top of page

bagel

Mi jih doslej nikjer nismo zasledili, razen v Nemčiji na bencinski, ko smo bili na poti v Legoland. Kasneje sem jih videla pri sorodnici iz Amerike, ko jih je pekla za šolske malice. Prosila sem jo za recept in ga zaradi pomanjkanja sestavin malo priredila po svoje. Ko sem raziskovala še po internetu, sem prišla do zaključka, da so vsi recepti enaki v tem, da se naredi čvrsto krušno testo, da se oblikovane bagelne čez noč pusti v hladilniku, da se jih pokuha v vodi, ki ji dodajo sodo bikarbono in da se peče pri visoki temperaturi.


Nekateri dajejo zraven v testo med, rjav sladkor, nekateri ječmenov slad. Ker zadnjega nisem nikjer zasledila, sem pomislila na tisto, kar vsi poznamo, vsebuje pa ravno slad - temno pivo.

V testo sem dodala približno 1 dcl temnega piva, preostalo pa sem dodala vodi s sodo bikarbono.

Sendviči z bagelni so perfektni. Ti slastni obročki so najboljši sveži, če pa že kakšno uro stojijo, pa jih popeci, da jih osvežiš. Super se tudi zamrznejo in so tako lahko vedno pri roki.


sestavine:

Predtesto:

  • 1 žlička suhega kvasa

  • 510 g moke

  • 500 ml mlačne vode

testo:

  • 1 žlička suhega kvasa

  • 480 g moke

  • 17 g soli

  • 100 ml temnega piva

dodatno:

  • 2,5 litra vode, 1 žlica sode bikarbone, 4 dcl piva

  • posipi po želji: mak, sezam, kumina, sol ....

Priprava:

Najprej zmešaj prve tri sestavine v tekočo maso, ki je podobna tisti za palačinke. Pusti na sobni temperaturi 2 uri, da se začne peniti in naraste. Ko udariš s skledo ob pult, masa usahne.

V to maso vmešaj preostal kvas, moko in pivo. Dobro ugneti v elastično testo (na roke cca 15 min konkretnega gnetenja, z robotom cca 10 minut). Testo mora biti gladko, elastično in gluten dobro razvit.

Ko je testo ugneteno, ga takoj razdeli na 125 -130 g hlebčke (12 hlebčkov), ki jih dobro ugneti in oblikuj, da je "šiv" spodaj. Hlebčke pokrij z vlažno krpo in jih pusti 20 minut, da vzhajajo.

Pripravi si dva večja pekača in jih pokrij s peki papirjem. Vzhajane kroglice oblikuj tako, da v vsako na sredini s prsti narediš luknjo in oblikuješ obroč tako, da je premer sredinske luknje cca 6 cm. Pazi, da je testo enakomerno raztegnjeno okrog in okrog.

Oblikovane obročke položi cca 5 cm narazen na pripravljena pekača - po 6 na enega. Nežno jih naolji (če imaš olje v spreju - perfektno) in jih pokrij s plastično folijo in vlažno krpo. Pladnje z obročki takoj odloži v hladilnik in jih pusti hladno vzhajati čez noč. (v hladilniku so lahko do 3 dni, ne bo nič narobe).

Na dan, ko bagelne pečeš, segrej pečico na 260 stopinj. V večjo skledo nalij vodo in preostalo temno pivo, dodaj še žlico sode bikarbone in počasi zavri (če zavre na hitro, se bo naredila pena, ki jo moraš odstraniti).

Pladnje vzemi iz hladilnika in jih pusti na pultu, da se približajo sobni temperaturi. Manjšo skledo napolni z mlačno vodo in naredi test, če obročki plavajo (tako veš, da so dobro vzhajani). Če plava, jo takoj vzemi iz vode, potapaj odvečno tekočino in zavri mešanico. Ko mešanica piva, vode in sode zavre, vanjo preloži bagelne in na vsaki strani kuhaj 30 sekund - s penovko jih poberi iz vode, odcedi in vrni nazaj na pekač s peki papirjem. Ponovi, da imaš pekač spet poln, posuj jih s poljubnimi posipi in jih daj pečt za cca 10 minut v segreto pečico. Dobijo lepo rjavo barvo.

Ponovi postopek še z drugim pladnjem.

Ko so bagelni pečeni, naj se rahlo ohladijo. Prereži in obloži po želji. Moj najljubši je: kremni sirček, dimljen losos, paradižnik, čebula in kapre. MMMMM

Kot že rečeno zgoraj, pečeni se fino obnesejo tudi, če jih zmrzneš. Ker v njih ni jajc in mlečnih izdelkov, so primerni tudi za vegane.
Recent Posts

See All

Comments


bottom of page