top of page

NAJBOLJŠE TESTO ZA PICO

Najboljše testo za pico je zelo zelo zgneteno in veliko počiva. Če je le mogoče testo naredi en dan prej, da se uleže in do konca vzhaja. Iz 1kg moke nastanejo 4 velike pice.


Če ne potrebuješ vsega testa naenkrat, predlagam da narediš hlebčke. Te pa zamrzneš - najprej na pek papirju, zmrznjene pa potem lahko daš v vrečko (da imaš vse v eni vrečki, pa da se ne združijo). Zamrznjene uporabiš tako, da jih odtajaš počasi, na sobni temperaturi, npr. če položiš zmrznjeno testo na pult zjutraj, ko se odpraviš od doma, bo nared ravno, ko se vrneš popoldne nazaj domov.


Recept za testo


Sestavine:

  • 1 kg moke (Mlin Felix),

  • 1 kocka kvasa,

  • žlička sladkorja,

  • žlica soli,

  • 5 dcl mlačne vode,

  • 2 žlici olivnega olja


Postopek:

Kocko kvasa raztopi v 1 dcl mlačne vode in dodaj še žličko sladkorja.

V veliko posodo, ki bo kasneje primerna tudi za vzhajanje testa, natresi moko, ob robu posuj sol in jo zasuj z moko. Na sredini naredi luknjo in vanjo vlij kvasni nastavek, prilij še mlačno vodo, premešaj. Polij še olivno olje. Gneti testo vsaj 10 minut. Dlje in močneje ga gneteš, boljše bo. --> lahko zaposliš tudi robota.


Pregneteno testo rahlo pomokaj in pusti vzhajati vsaj 45 minut, lahko tudi 1 uro.

Še enkrat fino pregneti in še enkrat pusti vzhajati vsaj 45 minut.Tako vzhajano testo razdeli na 4 dele in oblikuj hlebčke ***.


Razvaljaj v obliko kroga in si z dlanmi pomagaj, da ustvariš višji rob.

Nadevaj po okusu. Mi smo za klasiko: paradižnikova omaka, začinjena z origanom, šunka in veliko sira.


Pečeš 10 - 12 minut na 215 stopinj C na spodnjem vodilu.


*** na tem mestu tiste hlebčke, ki ti ostanejo odloži v skrinjo, na peki papir, na ravno površino, da jih kasneje lahko zlahka odlepiš in shraniš v plastično vrečko ali posodico.

Dober tek!Recent Posts

See All

Comentarii


bottom of page