top of page

LIMONINA KREMA (LEMON CURD)


Vonj limone obožujem, spremlja me tako v prehrani, kot tudi v kozmetiki.

V drogerijah vedno iščem vonje citrusov, predvsem limon in limet.Zadnje počitnice smo preživeli na otoku Rabu, kjer sem opazila nemalo mandarinovcev in limonovcev. Sezona zorenja je na vrhuncu.

Če imaš možnost dobiti domače, neškropljene limone, ti predlagam, da si narediš zalogo naribane lupinice! V praznični peki ti bo prišla zelo prav.


V duhu (vonju) citrusov ti danes predlagam izdelavo limonine kreme, ki jo lahko uporabiš samostojno, lahko pa iz nje pripraviš odlične limonine sirčkove tortice, limonino pito ...LIMONINA KREMA


Za dva kozarčka kreme potrebuješ:

  • 2 neškropljene limone

  • 3 rumenjake

  • 50 g masla

  • 50 g sladkorja

  • 275 ml hladne vode

  • 30 g koruznega škroba (Gustin)
Priprava:


Limone operi in osuši. Ostrgaj lupinico (pazi le, da ne strgaš bele skorje - tista je grenka) in jo shrani.

Stisni sok iz vseh treh limon in ga ravno tako shrani.

Loči rumenjake in beljake. Beljake shrani v hladilnik (lahko narediš pavlovo).


V skodelici zmešaj sladkor in koruzni škrob (kot puding) in od tistih 275 ml vode vlij par žlic, da dobiš pasto. Primešaj še limonin sok.


Naribano lupinico skupaj s preostalo vodo segrej na srednji temperaturi. Primešaj pasto iz skodelice in začni veselo mešati (od sedaj dalje ne smeš stran od posode! ker se krema lahko zažge). Mešaš dokler se ne zgosti, vendar krema ne sme vreti!V zgoščeno kremo počasi vmešaj kocke masla; eno po eno, da se res dobro vmeša.

Nato vmešaj še rumenjake.


Vrni posodo nazaj na štedilnik; segrevaj in mešaj še minuto, nato pa vse skupaj odstavi in pusti, da se malo ohladi. Prelij v čiste kozarce in ohlajeno dobro zapri. Kremo lahko hraniš v hladilniku do 2 tedna.
Recent Posts

See All

Comments


bottom of page