top of page

HRUSTLJAVI PEČENI FALAFLI

A ni to za crknit smešna beseda? Praviloma se te zadevice cvrejo v olju, meni a čiščenje okrog plate in po pultu po končanem opravilu ne diši preveč... Če se v pečici lahko spečejo zrezki, se bodo spekli tudi falafli!

falafel za večerjo

Enkrat pred leti sem jih že mislila narediti - ne da bi jih kjerkoli prej probala - totalna polomija, zraven pa sem uničila skoraj nov palični mešalnik ...

Tedenska nabava hrane me je izbezala iz moje "cone udobja doma", kjer sem v eni veliiki trgovini v BTC, v enem od hladilnikov z vegi prehrano našla falafle; v bistvu 8 majhnih, za moj okus prepečenih, predragih in postanih kroglic.


... ampak je na škatlici pisalo NENI :D, tako pa mene moja draga mati kliče že celo moje življenje, no in zato so šle kroglice z menoj domov.

Okus? blah ... žaganje ... pogrete so malenkost manj žagovnate

Sočnost? ne duha, ne sluha

Kompaktnost? ravno toliko, da se drži skupaj

Ampak s tahinijem so bile pa za silo užitne, pa s skledo solate zraven seveda.


Jaz pa ne bi bila jaz, če ne bi poskusila narediti boljše ...


iiiiiiiin?????


VENI, VIDI, VICI!

Ha, moje so boljše!




HRUSTLJAVO ZAPEČENI FALAFLI (VEGANSKI)


sestavine za falafel

  • 500 g odcejene čičerike (2 konzervi po 400g)

  • 6 strokov česna

  • 1 manjša bela čebula

  • 1 pest nasekljanih listov peteršilja

  • 1 žlica ostre moke

  • 1 žlička soli

  • 1 žlička mletega koriandra

  • 1 žlička kurkume

  • pol žličke garam masale

  • pol žličke čilija v prahu

  • pol žličke belega popra


Segrej pečico na 190 stopinj Celzija.

Vse sestavine fino zmelji v multipraktiku - vmes popravljaj maso (podrzaj jo s stene strojčka, premešaj ...), ker je gosta.


Ko dobiš res dobro zmleto maso, naredi enakomerno velike "polpetke" - lahko si pomagaš z žlico za sladoled (za količino mase).

Falafle polagaj na pekač, ki je obložen s peki papirjem.


falafli pred peko

Peci 25 minut na eni strani, 20 minut na drugi strani.


Zadeva je resnično okusna že sama po sebi - začimbe poskrbijo za pikantnost, vendar sem jaz dodala zraven še žličko tahinija in žličko (ma, kaj žličko, je bila kar ornk žlica) humusa, poleg pa še zelena solata s koruzo, začinjena s prekmurskim domačim bučnim oljem (sošolka iz faksa - hvala ti, ker ste pridni <3 ).


Kar ne poješ v prvi rundi, lahko shraniš za kosila čez teden - ob obroku jih pogrej.


Ker ne vsebuje maščob (ker je pač pečeno v pečici, na pek papirju), je to obrok, ki je poln vlaknin in ima zelo zelo malo kalorij.






***Fun fact: Čičerika je lešnikom podobnega okusa in gladke strukture. Čičerika je zelo dober vir osnovnih hranil, železa, folne kisline, fosforja, beljakovin in vlaknin z nizko vsebnostjo kalorij in skoraj brez maščob. Lahko jo uživamo celo leto. Ravno tako je vir vlaknin, ki znižujejo ravni holesterola, poleg tega pa ima visoko vsebnost vlaknin, ki preprečujejo hiter prehod sladkorja v kri.

Poleg vsebnosti počasi razgradljivih ogljikovih hidratov, ki preprečujejo hiter prehod sladkorja v kri, pospešuje tvorbo železa in magnezija. Ima nizko vsebnost maščob, večina od njih je polinasičenih. Vsebnost hranil pri v različnih sortah različna, posebej velja to za vsebnost vlaknin, ki je večja pri manjših, temnih sortah.

Čičerika ne vsebuje toksina, ki lahko prispeva k pojavu latirizma.


100 gramov zrele in kuhane čičerike vsebuje 164 kalorij; vsebuje 2,6 g maščob, od tega 0,27 g nasičenih, 7,6 g vlaknin, 8,9 g beljakovin in nekatera druga nujno potrebna hranila.


namaz iz čičerike - humus

UŽIVAJ!!!!


Recent Posts

See All
bottom of page