top of page

KOSI OBLAČIL, KI NE SMEJO BITI V TVOJI OMARI

Poznamo zapise, ko nas učijo kaj je NUJNO, da nam visi v omari, kaj moramo NUJNO kupovati to sezono, kaj NUJNO ne sme manjkati ...


Kaj pa obratno? Česa pa ne smem imeti v omari?


Danes prispevam en zapis, ki se ga drži, če hočeš imeti mir zjutraj, ko se oblačiš :D - seveda je omaro potrebno tudi pospraviti in obleke primerno zložiti, ampak to je že druga zgodba.


V omari NE SMEM imeti:


ODVEČNO SODNJE PERILO in NOGAVICE

Sem spada neudobno perilo, tako z neudobnim krojem, premajhno spodnje perilo, modrčki, ki so doživeli boljše čase (prav tako premajhni, preveliki, z raztegnjenimi naramnicami, in bognedaj strgane, iz katerih je pokukala kost!) ... Prav tako mora stran staro spodnje perilo, ki je izprano, brez prvotne oblike, poškodovano.

Nogavice, ki so v ločitvenem postopku več kot 2 žehti, po vsej verjetnosti ne bodo več našle svojega para - stran z njimi. Prav tako s prevečkrat posušenimi, natrganimi, brez močne elastike ... stran z njimi.


Navlaka spodnjega perila (kar to dejansko postane) nam povzroča zmedo in slabo voljo vsakič, ko odpremo predal in začnemo brskati za ustreznim. Je res?


PREVEČ "ZA DOMA BO ŠE DOBRO" OBLEK

OJOJ!!! Ne rečem, nič ni narobe, če imamo za doma udobna oblačila, ki se razlikujejo od tistih, ki jih nosimo "za ven", problem nastane, ko imamo v omari preveč takih oblačil. Na primer 5 spodnjih delov trenirk, od tega troje z luknjami in elastiko, ki je le še beden spomin tega, 6 razvlečenih in popackanih puloverjev, v resnici pa nosimo enega kapucarja ali jopico, poleg tega pa še 15 reklamnih majic, ki jih NIKOLI nihče niti ne dvigne iz police.

Veš kaj mislim, a ne? Ni slabo imeti oblek za doma, ki jih dejansko nosiš, slabo je, da ti prostor v omari zasedajo obleke, ki jih nočeš, ne nosiš in jih imaš samo zato ker ...

KIČAST NAKIT, CENENE TORBICE IN CENENI ŠALI

Po vsej verjetnosti gre za poceni kose iz trgovin z instant modo, ki se menja na 14 dni. Iz trendnih in težkih, a še vedno poceni zimskih k

osih, nam ostane zelo malo stvari, ki jih lahko uporabimo v naslednjih sezonah. Ravno tako je s poceni torbicami. Takoj, ko se začnejo materiali trgati in lupiti na šivih in pokati na ročajih, je čas za menjavo. Šali ravno tako, ko nehajo biti aktualni, oziroma jih težko prenesemo v naslednje sezone, ali pa se nam enostavno začnejo kopičiti, je čas, da a) razveselimo prijateljice, b) napolnimo vreče za smeti.


KOMPLETI ZA ŠPORT, ki jih ne nosimo


Nihče, ki ni obsedeni fitnes navdušenec ali model na instagramu za blagovno znamko športne prehrane, ne potrebuje več kot 3 kose športnih modrčkov, pajkic in majic.

Če šport treniraš zelo zelo aktivno to pravilo ne velja v celoti.

Še vedno pa velja, v vsakem primeru, da ponošene in pošvedrane superge nimajo več kaj delati v omari, razen, če jih nimaš na posebnem stojalu, ker si v njih prvič premagal ultramaraton.

Vsi premajhni, preveliki, prevečkrat oprani - ven iz omare.



OBLEKE IN ČEVLJI, KI BOLIJO


Hlače, ki se ob sedenju urežejo v pasu, tiščijo na bočnih kosteh, stiskajo v stegnih, ... srajce, ki vežejo v rokah, se jim gumbi odpirajo, ko malo bolj zamahnete z rokami, ... Puloverji, ki pikajo ...

Čevlji, ki so zjutraj še uredu, po treh urah pa že tako močno tiščijo, da bi po mestu raje hodili peš,... čevlji s peto, ki so udobni samo, če sediš popolnoma pri miru ...

Sem pašejo tudi tisti kosi: "kaj pa če se zredim" in "100% shujšam do (prepustim izbiro časovnega obdobja), takrat mi bo pa tole prav".

Za lepoto nam ni nujno tako zelo trpeti. Obstajajo udobnejše alternative. Vse obleke in vso obutev premišljeno kupujte, da se izognete takim težavam. Kose, ki niso udobni pa prodajte, podarite ali zavrzite (odvisno od ohranjenosti).


POZABLJENE OBLEKE

Sem spadajo obleke, ki jih že doooolgo nismo oblekli (reciva 1 leto ali več (!)). Res posebne kose zapakiraj in pospravi na varno, ostale podari, prodaj ali zavrzi. Nima smisla, da delajo gužvo v omari, res ne.


OBLEKE NA KATERE SMO ČUSTVENO NAVEZANI

Obleka od prvega šolskega dne, pa od prvega obhajila, od birme, pa obleka iz prvega zmenka, maturantska obleka, ... Nimajo kaj delati v omari ... Varno jih zapakiraj in shrani drugam.


Sem spadajo tudi vse obleke za posebne priložnosti, ki smo jih oblekli le enkrat, gužvo pa delajo že 10 let.

V današnjih časih obstajajo tudi izposojevalnice oblačil za posebne priložnosti.

Za naslednjo posebno priložnost ti predlagam MJZ fashion, Brigito Potočki (klik na link)



OBLEKE V OMARI, KI SO ŠE VEDNO OPREMLJENE Z ETIKETAMI

Športno nakupovanje, nakupovanje zaradi čustvenih

impulzov ali pa samo za preganjanje dolgčasa, nam prav tako lahko prinese gnečo v omaro. Če imajo obleke v tvoji omari še vedno obešene trgovinske etikete s ceno, jih zagotovo ne nosiš, ravno tako ti najbrž ne pomenijo prav veliko. Teh oblek se je najbrž zelo težko znebiti iz omare, ker so kosi novi, jih bomo mogoče kdaj oblekli, so tam za vsak slučaj ... To mora ven iz omare.








Ni moj namen, da ti spraznim omaro, niti da se znebiš vseh kosov.

Hočem te naučiti kateri kosi si resnično zaslužijo prostor v omari, ki jo odpiramo vsak dan.

Kose oblačil kupuj premišljeno, načrtuj nakupe oblačil in jih ne opravljaj zaradi potrebe, da si moraš pač nekaj kupiti.

Ustvari si svoj stil - stil ni vezan na modo.

Naredi si trajnostno garderobo, ki ti bo služila več let, ne samo 3 sezone.


Se strinjaš?



Recent Posts

See All
bottom of page