top of page

NUMBER CAKE (najbolj trendna torta leta 2018)

Od konca lanskega leta jo vidim povsod. Instagram in Facebook, Pinterest in Google; povsod! Resnično fotogenična tortica, ki da občutek, da je priprava zahtevna in uspeh skrajno nedosegljiv.


IZZIV!


Najtežje je bilo najti vrsto podlage. Ne moreš uporabiti biskvita, ker je zaželjeno, da so robovi "živi" in ne nadrobljeni od rezanja z nožem. Prav tako mi je iz ožjega izbora odpadlo krhko piškotno testo - furija, kakršna sem, sem prepričana, da bi se številke zdrobile preden bi prva plast sploh prišla do tortne podlage. Ravno tako je iz konteksta ušlo listnato testo - roko na srce - na fotografiji bi najbrž izgledalo čudovito, ob rezanju pa ... če kdaj delaš domače kremšnite, veš da to ni nekaj najbolj enostavnega ... razrezati plast testa z ostrimi robovi, ohranjeno obliko in še brez packarije.

Torej - misija iskanja trdnih oblatov, hkrati pa še vedno dovolj krhkih, da bo torta dovolj sočna in se bo dala rezati.



... Mehki medenjaki ... testo se lepo naredi, razvaljaš in izrežeš obliko, porišeš in lahko takoj poješ. To bo to... Idealna podlaga za mojo tortico.


Delala sem številko 70. Številke so višine A4 lista in široke približno 6 cm - vzorce poišči na netu ("number printable template")



Za testo potrebuješ:

  • 430 g moke

  • 50 g kakava v prahu

  • 150 g sladkorja

  • 0,5 dcl mleka

  • 90 g masla ali masti sobne temperature

  • 80 g medu

  • 1 žlička sode bikarbone

  • 1 jajce


Postopek:


V segret med vmešaj sodo bikarono - dobiš kremni med.

V posodi zmešaj vse sestavine in zgneti testo. Zavij ga v prozorno folijo in odloži v hladilnik za vsaj pol ure.


Testo razdeli na 3 dele. Prvi del razvaljaj med dvema listoma peki papirja na debelino približno 0.5 cm, velikost pa A4 približno. Segrej pečico na 180 stopinj Celzija.

Izreži poljubno številko, črko, figuro in odstrani odvečne kose testa. Položi skupaj s peki papirjem na obrnjen pekač in peci približno 6 minut.




Ostanke testa pregneti v naslednji kos testa in ponovi postopek vsaj še 1x, oziroma 2x, če delaš dvojno številko. Pazi, da ti plasti pečenega testa ne počijo!


Pusti, da se ohladijo. Lahko jih pripraviš tudi kak dan vnaprej, le da jih moraš potem obtežiti in zaščititi s folijo, da ne izgubijo vlage.



Krema:

300 g ABC sira

500 g mascarpone sira

0,5 l sladke smetane

1 žlica vanilijeve esence

100 g sladkorja v prahu



Mešaj sladkor, mascarpone in ABC sir, dodaj vanilijo in med stalnim mešanjem postopno vlivaj še sladko smetano.


Kremo enakomerno nabrizgaj na pečene črke, številke, figure... z okroglim nastavkom na dresirni vrečki (premer 1 cm).

Na plast nabrizgane kreme položi drugo plast pečenega testa in ponovi postopek brizganja kreme.



Okrasi torto po želji. Pri okrasitvi s svežimi cvetovi stebelca zavij v folijo, da preprečiš stik s hrano - sploh, če gre za rože iz cvetličarn (pesticidi), dodaj makrone, čokolade, kokice, narezano sadje, perlice, ... ni meje in omejitve.



Naj odstoji preko noči, da se lažje reže.



Recent Posts

See All
bottom of page