top of page

A dobiš rože za dan žena?

Si predstavljaš, da tvoj domov ne prinese rože za 8. marec? Pa saj jo ja vsi prinesejo na ta dan! ... no pa na Valentinovo tudi ...Veš zakaj je dan žena zelo pomemben, kakšen simbol za ženske v resnici je?

Ni to: rodila si se kot ženska, na 8. marec to praznujemo ...


"Dan žena (originalno "Dan delovnih žena") je mednarodni praznik žensk , ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, praznujejo pa ga predvsem v bivših komunističnih in socialističnih državah. V začetku so ga praznovali 19. marca, kar je predlagala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin. Za enakopravnost žensk se je začela bojevati leta 1889, medtem ko je pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem (19. marca). Tudi v Sloveniji so ga praznovali v Trbovljah. V državah sovjetskega bloka se je Dan delovnih žena v komunizmu praznoval 8. marca in je vedno imel velik pomen. V zadnjih desetletjih se tudi v drugih državah uveljavlja praznovanje na 8. in ne več 19. marca.

Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu (danes St. Petersburg), iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija." (vir: Wikipedia)Včasih pomislim, da so ženam v pretekli zgodovini politični veljaki vrgli en fin pesek v oči, posut z bleščicami, ko so nižjemu in srednjemu sloju družbe peli hvalnice o emancipaciji, dali volilno pravico, postavili za tekoči trak ...

Ampak ne bom o tem - ne rabimo še več drame, a ne?

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page