top of page

DOMAČI NJOKI

in poraba ostankov hrane


Moji fantje imajo njoke zelo radi. Vedno jih delam iz krompirjevega testa, nikoli iz skutinega. Taki so mi ljubši, okus mi je bolj domač.

Občasno se spravim k delu in njoke naredim na zalogo - takrat posebej skuham krompir v oblicah, ga zmečkam v posebni stiskalnici in naredim testo "from the scratch".

Običajno pa porabim ostanek pire krompirja od kosila.

Če ga ostane vsaj 1 večja skodelica, ga naslednji dan predelam v njoke. Taka hrana je narejena zelo hitro, ne potrebuješ nekih 'fancy' sestavin.



NJOKI IZ KROMPIRJEVEGA TESTA


Potrebuješ:

- vsaj 1 večjo skodelico pire krompirja

- 1 jajce

- 1 skodelico moke



Priprava:


V pire krompir najprej dobro vmešaj jajce, da dobiš redko maso. Nato postopoma vmešaj (najprej z vilico) moko. Vmešaj toliko moke, da se testo drži skupaj in se ti ne lepi preveč na roke. Testo mora biti še vedno mehko. Če se ti ob nežnem gnetenju še lepi na roke, kupček testa dobro pomokaj, vendar ne pretiravaj. Pazi le, da testo obdeluješ na dobro pomokani površini.


Testo raztegni v valj in ga nareži na več enakih kosov.


Vsak odrezan kos dobro pomokaj in z rokami oblikuj v tanek valj (kačo), ki jo z dobro pomokanim nožem (pazi na pult!) nareži na koščke - njoke.



Če hočeš njoke shraniti za kdaj drugič, jih naloži na s prozorno folijo obložen krožnik - v en sloj - in jih zamrzni - zamrznjene shrani v vrečko in dobro zapri.


Če jih boste pojedli za kosilo, pa v večjem loncu zavri 3 litre slane vode. Njoke nežno polagaj v vrelo vodo.

Kuhani so, ko priplavajo na vrh. Takrat jih previdno pobereš iz vode, odcediš in preliješ s poljubno omako - lahko pa samo z maslom, drobtinicami in sladkorjem v prahu.


RECIKLAŽA OSTANKOV KOSILA

2 dni nazaj sem fantom za kosilo naredila goveje zrezke v omaki. Vedno naredim zelo bogato omako, gosto, z veliko čebule. Ostal je en zrezek in 1 večja zajemalka omake.

Zadevo sem shranila v hladilniku.


Ko so se njoki kuhali, sem pogrela omako in zrezek. Pogret zrezek sem z vilico razdrla na majhne koščke, premešala vse skupaj z omako in polila preko njokov. Zraven sem ponudila še veliko skledo rdeče pese.


Iz ostankov hrane sem naredila krasno kosilo, okusno in denarnici prijazno.



Kako pa ti porabiš ostanke?

Še nekaj idej:

  • Iz mesa, ki se je kuhalo v juhi lahko narediš omako za makarone ali pa polpete

  • iz ostanka pire krompirja lahko narediš krompirjevo testo in narediš slivove cmoke

  • iz starega kruha lahko narediš kruhove cmoke




Recent Posts

See All
bottom of page