top of page

BREZ GLUTENA? CHEESECAKE PROSIM!

Vsi nismo “srečkoti”, ki lahko jemo vse brez posledic (razen tistih vidnih širši okolici😄). Vse več jih poznam, ki imajo resne in potrjene težave z glutenom, med njimi je oseba v ožji družini, ki med drugim trpi tudi za Hashimotovo boleznijo. Ravno iz tega razloga se vse večkrat preizkušam v peki brezglutenskih slaščic in kuhanju brezglutenske hrane.Brez skrbi - recepte si pridno zapisujem in jedi fotografiram, ko bo čas primernejši, bom tudi več takih objavila. Nekaj brezglutenskih jedi je že na blogu.

Danes sem se predelave predelave v brezglutensko sladico lotila enega mojih prvih receptov iz leta 2012 - iz čisto prvih čarovnij, ki sicer za javnost ne obstajajo več. Takrat sem delala torto iz piškotnih drobtin, skutne kreme in karameliziranih jabolk - noro dobra - bom objavila recept še enkrat, ko naredim lepše fotografije 😉


Da me ne odnese... Današnja je popolnoma brez glutena, narejena je s Scharovo mešanico C, z mlečno maščobo in jajci.

Testo je pričakovano krhko, drobljivo, sploh ker je delež maščobe v testu precej visok (moka : maščoba : sladkor - 3:2:1) in je najbolje, da se (če se streže isti dan) reže v modelu, v katerem se je pecivo peklo.


Opomba:

1) testo bo med izdelavo "packavasto" (to sploh ni beseda, ampak tako bo testo, saj dojemaš) za znoret! Ampak tako pač je, tu ni glutena, ki bi povezal vse skupaj v kepo in z vsakim gnetenjem ustvarjal bolj in bolj elastično testo - zato je ključna maščoba. Predlagam ti, da testo delaš z mešalnikom, z rokavicami, ali pa z multipraktikom.

2) ne kompliciraj preveč


NEWYORŠKI CHEESCAKE BREZ GLUTENA


Sestavine:


Testo:

 • 100 g sladkorja v prahu

 • 200 g hladnega masla, narezanega na koščke

 • 330 g moke brez glutena (mešanica Schar C)

 • 1 manjše jajce


nadev:

 • 4 beljaki

 • 80 g sladkorja


new york cheesecake, apple cheesecake, big apple cheesecake, hashimoto, glutenfree, gluten free, brown, close up, crust, helenine čarovnije

 • 250g ABC sira

 • 250 g quark skute

 • 4 rumenjaki

 • 80 g sladkorja

 • 60 g moke brez glutena (mešanica Schar C)


sadni nadev:

 • 6 drobno narezanih jabolk

 • 1 žlica cimeta

 • 50 g sladkorja

 • 0.3 dcl whiskey-a

 • 1 žlica marelične marmelade


Priprava:


Sestavine za testo na hitro zgneti v kepo --> približno kepo, cmok - nekaj, kar se bo držalo skupaj - naj ti ne hodi na misel, da dodajaš še malo moke, ker se še vedno "lepi" - to ni navadna moka!

Zgneti v kepo, zavij v prozorno folijo in odloži v hladilnik za približno pol ure.


V času, ko bo testo počivalo, pripravi nadev:

Najprej iz beljakov in 80 g sladkorja stepi trd sneg in ga odloži na stran.


Zmešaj rumenjake, 80 g sladkorja, ABC sir, quark skuto in moko v gladko zmes ter jo dodaj prej pripravljenemu snegu. Nežno vmešaj, da ne izgubiš preveč zračnih mehurčkov.


new york cheesecake, apple cheesecake, big apple cheesecake, hashimoto, glutenfree, gluten free, brown, close up, crust, helenine čarovnije

Pečico nastavi na 130 C.


Vzemi testo iz hladilnika in ga med dvema peki papirjema razvaljaj na debelino približno 5 mm.


Pekač, na katerem se bo pecivo peklo, dobro namaži z maslom. Nanj položi razvaljano testo in ga po robovih obreži. Testo prilagodi modelu (kot za navadno pito) in nanj vlij prej pripravljen nadev. Nadev naj ne sega do roba - naj bo raje malo pod robom (pol cm), ker se med peko še dvigne.


Na 130 C peci 60 minut. Po 60 minutah zvišaj temperaturo na 140 C in peci še 30 min, da nadev porjavi (ne boj se, ne bo se zažgal, ker je temperatura relativno nizka).


new york cheesecake, apple cheesecake, big apple cheesecake, hashimoto, glutenfree, gluten free, brown, close up, crust, helenine čarovnije

Sedaj lahko začneš pripravljati jabolka - olupljena in narezana jabolka posuj s sladkorjem in jih praži na srednji temperaturi, da se sladkor stopi in se jabolka rahlo zmehčajo. Posuj jih s cimetom in zalij z viskijem.

Ko viski izpari, dodaj žlico marmelade in 2 žlici vode, ugasni štedilnik in dobro premešaj, da koščki jabolk dobijo lepo glazuro.


Ko je cheesecake pečen, naj se na mreži rahlo ohladi, nato nanj naloži jabolka. Fino je, da se preden se postreže popolnoma ohladi in je preko noči v hladilniku, da se testo ne razdrobi, ker je res res krhko.


new york cheesecake, apple cheesecake, big apple cheesecake, hashimoto, glutenfree, gluten free, brown, close up, crust, helenine čarovnije

Povej mi, kako ti je uspelo!Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page