top of page

FRIGANI LIGNJI

Kakšne so možnosti v življenju, da te povozi avtobus?

Kakšne, da si naenkrat zlomiš obe roki?

Kaj pa, da se sredi morja na čolnu usedeš na oso?


Najbrž nikakve! Ampak jaz sem obkljukala že vse 😊 😊 😊 – to zadnjo par dni nazaj in še vedno ne morem verjeti, da sem jo spregledala …


Dopust letos je res carski. Fanta sta že tako velika, da bi na plaži lahko brala tudi enciklopedije, če bi se mi ljubilo. V bistvu čakam trenutek, ko bosta napakirala brisače in šla sama do plaže – sicer mislim, da to še ne bo kmalu, ker se jima ne ljubi toliko hoditi.


Po julijski zelo slabi izkušnji v eni od gostilnic v Kamporju, sva se odločila, da bomo lignje jedli samo še doma. Ledo in Patagonia mi ne dišijo preveč, zato sva se ponovno odločila za obisk tržnice, ki ponuja res odličen nabor rib in ostalih morskih prebivalcev.

Po podrobnem pogovoru o načinu ribarjenja profesionalnih ribičev se pogovorimo še o lignjih.

Lignje se lovi pozimi, ko je voda hladna -> to me je naučil že moj mož. Ta zaloga iz tržnice je pa vsak dan sveža, ker zimski ulov sproti odtajajo – le toliko kolikor se proda v enem dopoldnevu, kar je v bistvu velika prednost, ker so sveži lignji načeloma trdi in žilavi in jih je priporočljivo pred uporabo vsaj za par ur zamrzniti.


Kupiva za 40 KN lignjev – ¾ kilograma neočiščenih dobiva za ta denar.




ČIŠČENJE LIGNJEV

Torej – za mehke lignje je najboljše, da kupimo ali zamrznjene ali pa odtajane iz ribarnice.

Ligenj je sestavljen z dveh večjih delov – glave z lovkami in trupa. Najprej je potrebno odstraniti drobovino – primeš z eno roko za lovke, z drugo držiš trup. Lovke z glavo nežno izpuli z drobovjem vred iz trupa – gre precej zlahka, le občutek je potrebno najti. V trupu se nahaja še prozorna »kost«, ki jo najlažje odstraniš tako, da trup primeš z obema rokama in narediš gib, kot bi hotel obrniti nogavico. Takrat bo kost pogledala ven iz trupa, lahko jo primeš in izpuliš. Morebiten ostanek vsebine iz trupa le iztisni (kot zobno pasto) in že lahko narežeš na kolobarje.



Lovke od glave odreži pod očmi. Na sredini med lovkami ti ostane še ena trda kroglica – lignjeva usta, ki jih ravno tako z lahkoto odstraniš.




Odcedi odvečno tekočino.


FRIGANJE LIGNJEV


Potrebuješ:

  • Na kolobarje narezane očiščene lignje

  • Koruzno moko

  • Vrečko

  • Cedilo

  • Olje za cvrtje

  • Sol

Najlažje paniraš lignje v vrečki – najmanj umazano je. V vrečko nasuj koruzno moko in vanjo stresi kolobarje lignjev in lovke.



Vrečko parkrat pregneti, da so vsi lignji obloženi z moko.

Stresi na kuhinjsko cedilo in tako odstrani odvečno moko – odvečna moka bi se lahko v olju zažgala in ti pokvarila rezultat.


V dobro segreto olje – pazi, da ga ni premalo, ker morajo lignji plavati v olju, da dobimo hrustljave obročke – vloži dve pesti lignjev naenkrat. Tako temperatura olja ne bo prehitro padla, rezultat bodo ocvrti in hrustljavi lignji in ne kuhani in pacasti.



V dobro segretem olju se lignji cvrejo dobro minuto – nimajo dlje kaj delati v loncu. Z lopatko jih pobereš iz olja in odcediš na papirnati brisački. Ponavljaš dokler nimaš ocvrtih vseh.


Soliš vedno tik preden daš na krožnik.



Zraven pa pomfri, tatarska omaka in košček limone.

Dober tek!

Recent Posts

See All
bottom of page