top of page

KRUH (SOURDOUGH)

Že nekaj časa se mučim in poskušam vzgojiti droži. Pa mi nekako ne gre - štartam dobro, potem mi pa vmes nekje zmanjka in revež umre.

Ker pa ne obupam zlahka, sem v preteklosti že uspešno naredila kruh s kvasno vodo (recept), delam tudi navaden bel kruh (recept) in kruh s sirotko (recept). Lahko rečemo, da kruh rada pečem in vedno iščem nekaj novega.

Ta peka z drožmi me res matra ...

Zdaj sem pogruntala sistem, kako naredim starter (z malo pomoči dobrih bakterij), ki ga lahko uporabljam več dni in ob dodatnem hranjenju (kot droži) lahko traja večno.Preden začneva zares pa še tole:

Starter si pripravi vsaj 2 dni vnaprej, obvezno ga redno mešaj!

Če ne najdeš pravega domačega jogurta, v starter dodaj 1 žličko kvasa, da se bo starter aktiviral.


KRUH (SOURDOUGH) IZ FERMENTIRANEGA TESTA


Starter (naredili ga bomo več - bo za par hlebčkov)


Sestavine:

  • 150 g polnozrnate ali pirine moke

  • 150 g krušne moke

  • 450 ml vode

  • 50 g domačega jogurta

  • 2 žlički sladkorja


Zmešaj vse sestavine v večjo skledo. Pokrij s folijo in pusti na sobni temperaturi vsaj 2 dni. Zmes dobro premešaj vsake 12 ur (z leseno kuhalnico, ne s kovino).

Mešanica je pripravljena, ko naraste in ima na površini mehurčke.


sourdough baking, droži, peka z drožmi, starter, kruh, kislo testo, helenine čarovnije, krušna moka, jogurt, testo z jogurtom, sourdougmania, dober kruh, recept za kruh

Kruh


Sestavine za pol kg hlebček:

  • pol žlice soli

  • 120 g tople vode

  • 100 g starterja

  • 200 g krušne moke

  • 50 g pirine moke ali polnozrnate


Priprava:

V kozarcu s toplo vodo raztopi sol.

V skledo mikserja daj obe moki, ju dobro premešaj in dodaj vodo s soljo. S kavljem mešaj 5 minut.


V mešanico vmešaj starter in mešaj 10 minut, da dobiš popolnoma gladko in elastično testo.


Z mokrimi rokami preloži testo v čisto posodo.

Pokrij s folijo in pusti, da na sobni temperaturi vzhaja vsaj 4-6 ur.


Vzhajano testo zvrni na pomokan pult in ga 10 minut pusti, da počiva.


Testo preloži v dobro pomokano košaro za vzhajanje (ali pa skledo, ki jo obložiš z dobro pomokanim servetom). Pusti, da še enkrat vzhaja na dvojni volumen.


sourdough baking, droži, peka z drožmi, starter, kruh, kislo testo, helenine čarovnije, krušna moka, jogurt, testo z jogurtom, sourdougmania, dober kruh, recept za kruh

Segrej pečico na 240 stopinj C.

Testo iz košare zvrni na peki papir in ga daj v litoželezno posodo s pokrovom (kakršna koli posoda s pokrovom, ki prenese toliko temperature bo ok). Naredi par rezov na površini testa in pokrij s pokrovom.

Peci 20 minut pokrito na 240 stopinj, odkrij posodo in peci na 240 stopinj še 10 minut, nato zmanjšaj na 220 stopinj in peci še 10 minut.


Posodo s pečenim kruhom odstrani iz pečice in ga pusti v posodi še cca 10 minut, nato pa kruh prestavi na rešetko in ga pusti 1 uro, da se popolnoma ohladi.


Skorjica bo hrustljava, sredica pa mehka in elastična.


sourdough baking, droži, peka z drožmi, starter, kruh, kislo testo, helenine čarovnije, krušna moka, jogurt, testo z jogurtom, sourdougmania, dober kruh, recept za kruh, sredica, mehka sredica, hrustljava skorjica, kruh s hrustljavo skorjico, pečem doma, kuham doma, karantena, kruh, covid-19, corona virus

Dober tek!

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page