top of page

NAVADNI KEKSI


Kakorkoli obračam, vedno se na koncu vrnem na čisto navadne kekse. Hitro narejeno testo, ki ga lahko uporabim tudi za  hitre linške piškote, če slučajno nimam mandljev.  Z modelčki se kekse lepo izrezuje, v pečici se ne napihnejo in ne spremenijo velikosti.  Primerni so tudi za vtiskanje vzorcev in napisov.  Super fina podlaga so za risanje s sladkornimi oblivi - npr. royal icing.  Dovolj dolgo zdržijo v kovinski škatli, da jih za Božič lahko prijateljem podariš v lepih papirnatih vrečkah.

*** limonina lupina ... Za uživanje je potrebno kupiti bio limone, ki imajo užitno lupino. Običajne limone (in ostali citrusi) v rinfuzi imajo lupino prepojeno s konzervansom in zato ni užitna - tiste raje porabi za čaj.

NAVADNI KEKSI 

Potrebuješ (za 3 običajne pladnje)

  • 500 g moke

  • 1/4 žličke pecilnega praška

  • 1 vanilin sladkor

  • 150 g sladkorja

  • 250 g masla

  • 1 jajce (L velikost)

  • naribana lupinica limone (pazi, da je na sadežu lupina užitna!)Postopek: 

Najprej dobro zmešaj moko, pecilni prašek, sladkor in  vanilin. Dodaj mehko maslo. Drobi (drgni) suhe sestavine in maslene koščke toliko časa, da dobiš drobtinice (to najbolj elegantno rešiš z multipraktikom).  Mrvicam dodaj naribano limonino lupino in jajce.  Gneti toliko časa, da se lepo poveže v gladko testo (tudi, če se ti trga in lepi, vztrajaj - ne dodajaj moke).  Testo zavij v prozorno folijo in shrani v hladilnik - za par ur, lahko čez noč, ali dve, ali tri.  Hladno testo razvaljaj (previdno) na pomokani površini ali med dvema papirjema za peko. Približno pol ure prej lahko vzameš testo iz hladilnika - ne sme pa biti mehko.  Segrej pečico na 180°C. Izreži kekse in polagaj na pladenj, obložen s papirjem za peko. Peci 10 minut.  Voila, Helenine čarovnije!

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page