top of page

21 TRIKOV KAKO PRIHRANITI DENAR

Denarja nikoli in nikjer ni dovolj. Če imamo denarja več, imamo večje želje. Če denarja ni, pa ga ne moremo zapraviti.


Če je denarja vedno premalo, poleg tega pa ugotovimo, da ga "sfrčkamo" spotoma, mimogrede, to pa malo zaboli.

Jaz se držim spodnjih trikov. Če ne drugega, je konec meseca boljši občutek, da imam nad zneskom, s katerim razpolagam, popolno kontrolo.

1. DAN BREZ ZAPRAVLJANJA. S prijatelji ali z družino določite en dan v tednu, ko ne bo nihče porabil niti 1 EUR.

2. KUPUJ GENERIČNE IZDELKE. V trgovskih centrih poišči lastne znamke. Najverjetneje so izdelki prišli iz iste tovarne kot dražji, opremljeni z lepo nalepko (preveri proizvajalca na deklaraciji). Razlika, na primer, v ceni mleka je lahko tudi do 0.30 EUR na liter (3 EUR na karton!), ravno tako mlečni izdelki, testenine, vložena zelenjava, moka, rastlinski napitki, mesnine, čistila, pralni praški ...


3. BATERIJSKE VLOŽKE HRANI V ZAMRZOVALNIKU. Vsi imamo doma AA baterije. Če jih hranimo v zamrzovalniku, jim bomo podaljšali življenjsko dobo.


4. NA TABLICAH, TELEFONIH, PRENOSNIKIH ... VKLOPI "power saving mode". Če imaš vklopljen način za varčno porabo energije bo baterija zdržala dlje, manjkrat polniš in manj elektrike porabljaš.


5. PIŠI DNEVNIK IZDATKOV IN PRIHODKOV. Če hočeš biti res na tekočem z vsakim porabljenim kovancem, predlagam, da si omisliš blokec kamor vsak dan vpisuješ porabo denarja. ... tudi, če le za eno kavo na avtomatu v službi, tudi vse položnice, ki jih moraš plačati. Se zna zgoditi, da konec meseca doživiš majhno kap ...


6. IZOGNI SE RAZPRODAJAM. Ne glede na to, koliko se ti zdi, da prihraniš, v resnici zapravljaš veliko več, kot bi sicer. Enkrat sem že pisala - ko resnično potrebuješ, pojdi in premišljeno kupi. Ne kupuj samo zato, ker piše, da je poceni.


7. ŠPECERIJO KUPUJ PREKO SPLETA. Če si v trgovini kot labradorec z motnjo pozornosti, ti močno priporočam, da nakupe špecerije opraviš preko spleta. Večji trgovci v Sloveniji nam že nekaj časa ponujajo to možnost. Dejstvo je, da preko tipkovnice poiščeš le tiste izdelke, ki jih imaš planirane, v fizični trgovini pa moraš opraviti pot od izdelka do izdelka, vmes najdeš pa še to, pa to, pa to bi bilo tudi fino in na blagajni zapraviš veliko več denarja kot je bilo sprva predvideno.


8. SHRANJUJ KOVANCE. Vsak večer preglej denarnico, kovance sprazni v hranilnik, preglej in odstrani račune. Če se ti zdi prehuda prazniti kovance (včasih bo le 20 centov) vsak večer, stori to enkrat na teden. Ko se jih nabere dovolj, jih odnesi na banko, da ti jih položijo na račun.9. REDNO PREVERJAJ TLAK V PNEVMATIKAH AVTOMOBILA. Z ustreznim tlakom v pnevmatikah, se bodo le-te počasneje obrabljale, porabiš manj goriva, pa še vožnja je bolj udobna.


10. SVETILA V DOMAČEM OKOLJU OPREMI Z LED SIJALKAMI. Moč svetlobe ostaja enaka, porabiš pa bistveno manj elektrike.


11. PREVERI TESNILA NA HLADILNIKU IN ZAMRZOVALNIKU. Oba sta velika potrošnika elektrike v domovih, če pa slabo tesnita, pa to pomeni, da iz njiju uhaja mrzel zrak, ki ga je treba nadomestiti stalnim ohlajanjem... Konstantno ohlajanje pa pomeni velik račun konec meseca.


12. VEDNO PLAČUJ Z GOTOVINO. Obstaja več psiholoških študij, da gre denar v fizični obliki težje od nas. Z nakupi s kartico nismo pozorni na vsoto, ki nam je odtegnjena z računa in nakupe zaradi tega opravljamo precej bolj nepremišljeno. Ko pa plačujemo z gotovino, se moramo od bankovca fizično ločiti, kar nam povzroči stisko in bolje premislimo, če je nakup res vreden ločitve od denarja.


13. PUSTI DENARNICO DOMA.


Ko greš zjutraj v službo, vzemi manjšo količino gotovine za vsak slučaj, denarnico in kartice pa pusti doma. Če nimaš s seboj, ne moreš zapraviti. Enostavno.
14. UPORABLJAJ MOŠKE BRITVICE. Če se briješ doma, potem ti je jasno, da za lepo embalažo in svetle barve odšteješ precej denarja. Moške britvice so veliko bolj učinkovite, dlje časa trajajo, pa še cenejše so. Torej - zamenjaj za bolj učinkovito.


15. NAČRTUJ TEDENSKI JEDILNIK IN KUHAJ DOMA. Veliko ceneje pride, če hrano pripravljaš doma. Lahko se enkrat na teden organiziraš, si vzameš par ur in si vnaprej pripraviš hrano za čez cel teden, lahko pa hrano pripravljaš vsak dan sproti.