top of page

KAJ MORAŠ STORITI VSAJ ENKRAT NA MESEC




Planiraj cilje. 

Naj bodo to cilji na službenem področju, v šoli, doma. Če si cilje napišeš, je večja verjetnost, da jih dosežeš. 

Sprazni torbe

Torbice, nahrbtniki, torbe za telovadbo ... povsod se nabere navlaka, vendar jis ponavadi prepogosto uporabljamo in jih zato ne pospravljamo dovolj redno. Dovolj je, da enkrat na mesec streseš vsebino na ravno površino (postelja, miza) in odstraniš papirčke, sponke, pisala, opremo ..., ki jih ne potrebuješ. 

Zbriši fotografije

Enkrat na mesec si vzemi čas in preglej vse fotografije na telefonu. Preceni katere so vredne, da jih obdržiš, ostale zbriši. Naroči tiskanje tistih, ki so ti resnično pomembne in te spominjajo na lepe trenutke, ob ogledu pa občutiš srečo.

Razbremeni računalnik 

Počisti namizje, sprazni download folder, preglej zaznamke v internetnem brskalniku ... Poskrbi pa za backup pomembnih stvari, da ne pride do neželjene izgube podatkov. 

Načrtuj čas zase

Ni ti potrebno biti v stalni stiski s časom. Planiraj čas za družino, planiraj čas za kavo s prijatelji, organiziraj si čas samo zase, da se umiriš in odpočiješ (pol ure na dan je super). Takrat odklopi vse ostalo. 

Preglej shrambo in hladilnik 

V shrambi se običajno nahaja suha hrana in konzervirani izdelki. Običajno gre za mesta v domu z visoko frekvenco obiska. Če jih nimamo pod nadzorom sproti, hitro izgubimo red. Zato vsaj enkrat na mesec preglej vsak izdelek posebej, sortiraj po smiselnem redu, naredi načrt, kako hitreje porabiti izdelke, ki so v shrambi / hladilniku že dlje časa, zavrzi morebitno pokvarjeno hrano, podari kar ne misliš uporabiti in ti le zavzema prostor, prebriši vse police in zloži izdelke nazaj. 

Organiziraj mesečni proračun 

V Excellu je predloga, ki ti lahko koristi, če tega še ne počneš. Imeti kontrolo nad svojimi financami je ključnega pomena, če si želiš mirnega in organiziranega življenja. 

Zapisuj si vse prihodke, načrtuj odhodke (najprej položnice, krediti,...), od ostanka nameni del za nakup goriva / mesečne karte za prevoz, odmeri znesek za nakup hrane (sproti si piši listke kaj potrebuješ, v trgovino hodi enkrat tedensko ali redkeje). Če ti kaj ostane, razmisli koliko lahko prihraniš. Načrtuj in dobro premisli vsak nakup (tudi majice za 5 EUR), če stvar resnično potrebuješ in ti bo resnično koristila. 

Sprazni poštni predal 

Idealno bi bilo, da to počneš sproti, dnevno. Pošto imamo najbrž že vsi na telefonih, zato je vedno z nami in to opravilo lahko narediš kadarkoli. Vsi vemo kako je s poštnimi predali; nekam se vpišeš, ker so te ujeli na "ugodnost", "bonus", "zanimivo temo" ..., potem pa ti reklamna sporočila mašijo poštni predal. Enako je z naročninami na YouTube kanale - močno priporočam, da odjaviš obveščanje po pošti. 

Označi si pomembno pošto, ko zaključiš in urediš vse v zvezi z njo, jo izbriši. Ostalo brez milosti zbriši. 

Uredi garderobo 

Operi, zlikaj in zloži vse obleke, ki ti kjerkoli ležijo. Preglej omaro, kje se dela nered, pospravi in zloži obleke. Odstrani poškodovane obleke in tiste, ki so sezonske (pozimi ne potrebuješ poletnih oblek v omari, ravno tako ne volnenega plašča sredi poletja).

Povej mi, kako ti uspeva. 

Se beremo! 

Recent Posts

See All
bottom of page