top of page

Preproste pet minutne rutine za dobro jutroKaj je za tebe empowerment - opolnomočenje (prav translate sem šla preverjat, če imamo lepšo slovensko besedo za ta angleški izraz)?


Samoopolnomočenje (self-empowerment) je prevzemanje nadzora nad tvojim življenjem, postavljanje ciljev, sprejemanje pozitivnih odločitev - zaupanje vase, v tvoje dobre in slabe strani - verjeti vase. To ni nujno nekaj, česar so te naučili, ali nekaj, kar so ti povedali - številne lastnosti so podobne samozavesti, vendar self-empowerment pomeni še en korak naprej. Spodaj je 12 petminutnih akcij, ki jih lahko vsak dan izvajaš, da ta self-empowerment okrepiš. Ena ura za novo rutino vsak dan? Ne vidim razloga, zakaj ne <3


5-minutne akcije za krepitev notranje moči


1. Uči se nove stvari


Če ti manjka zaupanja v svoje področje znanja - je najlažje, da se naučiš več. Izpopolnjevanje sebe krepi moč s povečano bazo znanja in tudi sposobnostjo učenja novih stvari. V času, v katerem

živimo, imamo ogromno srečo, da lahko s parimi kliki dostopamo do množice učnega gradiva - pet minut branja na dan je enostaven način za dosego tega, da se vsak dan naučimo nekaj novega!2. Govori prepričljivo


A kdaj opaziš, da govoriš hitreje, če je prisotna nervoza? Ali pa, če se jeziš? Se tvoj glas začne tresti? Zavestno upočasnjevanje in izgovarjanje besed ti ponuja več nadzora. Odstrani besede, kot je »samo« (samo to me moti, samo še to moram, samo malo boljše bi lahko ...), saj s tem zmanjšuješ to, kar želite doseči. Zavedaj se svoje moči in moči tega, kako in kaj govoriš.


3. Upoštevaj se


Vzemi si le pet minut na dan, da mirno sediš in razmisliš. Premisli o vseh stvareh, ki jih počneš - vse to so neverjetne stvari - ne samo velike stvari, tudi malenkosti so enako pomembne. Medtem, ko razmišljaš o vseh teh stvareh, si vzemi minuto in si priznaj trud, trdo delo, predanost, energijo in ljubezen, ki jih vlagaš v te stvari, ki jih počneš.


4. Pazi nase


Katero skrb zase opravljaš vsak dan? Skrb zase ni mesečno urejanje nohtov; skrb zase je vsakodnevna praksa, ko sebe postaviš na prvo mesto in napolniš svojo "skodelico sreče". S tem lahko potrdiš, da si vredna časa, ki ga vlagaš vase. Če to počneš vsak dan, v mislih krepiš vse tiste povezave, ki ti dajo vedeti, da si pomembna in vredna.


5. Ostani na svojem pasu - primerjanje je kradljivec lastne sreče.


Svet je v bistvu polje neskončnih možnosti. Vsi smo tukaj s svojim namenom in na svoji poti. Resnici na ljubo - edina stvar, ki omejuje naš uspeh in dosežek, je percepcija, ki jo imaš. Pravijo, da je primerjanje kradljivec lastne sreče - 100% drži! Primerjava tvojega začetka s ciljem nekoga drugega ne samo, da ne daje moči, ampak ne služi niti enemu namenu. Ostani na svojem pasu, drži se svoje poti in se osredotoči NASE in na napredek, ki ga dosegaš!6. Ne delaj ničesar


Bivamo v tako zasedeni družbi, da smo ves čas na poti, nenehno razmišljamo in nenehno nekaj načrtujemo. To močno pritiska na naš um, na naše misli, kar lahko močno poveča stres in preobremenitev. 5 minut na dan delaj NIČ, samo bodi.


Izklopi telefon, za pet minut umakni vse misli in se poveži s svojim telesom - kaj potrebuje tvoje telo? Kaj ti govori? Prilagajanje sebi in vedeti, kaj točno potrebuješ je pravi self-empowerment - dejanje opolnomočenja sebe!


7. Vprašaj se ‘zakaj se to dogaja ZAME’ in ne zakaj se to dogaja MENI


Ko se soočamo s težavno situacijo, naši možgani pogosto privzeto preskočijo na vprašanje "zakaj se to dogaja MENI !?" občutek obupa, frustracije in občutek, da so vsi proti tebi. Preveri, če lahko to misel preusmeriš v "zakaj se to dogaja ZAME?"

Preobrat te misli ti omogoča, da se osredotočaš na to, kaj dobiš z izkušnjo, namesto na tisto, kar izgubiš, postajaš bolj aktivna.


8. Sočutje do sebe


Običajno vidimo napake v tem, kar smo storili - kaj bi morali storiti, ali bi lahko storili, ali česar nismo povsem naredili, kot bi morali. To ne samo da odvrača, ampak tudi zmanjšuje napore, ki jih vlagaš. Razmisli o svojih dejanjih in opazuj, zakaj in kako si pomagala, krepila tiste povezave v tvojih mislih, ki ti pomagajo verjeti vase.


9. Ceni se


Kako pogosto čakaš na zunanjo potrditev? Da nekdo komentira kako super izgledaš? Ali pa, da tvoj partner opazi, da si naredila odlično delo in temeljito očistila bivalni prostor? Namesto da, da iščeš zunanjo potrditev, se ceni sama! Potrdi se sama! Med opravljanjem nalog si reci (naglas ali v mislih) "Super sem za ..." "Privoščila si bom ..."

Poudarek daj na lastno potrditev in pohvalo in ne na pohvalo s strani drugih.


10. Stoj pokonci


Ne le, da je to odlična stvar za tvojo držo - ima tudi nefizične učinke. Če stojiš pokonci, ramena nazaj in glavo pokonci, daješ vtis samozavesti. To pa čisto enostavno določa ton, kako nas vidijo drugi. Bolj, kot to počneš, bolj bo tvoj um to držo povezoval z opolnomočenjem.11. Glej se v ogledalo


Ali kdaj stojiš in se gledaš v ogledalo? Tako, res gledaš? Zelo pogosto le hitimo mimo, naredimo tisto, kar je nujno, da lahko nato nadaljujemo pot (pogledaš kako izgledaš, narediš make up in šibaš naprej). Vzemi si 5 minut vsak dan en teden, da se gledaš v ogledalu. Občuduj lepoto, opazuj svojo unikatnost. Če narediš še korak naprej, si povej: "Ljubim ..." "Žal mi je za ..." "Hvaležna sem za ..."


12. Večkrat reci NE


To se morda sliši protislovno - a pogosteje reci "ne". Ko te ljudje sprašujejo za stvari, usluge, delo, ... poslušaj svoje telo - ti telo daje občutke, da rečeš DA? Če ti jih ne, če se ti ne zdi prav - reci NE. Če rečete ne prošnjam drugih, ki ti ne ustrezajo, sebi rečeš da - to je pa izjemno opolnomočenje!


13. Ustavi kritični samogovor


Kaj ti govori notranji kritik? Ali govori tako kot z najboljšim prijateljem ali kot s sovražnikom?


Vsak dan imamo obilo misli - in velika večina jih je negativnih. Sploh se ne zavedamo, da večino časa razmišljamo negativno! Ozavesti svoj govor in bodi pozorna, ko se pojavi negativna ali kritična misel. Spremeni jo v nekaj pozitivnega, začni trenirati svoje misli, da boš več razmišljala pozitivno.


Katero od teh dejanj bi po tvojem mnenju lahko vključila v svoje življenje? Katera ti reče: "ja, točno to moram?

Ne pozabi, da za oblikovanje navade in rutine potrebuješ čas, ki pa ga najlažje dosežeš v 5-minutnih akcijah na dan. Začnite z eno novo akcijo, 5 minut na dan. Nadaljuj s to akcijo dokler ti ne pride v kri. Šele nato dodaj novo akcijo. Kmalu bodo tvoja jutra dopolnjena z negovalno in krepčilno rutino, ki ti bo delala dobro.


Objem, Helena
Recent Posts

See All

Comments


bottom of page