TORTA PAVLOVA

Updated: Feb 13, 2020

Moja najlepša in najljubša in najboljša in naj... No, res je naj! Sami presežki za to lepotičko. Strah in trepet začetnikov v peki ... Res vzame precej časa, ampak samo, če hočeš vse takoj in zdaj, ko si zamisliš.

Običajno je okrašena s stepeno smetano in svežim sadjem, kot so kivi, pasijonke ali jagode. Ostanki že okrašene torte se lahko shranijo v hladilniku preko noči, vendar skorja vpije vlago in izgubi svojo značilno hrustljavost - okus je še vedno božanski.Neokrašena tortna podlaga lahko čez noč ostane v pečici, da se popolnoma ohladi, kasneje pa nepredušno zaprta v primerni posodi lahko odstoji več dni. Pavla je v Avstraliji in na Novi Zelandiji izredno popularna kot sladica, pripravljena na Božič (tam je Božič sredi poletja). Pri nas (doma) je dobrodošla v vsakem letnem času. Ime sladice naj bi bilo povzeto po ruski balerini Anni Pavlovi. Torto sestavlja hrustljava beljakova skorjica, mehka sredica, ki spominja na marshmallow, veliko stepene smetane in svežega sadja. Sama priprava pavlove je enostavna.

Gremo delat!

PAVLOVA TORTA


Potrebuješ:

  • 6 beljakov

  • 330 g mletega sladkorja

  • 2 žlici kisa ali limoninega soka

  • 1 žlica koruznega škroba (Gustin)

  • 500 ml smetane za stepanje

  • 2 lončka malin (svežih ali zamrznjenih), 1 lonček borovnic, sadje po želji.

Postopek: 

Vklopi in segrej pečico na 150°C. V dovolj veliki posodi stepaj beljake do čvrstega snega. Počasi, žlico po žlico vmešaj mleti sladkor. Na visoki hitrosti mešaj približno 5 minut. 

Posebej v skodelici zmešaj kis/limonin sok in koruzni škrob (zadeva bo lepljiva in daje občutek, da ostajajo grudice - ignoriraj ta filing 😉) Še vedno se meša sneg in sladkor - zmanjšaj hitrost (ampak ne na čisto počasi) in vlivaj v maso mešanico iz koruznega škroba in kisa. Povečaj hitrost in mešaj še 2 minuti.  Pripravi si pekač in pek papir.  Nariši krog premera 20 cm in pek papir obrni na pekač (nočeš pojesti sledi svinčnika). 

Na pek papir (v sredino kroga) preloži beljakovo maso. Naj bo naloženo na debelo. Z žlico ali spatulo oblikuj maso v čim boljšo obliko narisanega kroga. Sredino "torte" pa malo potlači, da je približno 1 cm do 1.5 cm pod nivojem roba torte (da dobiš prostor za smetano, da ne bo stekla preko roba).  Položi pekač v ogreto pečico in zmanjšaj temperaturo na 120°C.  Peci 1 uro. 


Pusti pečico zaprto, da se torta popolnoma ohladi - no, to je ta del "hočem takoj in zdaj" - v nasprotnem primeru bo "spustila dušo" in bo nastal ploščat, zbit plošček. Pusti, da se ohladi. 


Čez par ur (v bistvu najbolje naslednji dan) pripravi stepeno smetano.  Tortno podlago loči od pek papirja (previdno, ker je zeeeeeelooooo krhka!!!) in jo preloži na lepo podlago, krožnik ...  Sredino torte nadevaj s sladko smetano in lepo zravnaj. Na vrh naloži sadje. Lahko še posuješ s sladkorjem v prahu. Razreži in postrezi. 

Voila! Helenine čarovnije. 

Recent Posts

See All

kifle

bagel

Ljubljana, Slovenia

©2017 by HELENINE ČAROVNIJE. Proudly created with Wix.com