DAGNJE NA BUZARO

A si že na dopustu? Dopust je čas, ko lahko v kulinariki uživaš še bolj, preizkušaš lokalne specialitete, kupuješ sveže ribe, mogoče jih celo loviš, narediš si zaloge olivnega olja, pri domačinkah nakupuješ sveže pomidore, ... Privoščiš pa si lahko tudi različne morske sadeže - mehkužce na 100 in 1 način.

Danes ti predstavim dagnje na rdečo buzaro.


Sama sem to jed prvič jedla leta 2000 na najinem prvem skupnem dopustu. Na jadrnici, nekje med Bračem in Hvarom. Super poletna večerja, ki ne zahteva veliko. Le nekaj ljubezni pri kuhanju in sreče s svežimi školjkami.Največ dela je s čiščenjem školjk; potrebno je ostrgati lupino in odstraniti "brade". Za pripravo te jedi uporabimo le školjke, ki so tesno zaprte. Jemo pa le tiste školjke, ki se med kuhanjem odprejo. Zaprte zavržemo.


Za robinzonski efekt ob večerji lahko poskrbimo tako, da namesto pribora uporabimo školjčne lupine in se prehranjevanja lotimo kar brez pribora.


Kar se tiče vina, ti svetujem, da za kuhanje izbereš kvalitetno vino - ostanek popiješ ob obroku). Moj predlog je malvazija, oziroma sivi pinot.