top of page

buhteljni bučke


Če se že ob koncu poletja veseliš jeseni, te običajno večina res čudno gleda. ... ampak, ko se pa izza vogala prikrade jesen, potem je pa navdušenje nad okraski, okusi in vonji dišečih začimb in dišečih svečk popolnoma upravičeno!
Vonj in okrasje pomenijo, da je sezona praznikov čisto blizu. Več bo druženja s tistimi, ki jih imamo radi, dnevi so krajši, več je pritajene mehke svetlobe, ki jo dajejo svečke, čas je za udobne čevlje in tople jakne. Ne moreš ostati ravnodušno ob strani (razen, če si Grinch)


Zadnja četrtina leta je tudi "prime time" za vse food blogger-je! Vsi na veliko iščejo recepte, vsi na veliko pečejo! Obožujem ta čas v letu!


Buhteljne lahko narediš v vsakem letnem času. Ga skoraj ni, ki mu ne bi bili všeč. Mehki in puhasti, s sadno sredico ... Pa še tako lepo dišijo po maslu ...Če pa jih malo oblikuješ, pa se ti odpre čisto nov svet. Danes jih ne bomo stiskali v en pekač, ampak bo vsak dobil svoj prostor in bo postal samostojna enota. Potrebuješ le malo spretnosti in kuhinjsko vrvico.Greva pripravljati praznično mizo?


BUHTELJNI BUČKE S CIMETOVIM MASLOM


Potrebuješ:


TESTO

 • 1 vrečka suhega kvasa

 • 1 skodelica (2 dcl) mlačnega mleka

 • 50 g sladkorja

 • 50 g stopljenega masla

 • 1/2 skodelice bučnega pireja (100 g)

 • 2 jajci

 • 1 žlica soli

 • 500 g moke + par žlic dodatno po potrebi

 • pučne peške za stebla

CIMETOVO MASLO

 • 120 g mehkega masla

 • 30 g sladkorja v prahu

 • 80 g medu

 • 1 čajna žlica cimeta

Priprava:


Buhteljni bučke

V večjo posodo zmešaj skupaj kvas, mleko, sladkor, maslo, bučni pire, eno jajce in sol. Dobro premešaj (najlažje gre z robotom in kaveljnim nastavkom). Postopoma dodajaj moko in na srednji hitrosti mešaj dokler testo ne začne odstopati od sten posode (približno 5 minut).

Ugasni mikser in pusti testo počivati približno 5 minut.

Po 5 minutah ponovno začni gnesti testo, spet za približno 5 minut; dokler testo ni mehko in gladko. Če se ti zdi preveč lepljivo, postopno dodaj še malo moke - 1 žlico naenkrat.

Testo prestavi v drugo namaščeno posodo. Pokrij s plastično folijo ali pokrovom in pusti, da testo vzhaja še 45 minut do 1 ure.Vzhajano testo zbij in položi na pomokano površino. Kepo testa razdeli na 16 žogic, vsako žogico sedaj lahko napolniš z žlico marmelade in jo dobro zapri. Sedaj vsako žogico posebej zareži, da dobiš osmine. Pazi, da ne zarežeš pregloboko; lahko se ti razlije marmelada, lahko pa žogico prerežeš in dobiš dve polovici.


Bučke pokrij s krpo in pusti na toplem še 1 uro vzhajati. Jaz jih dam na pekač, jih pokrijem in pečico nastavim na 30 stopinj.


Segrej pečico na 180 stopinj.


V vsako bučko na vrhu zapiči eno bučno peško (za steblo).


V skodelico ubij preostalo jajce in dodaj 1 žlico vode. S pomočjo čopiča z mešanico dobro premaži bučke, jih položi na pekač in peci približno 15 - 20 minut - do zlato rjave barve.


Ob koncu peke jih po želji lahko premažeš še s stopljenim maslom.


Če marmelade ne nadevaš pred zadnjim vzhajanjem, lahko to storiš sedaj.

Cimetovo maslo: Za cimetovo maslo penasto vmešaj mehko maslo, sladkor, med in cimet. Lahko ga takoj postrežeš skupaj s toplimi bučkami, po želji ga pa lahko shraniš v hladilniku pokritega do 1 tedna; takrat ga iz hladilnika vzemi 15 minut prej, da se segreje na sobno temperaturo.Koristni nasveti:

Že pečene bučke lahko shraniš v skrinji. Ohlajene dobro zapakiraj v plastično vrečko (mirno do 1 meseca).

Odtajane na hitro pogrej. V mislih pa imej, da bodo takšne že suhe in bolj puste kot sveže.


Surove pa ravno tako lahko zamrzneš - takrat, ko testo razdeliš na kroglice in kroglice zarežeš. Takšne bučke zloži na ravno površino in zamrzni, zamrznjene pa zapri v vrečko in shrani v skrinji.

Odtajane (takrat zopet vzhajajo) daš v pečico kot običajne, sveže.


Če narediš bučke po mojem receptu, fotografijo objavi na Instagramu in jo označi s #heleninecarovnije - veselim se tvojih uspehov!Recent Posts

See All
bottom of page