top of page

LINŠKI PIŠKOTI

December je. Letos sem ga pa po dolgem času komaj čakala. Prva stvar zjutraj, ki sem jo naredila, je bila obešanje venčka na zunanjo stran vhodnih vrat!  Jutri bomo postavili smrekico in obesili vse lučke, ki sem jih uspela nabrati čez leto.  Sva se z najmlajšim zjutraj pogovarjala o dobrih možeh, pa me je vprašal, če je Božiček nesmrten. Sem mu rekla, da je najbrž res, ampak le, če verjameš vanj. Odgovoril mi je, da bo vedno verjel v Božička, da bo vedno dobival darila in bi Božiček ostal nesmrten. 💙 Decembra se moja kuhinja običajno spremeni v dišeči kaos, s kupi piškotov, kovinskih škatel in okrasnega papirja. 

Prvi so letos na vrsti: 

LINŠKI PIŠKOTI


Za približno 6 pekačev kvalitetnih piškotov potrebuješ:


- 700 g presejane moke - 1 žličko pecilnega praška - 2 ščepca soli - 400 g na kocke narezanega mrzlega masla - 300 g sladkorja,  - 100 g mletih mandljev - 1,5 dcl smetane za kuhanje - 3 rumenjake - 2 žlici ruma Za sestavljanje:  - par žlic domače marmelade - sladkor v prahu za posip

Moko, sladkor, sol, pecilni prašek in mandlje premešaj (jaz jih premešam v multipraktiku) in jim dodaj na kocke narezano maslo - čim hitreje zdrobi (spet - jaz to delam z multipraktikom), da dobiš mešanico, podobno vlažni mivki (struktura fine ribane kaše - za primerjavo). Dodaj smetano, rum in rumenjake. Hitro vmesi testo, da se maslo ne začne preveč topiti. Oblikuj v kvader in odloži v hladilnik za približno 2 uri.  Segrej pečico na 180°C. Razvaljaj testo (cca 5 mm debeline) in izreži poljubne oblike. Vsakemu drugemu izreži še sredino, da se bo ob sestavljanju videla marmelada. 

Na en pekač, obložen s papirjem za peko, polagaj enake piškote (npr. tiste z luknjo v sredini), ker je od približno enake velikosti odvisna uspešna peka (beri: da se eni ne zažgejo, drugi pa so na pol surovi). Peci 10 minut na 180°C. 

Ko se ohladijo, jih sestavi: Vzemi 1 poln piškot (brez luknje v sredini), na sredino naloži majhno žličko marmelade in nanj položi piškot z luknjo. Potrosi s sladkorjem v prahu.  V kovinski škatli bi hipotetično lahko zdržali cel mesec, ampak dvomim - pri nas že do škatle težko pridejo. Voila  - Helenine čarovnije! 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page