top of page

Nova študija dokazuje, da bi morali piti več kave

Po zbujanju sredi noči ob 1., 4. uri zjutraj in velikem začetku dneva ob 5.30h (hvala, dragi otroci), smo trdno prepričani, da je kava nektar, ki so nam ga poslale višje sile.


Skodelica v prvih minutah jutra mi pomaga preživeti prvo uro dneva, medtem ko me bela kava dopoldne nasiti, da preživim do malice ali celo do kosila.Zato sem si oddahnila, ko sem opazila novo študijo, ki dokazuje, da je kava v resnici dobra zame. :)


Študija – ki so jo izvajali več kot desetletje in je vključevala 500.000 ljudi, tako da veste, da je reeeess obsežna – je pokazala, da imajo tisti, ki so uživali do tri kave na dan, 20 % manj možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja ali možgansko kap, v primerjavi s tistimi, ki sploh niso pili kave.


Ta slastna študija je bila objavljena v European Journal of Preventive Cardiology in je vključevala udeležence, ki so vsak dan pili različne količine kave.

22 % jih ni pilo kave, 56 % jih je spilo do tri skodelice, preostalih 22 % pa več kot tri skodelice na dan.


Rezultati študije so tudi pokazali, da je pri zmernih pivcih kave (tisti, ki so zaužili do tri skodelice na dan) manjša verjetnost za razvoj sladkorne bolezni v primerjavi z tistimi, ki ne pijejo kave.


Obstajajo tudi prejšnje študije, ki so pokazale druge zdravstvene koristi uživanja zmerne količine kave vsak dan. Sem spadajo nekatere vrste raka, demenca in Parkinsonova bolezen.


Koliko kave spiješ? Jo sploh piješ?

Jaz imam grozno navado, da si zjutraj skuham pol litra kave in jo vedno spijem v dveh rundah. Prvo skodelico zjutraj, vročo. Naslednjo pa mrzlo skozi dopoldne.

Zunaj pijem kavo z mlekom. Obožujem par milimetrov goste pene na kavi in ne maram kave z mrzlim mlekom.

Če kavo pijem po drugi uri popoldne, je velika verjetnost, da ne bom zaspala zvečer.In glede na vse tole, mislim, da si bom ravnokar natočila še eno skodelico...

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page