top of page

KAKO SHRANITI RAVNO PRAV ZRELE AVOKADE

Obožujem avokado. V solati, v namazih, v sladicah... na žlico ... Najljubši mi je vrste Hass, tisti mali temnejši, s čvrsto lupino. Zelenih z gladko lupino nikoli ne kupim, ker se mi ne da čakati kdaj bo zrel.Avokado je sadež, ki zraste na drevesu, ki mu rečemo avokadovec (lat. persea americana). Zrel sadež je bogat z vlakninami, kalijem (vsebuje ga več kot banane), vitaminom C, vitaminom E, K, D in vitamini B5 in B6. Poleg teh vsebuje še različne elemente v sledovih: baker, cink, riboflavin, niacin, magnezij ...


vir: internet

Zelo ugodno vpliva na zdravje tudi zaradi visoke vsebnosti zdravih maščob.

Uživanje avokada lahko vpliva na znižanje slabega holesterola in zmanjšanje trigliceridov v krvi.

Avokado vsebuje obilo antioksidantov, ki dokazano upočasnjujejo sataranje človeškega telesa, med drugim tudi elementa karotenoidni lutein in zeaksantin, ki sta izjemno pomembna elementa pri ohranjanju zdravih oči; zmenjševala naj bi možnost nastanka sive mrene in starostne okvare mrežnice.

Ravno tako avokado pomaga omiliti težave pri osteoartritisu.


Struktura sadeža je bogata, kremasta, mastna. Okus pa nevsiljiv, precej nevtralen in zato odličen za komponiranje v prehrano, ki jo poznamo.

Ko kupuješ avokado, ga ne stiskaj!

Na zraku meso avokada porjavi, oksidira, zato ga je najbolje premazati z limoninim sokom, če sadeža ne porabimo takoj.

Ravno tako je slabost, da so zelo hitro preveč zreli in tako postanejo neuporabni.Kako pa shraniti avokade, da ohranijo teksturo in svežino?


Z zamrzovanjem!


Naboljši sosed je imel prejšnji teden skoraj neverjetno akcijo - 2 "ready to eat" avokada za ceno 0.99 EUR. Kupila sem 3 zavojčke in upala, da so vsi ravno prav zreli.


Ko kupuješ avokado, ga ne stiskaj!

Tam počrni in začne propadati, ter je zato popolnoma neuporaben, če ne zate, pa za tistega, ki bo sadež kupil.Kako pripraviti avokade na zamrzovanje?


Najprej prereži avokado na pol in odstrani koščico. Za zamrzovanje uporabi le res najlepše in zrele sadeže.


Polovice avokada zloži v vrečko tako, da z mesom leži na površini. Iz vrečke iztisni zrak (lahko s strojčkom za vakuumiranje, lahko s slamico) in dobro zapri.Zamrznjeni sadeži so v skrinji lahko do 6 mesecev.


Ko si želiš avokado porabiti, ga odtajaj pri sobni temperaturi tako, da ga položiš na papirnato brisačo s stranjo, kjer je meso in ne lupina, da brisačka lahko vpije odvečno vlago.Ko se sadež odtaja, ga lahko uporabiš enako kot svežega, ker zaradi velike vsebnosti maščob ne izgublja na kvaliteti niti po zamrzovanju.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page