top of page

NEGA OBRAZA (DIY)

Pozimi smo izpostavljeni nenadnim temperaturnim nihanjem in suhemu zraku v prostorih. Pogosto je pomanjkanje sončne svetlobe, ker večina dela v zaprtih prostorih čez dan, ko se delo konča, pa je zunaj že tema. 

Ne glede na zunanje dejavnike pa je potrebno poskrbeti za našo kožo. Za osnovno nego je najbolj pomembno, da se izvaja dnevno, brez izjeme, saj jo le tako lahko ohranimo zdravo. Za čiščenje kože ne potrebujemo dragih čistilnih sredstev, nekaj jih lahko pripravimo kar iz sestavin iz domače shrambe, oziroma sestavin lokalnega porekla. 


1. OLIVNO OLJE 


Kar gre vase, gre lahko tudi nase. To še posebej velja za olivno olje. Če je le mogoče uporabljamo kvalitetna hladno stiskana olja, brez dodatkov. 

Za potrebe čiščenja kože si olje pripravimo v posebno stekleničko ali steklen kozarček s pokrovom, ki ga bomo hranile v kopalnici. Potrebujemo še kozmetične vatke. 

Po čiščenju z olivnim oljem obraz splaknemo s toplo vodo in nežno popivnamo z brisačo.


2. JABOLČNI KIS 

Jabolčni kis je taka super naravna stvar, ki učinkovito uravnava pH naše kože, s tem preprečuje izbruhe mozoljev, preventivno deluje proti zamašenim poram (tudi nastanku novih ogrcev), uravnava delovanje kože, da ta ni ne presuha in ne premastna. Jabolčni kis ima vrednost pH približno 5.5, kar je zelo idealen približek pH vrednosti človeške kože. 


Za pripravo naravnega tonika za obraz potrebuješ stekleničko, v kateri zmešaš 0,5 dcl jabolčnega kisa in 1 dcl vode (glede na to, da bo za kak teden zadostovalo za dnevno uporabo, predlagam, da uporabiš ali destilirano vodo ali pa prekuhano). 

Tonik uporabljaj na očiščenem obrazu, prav tako s kozmetično vatko. Po nanosu ne spiraj. Pusti, da se posuši in nato nadaljuj z običajno vlažilno nego. 


3. MED IN LIMONA

Slovenija je dežela čebel, zato resnično ne bi smelo biti problema najti kvalitetnega slovenskega medu. Za svojo kožo (tudi za prehrano) se resnično potrudi in izbiraj kvalitetne stvari. Mešanica medu in limone je naravno vlažilno in antiseptično sredstvo, hkrati tudi učinkovita pomirjujoča in čistilna kombinacija. Citronska kislina v limoni učinkovito odstrani škodljive bakterije na koži, encimi v limoninem soku pa razgradijo odmrle ostanke na povrhnjici. 

Med ima ravno tako naravni antibakterijski učinek, ki prepreči nastajanje aken in upočasnjuje staranje kože (to si res velja zapomniti). Med je zelo uporabno sredstvo, če iščeš nekaj, kar ti bo izenačilo polt. 

Za čistilno masko za obraz zmešaj: 

2 čajni žlički medu in 1 čajno žličko sveže stisnjenega limoninega soka. Mešanico segrej med prsti, nato pa v tankem sloju nanesi na obraz in vrat. Pusti 15 minut, da se maska na koži posuši. Nežno speri obraz z mlačno vodo. Poleg rednega čiščenja kože je pomembno tudi kaj daš vase, predvsem zadostne količine vode, da kožo ohranimo napeto tudi od znotraj. 


Se beremo!


* ta zapis je nastal v sodelovanju s Kozmetične storitve Felice

Recent Posts

See All

Kommentarer


bottom of page