješ: 

  • 600 g moke

  • 1/2 kocke kvasa (+1 žlička sladkorja)

  • 2 žlici sladkorja

  • 1 jajce

  • 3 dcl mlačnega mleka

  • 1 žlička naribane limonine lupinice

  • 2 žlici olja

  • 1/2 žličke soli

  • mehko maslo za premaz razvaljanih krpic testa (cca 100 g) 

  • jajce za premaz

Priprava: 

Najprej pripravi kvasec (kvas, žlička sladkorja, 1 dcl mlačnega mleka)  Pripravi moko, po robu posuj sol (pazi, da se ne bo najprej vmešala v kvasec), dodaj še 2 žlici sladkorja. Vlij vzhajan kvasec in rahlo vmešaj moko. Dodaj še preostala 2 dcl mleka, jajce, olje in limonino lupino. Gneti testo, dokler se ne neha lepiti na roke (saj veš, če so problem karpalni kanali, gneti na roke, drugače lahko z robotom), približno 10, 15 minut. Kepo testa pokrij in pusti vzhajati vsaj pol ure.  Vzhajano testo razdeli na 8 kepic testa. Vsako kepico testa razvaljaj na približno enako obliko (raztegnjena elipsa, pravokotnik ... ), debeline cca 0.5 cm.  Razvaljane krpice premaži z maslom (6 kom), 2 pusti nenamazane.  Zloži po 3 namazane krpice eno na drugo, zadnjo (četrto) nenamazano pa na vrh. Dobiš 2 kupčka krpic.


Vsak kupček posebej fino razvaljaj - spet na zelo tenko, v čim bolj pravilno obliko kroga. 


Razreži na 8 približno enako velikih trikotnikov. Vsak trikotnik posebej zvij od širšega dela proti konici, krajčke narahlo zavihaj navznoter - dobiš obliko rogljička ☝  Položi zvite rogljičke na pekač (pusti jim prostor, ker še precej narastejo) in jih pokrite pusti vzhajati še približno 20 minut. 

Segrej pečico na 180°C Premaži rogljičke s stepenim jajcem in peci približno 25 minut (da dobijo zlato rjavo skorjico) 


Ko so pečeni jih napolni z marmelado, čokolado ... po želji. 


Za slane rogljičke iz testa izpusti tisti 2 žlici sladkorja in limonino lupino. V nadev pa lahko daš zmešano paradižnikovo mezgo, narezano šunko in nariban sir (eno žličko v en rogljiček) - dobiš pica rogljičke.  ****************************************************************************************************************************************

Namig: rogljički so zelo primerni za zamrzovanje, vendar jih moraš zamrzniti pred drugim vzhajanjem - torej, ko imaš zvite trikotnike v obliko rogljička, takoj v skrinjo z njimi. Najprej na pladenj, da zamrzne vsak posebej, kasneje jih preloži v vrečko in zapri. Za peko prej zamrznjenih rogljičkov je postopek sledeč: rogljičke pusti na sobni temperaturi pokrite, da se odtalijo in ponovno vzhajajo - pečeš prav tako na 180° 25 minut. 

Recent Posts

See All
bottom of page